BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Game changer η Alpha Bank – Αλλάζει το momentum

Στις 881 μονάδες ο Γενικός Δείκτης με την Alpha Bank στο +5%

Χρηματιστήριο: Game changer η Alpha Bank – Αλλάζει το momentum

Την αλλαγή της βραχυπρόθεσμης τάσης επιβεβαιώνει το ανοδικό άνοιγμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με την είσοδο της Alpha Bank στον δείκτη MSCI Global Standard να συνιστά game changer και να συμβάλλει στην ανάταση του επενδυτικού ενδιαφέροντος, επαναφέροντας στο προσκήνιο τον στόχο ανάκτησης των 900 – 915 μονάδων.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης (11.30), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει αξιοσημείωτη άνοδο της τάξης του 0,85% και ενισχύεται στις 881,80 μονάδες, ανακτώντας το τεχνικό σημείο των 880 μονάδων και κερδίζοντας 7,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (874,25 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 10 μονάδες -από 875,76 έως 885,52 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών να ανακάμπτει σημαντικά και να κυμαίνεται στα 23 εκατ. ευρώ μέσα στην πρώτη ώρα, εκ των οποίων τα 16 εκατ. ευρώ αφορούν τη μετοχή της Alpha Bank.

Εξάλλου, η απόφαση της Morgan Stanley να εντάξει από τις 14 Ιουλίου τη μετοχή της τράπεζας στον δείκτη MSCI Global Standard έχει παράσχει σημαντικά στηρίγματα, προσελκύοντας «φρέσκα» κεφάλαια από το εξωτερικό. Υπενθυμίζεται ότι μόνο την Παρασκευή, η άνοδος της μετοχής διαμορφώθηκε στο +10,4%.

Αλλάζει η βραχυπρόθεσμη τάση

Η αναβάθμιση της Alpha Bank συνιστά απόρροια της επιτυχημένης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 800 εκατ. ευρώ, μια εξέλιξη η οποία δίνει το «εισιτήριο» για την είσοδο στον Global Standard Index, αυξάνοντας την ελληνική παροικία σε πέντε (ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Jumbo, Eurobank και Alpha Bank).

Φυσικά, όλα τα παραπάνω αποτελούν το έναυσμα για την αλλαγή της βραχυπρόθεσμης τάσης, με τους επενδυτές πλέον να προεξοφλούν μια ανοδική πορεία, ολοκληρώνοντας προς ώρας τον κύκλο της συσσώρευσης και της διόρθωσης. Στόχος, επομένως, είναι η ανάκτηση αρχικά των 900 μονάδων και μετέπειτα των προ-πανδημίας επιπέδων.

Βέβαια, αυτό θα καθοριστεί κι από άλλους παράγοντες, όπως η εξέλιξη της πανδημίας και οι επιπτώσεις της παραλλαγής Δέλτα στο τουριστικό και οικονομικό κλίμα. Από την άλλη πλευρά, στους θετικούς καταλύτες μπορεί να συμπεριληφθεί και η επικείμενη εκταμίευση των πρώτων 4 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Σχεδόν στο +3% οι τράπεζες

Όπως είναι εύλογο, ρόλο πρωταγωνιστή της σημερινής συνεδρίασης έχει αναλάβει ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος λίγο μετά την έναρξη των συναλλαγών (11.30) ενισχύεται σημαντικά κατά 2,83% κα διαμορφώνεται στις 560 μονάδες, κλείνοντας έτι περισσότερο την ψαλίδα από το ψυχολογικό σημείο των 600 μονάδων.

Η μετοχή της Alpha Bank ξεχωρίζει από την πρώτη στιγμή, καθώς κερδίζει σχεδόν 5% και αναρριχάται στο 1,14 ευρώ, διευρύνοντας την απόσταση από το τεχνικό σημείο του 1 ευρώ. Από εκεί και πέρα, το βελτιωμένο κλίμα ευνοεί και τις υπόλοιπες μετοχές του κλάδου, με την Eurobank να βρίσκεται στο +2,5%. Κατά σχεδόν 2% αυξάνεται η Εθνική Τράπεζα, ενώ η Πειραιώς ακολουθεί λίγο πάνω από το +1%. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank 4,97% 1,14 ευρώ
  • Attica Bank 1,25% 0,162 ευρώ
  • Eurobank 2,52% 0,8456 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα 1,94% 2,368 ευρώ
  • Πειραιώς 1,19% 1,447 ευρώ

Στηρίγματα από FTSE Large Cap

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι αγοραστές διατηρούν για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα τα «ηνία» της αγοράς, καθώς πέραν των τραπεζών σημαντικά στηρίγματα παρέχει και η μετοχή της Mytilineos, η οποία ενισχύεται κατά 1,7% και τα 14,9 ευρώ. Κατά 1,3% αυξάνεται και η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή.

Από την πλευρά της, η μετοχή της ΔΕΗ καταγράφει άνοδο της τάξης του 1,5% εν όψει της ομολογιακής έκδοσης των 350 εκατ. ευρώ. Οι μετοχές των Viohalco, Aegean, EXAE και ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ ακολουθούν στο +1%.

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (11.30), 52 μετοχές κινούνται ανοδικά, 20 μετοχές σημειώνουν πτώση, ενώ 13 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση ης αγοράς κυμαίνεται στα 61,8 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 400 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Παρασκευή.

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News