BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Μόνη εναντίον όλων η Alpha Bank

Στις 873 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Χρηματιστήριο: Μόνη εναντίον όλων η Alpha Bank

Σταθεροποιητικά τερμάτισε το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο όχι απλώς δεν κατάφερε να διατηρήσει την ενδοσυνεδριακή ορμή, άλλα έχασε και το πρόσημο. Κι αυτό, μάλιστα, παρά τα ισχυρά στηρίγματα από τη μετοχή της Alpha Bank, μετά την προδιαγεγραμμένη είσοδο στον δείκτη MSCI Global Standard.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε οριακή πτώση της τάξης του 0,04% και υποχώρησε ανεπαίσθητα στις 873,87, χάνοντας λιγότερο από μισή μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (874,25 μονάδες). Ωστόσο, έκλεισε 12 μονάδες μακριά από το υψηλό ημέρας.

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε 12 μονάδες -από 873,04 έως 885,52 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών να ανακάμπτει σημαντικά και να ξεπερνάει τα 100 εκατ. ευρώ  (109 εκατ. ευρώ), εκ των οποίων τα 72,5 εκατ. ευρώ αφορούσαν τη μετοχή της Alpha Bank.

Εξάλλου, η απόφαση της Morgan Stanley να εντάξει από τις 14 Ιουλίου τη μετοχή της τράπεζας στον δείκτη MSCI Global Standard έχει παράσχει σημαντικά στηρίγματα, προσελκύοντας «φρέσκα» κεφάλαια από το εξωτερικό. Μόνο σήμερα, η άνοδος της μετοχής διαμορφώθηκε στο +3,7%, ενώ την Παρασκευή είχε κλείσει στο +10,4%.

Παρ’ όλα αυτά, το ράλι της τραπεζικής μετοχής δεν κατάφερε να «σηκώσει» τον Γενικό Δείκτη, ο οποίος απώλεσε τα ενδοσυνεδριακά κέρδη, με τους πωλητές να αναπληρώνουν το χαμένο έδαφος. Δεν είναι τυχαίο ότι οι μετοχές των ΕΛΠΕ και ΕΥΔΑΠ εμφάνισαν απώλειες άνω του 2%, ενώ η πτώση σε Κρι-Κρι και Πλαστικά Θράκης άγγιξε το -3%.

Αλλάζει η βραχυπρόθεσμη τάση;

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η αναβάθμιση της Alpha Bank συνιστά απόρροια της επιτυχημένης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ), ύψους 800 εκατ. ευρώ, μια εξέλιξη η οποία δίνει το «εισιτήριο» για την είσοδο στον Global Standard Index, αυξάνοντας την ελληνική παροικία σε πέντε (ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Jumbo, Eurobank και Alpha Bank).

Ο συγκεκριμένος παράγοντας μπορεί να αποτελέσει το έναυσμα για την αλλαγή της βραχυπρόθεσμης τάσης, με τους επενδυτές πλέον να μην αποκλείουν μια ανοδική πορεία αρχικά προς το ψυχολογικό σημείο των 900 μονάδων και μετέπειτα προς τα προ-πανδημίας υψηλά.

Βέβαια, αυτό θα καθοριστεί κι από άλλους παράγοντες, όπως η εξέλιξη της πανδημίας και οι επιπτώσεις της παραλλαγής Δέλτα στο τουριστικό και οικονομικό κλίμα. Από την άλλη πλευρά, στους θετικούς καταλύτες μπορεί να συμπεριληφθεί και η επικείμενη εκταμίευση των πρώτων 4 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Την Παρασκευή δε, αναμένεται η ετυμηγορία του οίκου Fitch για την αξιολόγηση της Ελλάδας, η οποία αυτή την στιγμή βρίσκεται στο «ΒΒ», δηλαδή δύο βαθμίδες πριν την επενδυτική κατηγορία. Την ίδια ημέρα, έχουμε και το κλείσιμο των παραγώγων, γεγονός που αναμένεται να αυξήσει τη μεταβλητότητα.

Στο +1,2% οι τράπεζες

Όπως ήταν εύλογο, ο τραπεζικός κλάδος συγκαταλέγεται στους κερδισμένους της σημερινής ημέρας (παρά το γεγονός ότι απώλεσε ένα μέρος της δυναμικής του), καθώς ενισχύθηκε κατά 1,16% και διαμορφώθηκε στις 550 μονάδες, σε μια προσπάθεια να κλείσει την «ψαλίδα» από το ψυχολογικό σημείο των 600 μονάδων. Νωρίτερα, μάλιστα, είχε υπερβεί και το τεχνικό όριο των 560 μονάδων.

Η μετοχή της Alpha Bank ξεχώρισε από την πρώτη στιγμή, καθώς κέρδισε 3,7% και αναρριχήθηκε στο 1,126 ευρώ, διευρύνοντας την απόσταση από το 1 ευρώ. Από εκεί και πέρα, οι υπόλοιπες μετοχές του κλάδου παρουσίασαν μικρές μεταβολές, με την Εθνική Τράπεζα να τερματίζει στο +0,3% και την Eurobank στο +0,6%. Αντίθετα, η μετοχή της Πειραιώς έκλεισε πτωτικά, υποχωρώντας κατά 0,7%. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank 3,68% 1,126 ευρώ
  • Attica Bank -0,63% 0,159 ευρώ
  • Eurobank 0,63% 0,83 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα 0,30% 2,33 ευρώ
  • Πειραιώς -0,7% 1,42 ευρώ

Χάθηκαν τα στηρίγματα από FTSE Large Cap

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι αγοραστές δεν κατάφεραν να διατηρήσουν τα «ηνία» για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση, καθώς οι πωλητές επανήλθαν, ασκώντας πιέσεις στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

Ενδεικτικά, η μετοχή των ΕΛΠΕ υποχώρησε κατά 2,5% και βρέθηκε στα 5,82 ευρώ, ενώ η μετοχή της ΕΥΔΑΠ ακολούθησε στο -2,35% και τα 7,90 ευρώ. Οι μετοχές των Viohalco και Σαράντης, παράλληλα, μειώθηκαν κατά 2% και κατά 1,8% αντίστοιχα, με τη μετοχή της Jumbo να χάνει περίπου 1,5%.

Από την άλλη πλευρά, η μετοχή της ΕΧΑΕ αυξήθηκε κατά 2,9%, χάρη στην είσοδο της Alpha Bank στον MSCI Global Standard, ενώ πολύ καλή ήταν η εικόνα της μετοχής του ΟΠΑΠ, ο οποίος τερμάτισε στο +1,8%. Από εκεί και πέρα, δεν υπήρξε κάποιο άλλο blue chips, το οποίο ξεχώρισε.

Συνολικά, 51 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 58 μετοχές σημείωσαν πτώση, ενώ 17 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 61,4 δισ. ευρώ, σχεδόν σταθερή σε σχέση με την Παρασκευή.

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News