Business & Finance Παρασκευή 9/07/2021, 12:49
BUSINESS & FINANCE

Σε θετικό έδαφος ο πληθωρισμός – Πώς έφθασε στο 1% τον Ιούνιο

Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ

Σε θετικό έδαφος ο πληθωρισμός – Πώς έφθασε στο 1% τον Ιούνιο

Σε θετικό έδαφος διαμορφώθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός τον Ιούνιο του 2021, δείγμα της σταδιακής ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας σε σχέση με το περσινό έτος.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε στο 1% έναντι μείωσης 1,6% τον Ιούνιο του 2020.

Παράλληλα, σε μηνιαία βάση, ο πληθωρισμός ενισχύθηκε στο +0,9% έναντι μηδενικής μηνιαίας μεταβολής τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους (Ιούνιος 2020).

Παρ’ όλα αυτά, ο μέσος δείκτης στο 12μηνο Ιουλίου 2020 – Ιούνιος 2020 παρέμεινε σε αρνητικό έδαφος και διαμορφώθηκε στο -1,3%.

Η ετήσια αύξηση κατά 1%, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, οφείλεται στις εξής μεταβολές:

  • 0,4% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: αρνί και κατσίκι, πουλερικά, νωπά ψάρια, τυριά, ελαιόλαδο, άλλα βρώσιμα έλαια, νωπά λαχανικά, πατάτες. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: ψωμί και δημητριακά, μοσχάρι, χοιρινό, γάλα νωπό πλήρες, γιαούρτι, νωπά φρούτα, χυμούς φρούτων.
  • 0,5% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση, λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.
  • 4,0% στην ομάδα Στέγαση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης.
  • 6,7% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: καύσιμα και λιπαντικά, αυτοκίνητα καινούργια, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο.

Την ίδια ώρα, η μηνιαία άνοδος κατά 0,9% αποδίδεται στα παρακάτω:

  • 1,0% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: χοιρινό, νωπά ψάρια, τυριά, νωπά φρούτα. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: ψωμί και δημητριακά, πουλερικά, νωπά λαχανικά, πατάτες.
  • 10,2% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση, λόγω επαναφοράς των τιμών στα προ θερινού δεκαήμερου εκπτώσεων επίπεδα.
  • 0,2% στην ομάδα Στέγαση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στο φυσικό αέριο.
  • 0,5% στην ομάδα Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στις οικιακές συσκευές και επισκευές.
  • 0,9% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: καύσιμα και λιπαντικά, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο.

Παρά τη θετική μεταβολή του πληθωρισμού, πάντως, η Ελλάδα εξακολουθεί να υπολείπεται σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε., ενώ όλες οι προβλέψεις αναμένουν ότι για το 2021 ο δείκτης τιμών θα διατηρηθεί σε αρνητικό έδαφος, προτού περάσει σε θετικό το 2022.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News