Business & Finance Παρασκευή 9/07/2021, 13:13
BUSINESS & FINANCE

Προς έκδοση τα «κουπόνια» για την πληρωμή φόρων και εισφορών

Προς έκδοση τα «κουπόνια» για την πληρωμή φόρων και εισφορών

Ώρα πληρωμών για το μέτρο της κάλυψης των παγίων δαπανών. Πριν από λίγο, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έκανε γνωστό ότι τα «κουπόνια» για την πληρωμή των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών θα εκδοθούν μέσα στον Ιούλιο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, από τις περίπου 74.000 αιτήσεις που υποβλήθηκαν (σ.σ. η προθεσμία έληξε στις 2 Ιουλίου), «κουπόνια» θα εκδοθούν για περίπου 30.000 επαγγελματίες. Οι απορρίψεις είναι πολλές καθώς:

  1. Υποβλήθηκαν αιτήσεις από επαγγελματίες οι οποίοι είτε εμφάνιζαν κέρδη είτε μείωση τζίρου μικρότερη του 30%.
  2. Εντοπίστηκαν επίσης περίπου 2.000 επιχειρήσεις που αν και πληρούσαν τα κριτήρια, τελικώς κρίθηκε ότι δεν έχουν λαμβάνειν επειδή το ποσό που έχουν ήδη εισπράξει από τις επιστρεπτέες προκαταβολές, υπερκαλύπτει το ύψος των παγίων δαπανών που δεν έχουν καλυφθεί από προγράμματα στήριξης. Υπάρχουν επίσης και 550 επιχειρήσεις και επαγγελματίες που δεν ανήκουν στους πληττόμενους, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Μετά τη συλλογή των στατιστικών στοιχείων, θα ακολουθήσει η έκδοση της τελικής απόφασης η οποία και θα καθορίζει το ποσοστό επιδότησης επί των παγίων δαπανών.

Το υπουργείο Οικονομικών είχε προϋπολογίσει ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα είναι «κλειστού προϋπολογισμού» με το συνολικό κονδύλι να ανέρχεται στα 500 εκατ. ευρώ. Οι δικαιούχοι της επιδότησης, αφού καθοριστεί το τελικό ποσοστό (αναμένεται να διαμορφωθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα καθώς υπολογίζονταν 50.000 δικαιούχοι και τελικώς αυτοί περιορίστηκαν σε 30.000) θα κληθούν με την νέα οριστική αίτηση να επιλέξουν αν το ποσό της επιδότησης θα κατευθυνθεί για την καταβολή φόρων, ασφαλιστικών εισφορών ή και τα δύο.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News