Business & Finance Τρίτη 13/07/2021, 12:57
BUSINESS & FINANCE

«Καλοκαίρι καθήμενων»: Τα μέτρα για την εστίαση

Οι εργοδότες έχουν δικαίωμα να ζητούν πληροφορίες για το εάν οι εργαζόμενοι έχουν εμβολιαστεί ή όχι

«Καλοκαίρι καθήμενων»: Τα μέτρα για την εστίαση

Το φετινό καλοκαίρι θα είναι καλοκαίρι καθήμενων, τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, αναλύοντας τα μέτρα λειτουργίας που προβλέπονται για την εστίαση. 

Επεσήμανε την ανάγκη να λειτουργήσει κανονικά η «βαριά βιομηχανία» της χώρας τον Αύγουστο και να μην δοθεί η εικόνα στο εξωτερικό ότι η Ελλάδα δεν ελέγχει την πανδημία. 

Έτσι, έως 31 Αυγούστου προβλέπονται μόνο καθήμενοι σε όλους τους χώρους διασκέδασης. 

Από 16 Ιουλίου και έως 31 Αυγούστου, οι κλειστοί χώροι (εστιατόρια, σινεμά, θέατρα) μπορούν να λειτουργούν μόνο ως αμιγώς για εμβολιασμένους με το 85% της χωρητικότητας τους. 

Ειδικά για τα κλειστά κέντρα διασκέδασης επιτρέπονται μόνο αμιγείς χώροι με κάλυψη του 85% της ωφέλιμης επιφάνειας, με τους προβλεπόμενους όρους για την τήρηση των αποστάσεων και τα μέτρα προφύλαξης. Όλα τα κέντρα διασκέδασης, υπαίθρια και κλειστά, λειτουργούν επιπλέον με τους κανόνες αποστάσεων που ισχύουν γενικά για την εστίαση.

Όσοι έχουν επιχειρήσεις υπαίθριας ψυχαγωγίας μπορούν να επιλέξουν να λειτουργήσουν ως αμιγώς ή μεικτοί χώροι. 

Μάλιστα, έχουν δημιουργηθεί σχετικά σήματα, τα οποία θα μπορούν οι επιχειρήσεις να αναρτούν για να ενημερώνουν τους πελάτες τους για το καθεστώς του χώρου (αμιγώς εμβολιασμένων ή μεικτός), καθώς και για το εάν το σύνολο του προσωπικού είναι εμβολιασμένο. 

«Καλοκαίρι καθήμενων»: Τα μέτρα για την εστίαση-1

Οι εργοδότες έχουν δικαίωμα να ζητούν πληροφορίες για το εάν οι εργαζόμενοι έχουν εμβολιαστεί ή όχι. 

Για τη λειτουργία των πανηγυριών καταργείται ο όρος συμπλήρωσης κατά τόπον εμβολιαστικής κάλυψης. Στο εξής επιτρέπονται με τους γενικούς όρους που αφορούν τα προστατευτικά μέτρα κατά του ιού, ιδίως σε σχέση με την λειτουργία υπαίθριων αγορών και την καθήμενη μόνο διασκέδαση.

Αθλητικοί αγώνες με θεατές θα διεξάγονται μόνο σε αμιγείς χώρους -κλειστούς ή ανοικτούς. Η χωρητικότητα θα ανέρχεται στο 80% και 5% από αυτή τη χωρητικότητα μπορεί να είναι ανήλικοι, οι οποίοι θα έχουν υποβληθεί σε τεστ. Ως ανώτατο όριο προσέλευσης ορίζονται τα 25.000 άτομα στα υπαίθρια γήπεδα και 8.000 θεατές στα κλειστά. 

Στους αμιγώς για εμβολιασμένους χώρους, ανήλικοι μπορούν να εισέρχονται με self test και δήλωση γονέα. 

Πέντε ημέρες άδεια θα λαμβάνουν όσοι υπηρετούν τη θητεία τους και έχουν εμβολιαστεί ή εμβολιάζονται. Όμως, ο εμβολιασμός σε αυτή την κατηγορία πολιτών παραμένει εθελοντικός. 

Οι κυρώσεις 

Για τα καταστήματα που παραβιάζουν τα μέτρα προβλέπονται οι παρακάτω κυρώσεις:

1η παράβαση:
Για τα καταστήματα εμβαδού < 200 τ.μ. διοικητικό πρόστιμο 2.000 ευρώ στην επιχείρηση/νομικό πρόσωπο και αναστολή λειτουργίας από την επόμενη ημέρα της παράβασης και για 7 ημερολογιακές ημέρες.

Για τα καταστήματα εμβαδού > 200 τ.μ. διοικητικό πρόστιμο 5.000 ευρώ στην επιχείρηση/νομικό πρόσωπο και αναστολή λειτουργίας από την επόμενη ημέρα της παράβασης και για 7 ημερολογιακές ημέρες.

2η παράβαση:
Για όλα τα καταστήματα ανεξαρτήτως επιφάνειας διοικητικό 10.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας από την επόμενη ημέρα της παράβασης και για 15 ημερολογιακές ημέρες.

3η παράβαση:
Για όλα τα καταστήματα ανεξαρτήτως επιφάνειας προσωρινή αφαίρεση άδειας λειτουργίας καταστήματος για 60 ημερολογιακές ημέρες.

Είσοδος με την εφαρμογή «Covid Free GR» 

Με την εφαρμογή «Covid Free GR» θα ελέγχεται η εγκυρότητα του πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης για την πρόσβαση των πολιτών σε κλειστούς χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας, που θα λειτουργούν αποκλειστικά για εμβολιασμένους μέχρι τα τέλη Αυγούστου, αλλά και των πιστοποιητικών αρνητικού rapid ή pcr τεστ για τους υπαίθριους μικτούς χώρους.

Η εφαρμογή, την οποία παρουσίασε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, είναι διαθέσιμη από σήμερα για κινητά τηλέφωνα και tablet με λογισμικό iOS ή Android.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News