Business & Finance Τρίτη 13/07/2021, 20:33
ΜΕΤΟΧΕΣ

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Κραδασμοί λόγω πληθωρισμού στις ΗΠΑ

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Κραδασμοί λόγω πληθωρισμού στις ΗΠΑ

Με μικρή ή μεγάλη πτώση έκλεισαν σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με αποτέλεσμα να χαθούν τα κέρδη που σημειώθηκαν στην αρχή της ημέρας. Το κλίμα γενικευμένες ευφορίας που επικρατούσε στον επενδυτικό κόσμο τις προηγούμενες ημέρες διεκόπη εξαιτίας των ειδήσεων σχετικά με τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ. Ως αποτέλεσμα, οι επενδυτές απομακρύνθηκαν από ασταθείς κλάδους, χωρίς ωστόσο να αναστατώνουν σε πολύ μεγάλο βαθμό τις αγορές.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με οριακά κέρδη 0,028%, αφότου άγγιξε ιστορικό υψηλό στην αρχή της ημέρας. Τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσε ο κλάδος των τραπεζών, των οχημάτων και αυτοκινητιστικού εξοπλισμού, καθώς και του πετρελαίου / φυσικού αερίου. Συγκεκριμένα, στους τρεις αυτούς χώρους σημειώθηκε πτώση μεταξύ 0,5% και 1,2%. Τα κέρδη στις επιχειρήσεις του τεχνολογικού κλάδου εξισορρόπησαν τις απώλειες.

Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων μηνών, εν αναμονή της συνεδρίασης της ΕΚΤ την επόμενη εβδομάδα, δημιουργώντας πτωτική πίεση στον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο. Ο ισπανικός δείκτης IBEX, ο οποίος περιλαμβάνει πολλές τράπεζες, έκλεισε με απώλειες 1,4%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα,οι τιμές των προϊόντων στις ΗΠΑ ανήλθαν τον προηγούμενο μήνα στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 13 ετών, προκαλώντας ανησυχίες για την κατάσταση της οικονομίας και προκαλώντας κραδασμούς στις αμερικανικές και ευρωπαϊκές αγορές. Παράλληλα, υπάρχει το ενδεχόμενο για την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) να επιστρέψει στις υπερβολικά χαλαρές νομισματικές πολιτικές, στην περίπτωση που το άνοιγμα της οικονομίας μετά την πανδημία αποδειχθεί βεβιασμένο.

«Εξακολουθούμε να αμφισβητούμε την φιλοσοφία της Fed ότι ο πληθωρισμός είναι «μεταβατικός» και αντ’αυτού βλέπουμε τους κινδύνους, οι οποίοι παραμένουν αυξημένοι για πολλούς ακόμη μήνες», δήλωσε στο Reuters ο Τζέμις Νάιτλι, επικεφαλής οικονομολόγος την ING.

Η Κριστίν Λαγκάρντ, πρόεδρος της ΕΚΤ, τόνισε σήμερα ότι δεν θα επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος, δηλαδή τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής νωρίτερα απ’ότι πρέπει. Αντίστοιχα, ο Μάριο Σεντένο, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, υπογράμμισε ότι η τράπεζα ενδέχεται να χάσει την αξιοπιστία της εάν δεν αξιοποιήσει το χώρο για ελιγμούς, που έχει εξασφαλίσει γύρω από τον πληθωρισμό.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News