BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστηριο: Ισχυρό rebound με ράλι 10% στην Alpha Bank

Στις 874 μονάδες ο Γενικός Δείκτη - Κέρδη 3,6% στις τράπεζες

Χρηματιστηριο: Ισχυρό rebound με ράλι 10% στην Alpha Bank

Σχεδόν το σύνολο των χθεσινών απωλειών κατάφερε να ανακτήσει το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς το ξέφρενο ράλι στις τράπεζες, και ιδίως στη μετοχή της Alpha Bank, είχε ως αποτέλεσμα την ανάκτηση του τεχνικού σημείου των 870 μονάδων και την αισθητή βελτίωση του κλίματος στην αγορά.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε ισχυρή άνοδο της τάξης του 1,72% και ενισχύθηκε στις 874,25 μονάδες, επανερχόμενος στα επίπεδα των 875 μονάδων και κερδίζοντας λίγο περισσότερο από 14,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (859,46 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε 17 μονάδες -από 858,47 έως 875,23 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών να αγγίζει τα 79 εκατ. ευρώ, χάρη και στα πακέτα που «πέρασαν» στην Τέρνα Ενεργειακή, τα οποία αφορούσαν το 0,56% των μετοχών.

Η εξαιρετική εικόνα της Λεωφόρου Αθηνών αποδίδεται σχεδόν εξ ολοκλήρου στη μετοχή της Alpha Bank, η οποία εκτινάχθηκε κατά 10% και το 1,08 ευρώ, χάρη στις αυξημένες προσδοκίες για είσοδο του τίτλου στον δείκτη MSCI Emerging Standard, ως απόρροια της πρόσφατης Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ).

Όπως ήταν εύλογο, το ράλι στην Alpha Bank επηρέασε θετικά και τις υπόλοιπες τραπεζικές μετοχές, με την Πειραιώς να ακολουθεί και να τερματίζει στο +3,6%. Στηρίγματα στον Γενικό Δείκτη παρείχε και ο FTSE Large Cap, με τη ΓΕΚ Τέρνα να προσεγγίζει το +3%.

Χάρη στη σημερινή συνεδρίαση, μάλιστα, το Χρηματιστήριο Αθηνών κατάφερε να «ψαλιδίσει» σε μεγάλο βαθμό τις εβδομαδιαίες απώλειες, οι οποίες μέχρι και χθες (Πέμπτη) έφθαναν το 3% για τον Γενικό Δείκτη και το 4% για τις τράπεζες. Ωστόσο, το κλείσιμο της Παρασκευής περιόρισε τη ζημιά σε 1,4% και 1,1% αντίστοιχα.

Ράλι για την Alpha Bank

Ο τραπεζικός κλάδος, όπως προαναφέρθηκε, αποτέλεσε το βασικό στήριγμα του Γενικού Δείκτη, καθώς ενισχύθηκε σημαντικά κατά 3,6% (τα υψηλότερα ημερήσια κέρδη από τις 16/3) και διαμορφώθηκε στις 544 μονάδες, λαμβάνοντας σημαντική ώθηση από τη μετοχή της Alpha Bank.

Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Πειραιώς κέρδισε 3,6% και έκλεισε στο επίπεδο του  1,43 ευρώ. Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, από την πλευρά της, ακολούθησε στο +2,4% και τα 2,32 ευρώ, ενώ η μετοχή της Eurobank παρέμεινε αμετάβλητη στο 0,82 ευρώ. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank 10,14% 1,086 ευρώ
  • Attica Bank -1,23% 0,1602 ευρώ
  • Eurobank 0% 0,8248 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα 2,43% 2,323 ευρώ
  • Πειραιώς 3,62% 1,43 ευρώ

Ανακάμπτουν τα blue chips

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι αγοραστές ήλεγξαν το σύνολο του χρηματιστηριακού ταμπλό, καθώς όλα τα blue chips έκλεισαν σε θετικό έδαφος, ανακάμπτοντας από τις χθεσινές απώλειες. Ενδεικτικά, η μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα προσέγγισε το +3%, ενώ άνω του +2,5% τερμάτισαν οι μετοχές των ΑΔΜΗΕ, ΕΛΠΕ και ΕΥΔΑΠ.

Από την πλευρά της, η μετοχή της Coca – Cola, μετά τις χθεσινές απώλειες του -4,4% (ως απόρροια της αποκοπής του μερίσματος), ανέκαμψε στο +0,6% και τα 29,9 ευρώ. Κατά 2,4% ενισχύθηκε, επίσης, η μετοχή της Viohalco, η οποία απορρόφησε την πτώση της Πέμπτης.

Την ίδια ώρα, η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή, εν μέσω των νέων μετοχικών αλλαγών, έκλεισε στο +0,5%, ενώ η μετοχή της Motor Oil αυξήθηκε κατά 0,8%, μία ημέρα μετά την επιτυχή ομολογιακή έκδοση των 400 εκατ. ευρώ με επιτόκιο μόλις 2,12%. 

Συνολικά, 99 μετοχές κινήθηκαν ανοικά, 12 μετοχές κατέγραψαν πτώση, ενώ 14 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 61,4 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 800 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Πέμπτη. 

Παραμένει αρνητική η βραχυπρόθεσμη τάση

H εβδομάδα που ολοκληρώθηκε, πάντως, -κόντρα στη σημερινή συνεδρίαση- επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις ότι η ελληνική αγορά έχει εισέλθει σε μια πλαγιοκαθοδική πορεία, χάνοντας για πρώτη φορά από τα τέλη Απριλίου ακόμη και τα στηρίγματα των 860 μονάδων (στη συνεδρίαση της Πέμπτης).

Η ανησυχία για την παραλλαγή Δέλτα, η πιθανή επαναφορά μέρους των περιοριστικών μέτρων, αλλά και η αβεβαιότητα για τον τουρισμό συνθέτουν ένα κοκτέιλ αρνητικό για τη Λεωφόρο Αθηνών, το οποίο μεταφράστηκε σε εβδομαδιαίες απώλειες της τάξης του 2% για τον Γενικό Δείκτη.

Την ίδια ώρα, οι συνεχείς αντλήσεις κεφαλαίων από τράπεζες και blue chips απομυζούν την όποια διαθέσιμη ρευστότητα, με αποτέλεσμα την σταθερή καθίζηση του ημερήσιου τζίρου στα επίπεδα των 40 έως 60 εκατ. ευρώ.

Από την άλλη πλευρά, πάντως, οι επενδυτές εξακολουθούν να πιστεύουν στο θετικό αφήγημα της αγοράς, θεωρώντας ότι το Χρηματιστήριο Αθηνών θα επανέλθει στα προ-κορωνοϊού επίπεδα παράλληλα με την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας στο β’ εξάμηνο του έτους. 

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News