Business & Finance Παρασκευή 9/07/2021, 20:17
ΨΗΦΙΑΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ

Κεντρικές τράπεζες: Χρειάζεται συντονισμός στα ψηφιακά νομίσματα

Κεντρικές τράπεζες: Χρειάζεται συντονισμός στα ψηφιακά νομίσματα

Koινή έκκληση για παγκόσμιο συντονισμό όσον αφορά στα ψηφιακά νομίσματα των κεντρικών τραπεζών απηύθυνε σήμερα η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS), μαζί με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και την Παγκόσμια Τράπεζα. 

Η κεντρική τράπεζα της Κίνας καθοδηγεί τις προσπάθειες για έκδοση ψηφιακών νομισμάτων από κεντρικές τράπεζες, ενώ ήδη σε αρκετές πόλεις γίνονται δοκιμές σε πραγματικό χρόνο. 

«Πιστεύω ότι κάθε κεντρική τράπεζα, κάθε χώρα θα πρέπει να έχει το δικό της ψηφιακό νόμισμα. Καθώς όλες οι κεντρικές τράπεζες σχεδιάζουν να προχωρήσουν στο εγχείρημα αυτό, έχουμε μία μοναδική ευκαιρία συντονισμού, να διασφαλίσουν δηλ. οι κεντρικές τράπεζες ότι τα συστήματά τους είναι συμβατά αναμεταξύ τους και ότι οι συναλλαγές ανάμεσα σε διαφορετικά νομίσματα θα γινονται με τον ίδιο τρόπο», εξηγεί ο Αγκουστίν Κάρστενς, γενικός διευθυντής της BIS. 

Περίπου το 90% των κεντρικών τραπεζών του πλανήτη εκπονεί αυτή τη στιγμή μελέτες για τη δημιουργία ψηφιακών νομισμάτων, σχέδια που εγείρουν ωστόσο αρκετά ερωτηματικά ως προς τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσουν τα συστήματα αυτά και θα αλληλοεπιδρούν μεταξύ τους.

«Είναι ιδιαίτερα σημαντικό οι κεντρικές τράπεζες να λάβουν υπόψη τους τις τεράστιες διαστάσεις των διασυνοριακών συναλλαγών. Και αυτό, επειδή τα ψηφιακά νομισματα των κεντρικών τραπεζών, παρότι προορίζονται μόνο για εσωτερική χρήση, θα έχουν αντίκτυπο και στις διεθνείς αγορές, πέραν των συνόρων τους», αναφέρει ο Τόμπιας Αντριαν, επικεφαλής του ΔΝΤ στο τμήμα Νομισματικής Πολιτικής και Αγορών Κεφαλαίου. 

Στην έκθεση που έχουν προετοιμάσει οι τρεις οργανισμοί για τη συνάντηση του G20 στην Ιταλία, αναφέρεται ότι για να διευκολυθούν οι διασυνοριακές πληρωμές με ψηφιακά νομίσματα των κεντρικών τραπεζών θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία και να γίνουν προσπάθειες ενοποίησης των συστημάτων σε διάφορους τομείς, από τη βασική συμβατότητα με κοινές προδιαγραφές έως τη διαμόρφωση διεθνών υποδομών σε πληρωμές. Θα πρέπει πρώτα τα συστήματα να γίνουν λειτουργικά εντός των ίδιων των χωρών και εν συνεχεία να υπάρξει πολυμερής συντονισμός για να μπορέσει το εγχείρημα των ψηφιακών νομισμάτων των κεντρικών τραπεζών να καταστεί αποτελεσματικό. 

Στην έκθεση αναφέρεται επίσης ότι τα ψηφιακά νομίσματα των κεντρικών τραπεζών μπορούν να ανοίξουν το δρόμο για φθηνότερες και ταχύτερες διασυνοριακές πληρωμές. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters και CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News