Business & Finance Παρασκευή 9/07/2021, 14:08 POWERED BY PAPOUTSANIS
BUSINESS & FINANCE

Παπουτσάνης: Μεγαλώνει μαζί με την Ελλάδα 

Πώς μια ιδέα που γεννήθηκε πριν 150 χρόνια έχει κατακτήσει σήμερα την παγκόσμια αγορά 

Παπουτσάνης: Μεγαλώνει μαζί με την Ελλάδα 

1870, στο όμορφο νησί της Λέσβου, στο Βορειοδυτικό Αιγαίο. Ο Δημήτριος Παπουτσάνης, επιχειρηματίας και οραματιστής, έχει μία ιδέα που αποδεικνύεται ιστορική: να ιδρύσει το πρώτο ατμοκίνητο εργοστάσιο παραγωγής ελαιόλαδου της περιοχής. Εκτός από το λάδι, χρησιμοποιώντας τις ίδιες αγνές πρώτες ύλες, ξεκινά να παράγει και αγνό σαπούνι ελαιόλαδου, και είναι αυτή του η κίνηση που στο μέλλον θα κάνει το όνομα του να ταξιδέψει όχι απλώς σε όλη την Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο. 

Οι σταθμοί στο ταξίδι πολλοί, καθώς η Παπουτσάνης μεγάλωνε μαζί με την Ελλάδα. Τα προϊόντα της Παπουτσάνης, από το πράσινο σαπούνι μπουγάδας στις αρχές του αιώνα και τους κύβους Μασσαλίας έως το αγαπημένο Καραβάκι την δεκαετία του 1950 και τα πιο σύγχρονα vegan προϊόντα, αποτελούν κομμάτι της κοινωνίας και της οικονομίας της Ελλάδας. 

Παπουτσάνης: Μεγαλώνει μαζί με την Ελλάδα -1

Συνεργασία με τη ΜΚΣ Δεσμός: Ένας σταθμός σημαντικός

Ένας από τους πιο σημαντικούς σταθμούς στην ιστορία της Παπουτσάνης είναι η συμπλήρωση 150 χρόνων συνεχούς λειτουργίας, και αυτό γίνεται αφορμή για έναν ιδιαίτερο εορτασμό που τιμά όχι μόνο την ιστορία της εταιρίας, αλλά και την βαθιά και ουσιαστική σχέση που την ενώνει με την κοινωνία. Φέτος η Παπουτσάνης δημιούργησε μια εορταστική συσκευασία με λευκό σαπούνι, υψηλής ποιότητας, ένα αγαπημένο προϊόν που προτιμούν οι Έλληνες σταθερά από τη δεκαετία του 1980. Με κάθε πώληση του επετειακού αυτού σαπουνιού, η εταιρία προσφέρει ένα προϊόν προσωπικής φροντίδας σε κοινωφελείς οργανισμούς  μέσω του ΜΚΣ Δεσμός, οι οποίοι φροντίζουν ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη. Η Παπουτσάνης, με πλούσια κοινωνική δράση διαχρονικά, στηρίζει και οικονομικά το σωματείο, ούτως ώστε να βελτιώσει τη λειτουργία του και να φροντίζει ακόμα καλύτερα τις ευπαθείς ομάδες που στηρίζει. 

Μία σύγχρονη ελληνική εταιρία στην παγκόσμια αγορά 

Έχοντας κλείσει 150 χρόνια ιστορίας, η Παπουτσάνης διαθέτει τον ενθουσιασμό και το πάθος της εφηβείας και την εμπειρία που έρχεται μαζί με την ωριμότητα. Κεφαλαιοποιεί όλα αυτά τα χρόνια εμπειρίας, εξελίσσεται και ανακαλύπτει διαρκώς, επενδύει, και οραματίζεται ένα δυναμικό βιώσιμο μέλλον. 

Η Παπουτσάνης συγκαταλέγεται μεταξύ των τριών μεγαλύτερων παραγωγών σαπουνιών στην Ευρώπη. Παράγει, εκτός από τα δικά της επώνυμα προϊόντα, μια μεγάλη γκάμα σαπουνιών και υγρών καλλυντικών για τρίτους, καθώς και ξενοδοχειακά προϊόντα και σαπωνόμαζες. Σχεδόν το 50% των πωλήσεων της διοχετεύονται σε 25 χώρες στην Ευρώπη, την Αμερική, την Ασία και την Ωκεανία. Οι μισές από αυτές τις εξαγωγές γίνονται σε ΗΠΑ, Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία. 

Η καρδιά της Παπουτσάνης είναι η υπερσύγχρονη μονάδα παραγωγής, που βρίσκεται στη Ριτσώνα. Είναι η μεγαλύτερη του είδους στα Βαλκάνια και μία από τις πιο σύγχρονες στην Ευρώπη, με την παραγωγή να είναι καθετοποιημένη. Από την έρευνα και την ανάπτυξη της κάθε φόρμουλας, την παραγωγή αλλά και τις συσκευασίες, οι οποίες δημιουργούνται στον ίδιο εργοστάσιο. 

Παπουτσάνης: Μεγαλώνει μαζί με την Ελλάδα -2

Η καινοτομία στο επίκεντρο της επιτυχίας 

Η Παπουτσάνης κατάφερε να επικρατήσει στον κλάδο της εδώ και ενάμιση αιώνα επειδή δεν έμεινε ποτέ στάσιμη. Καθρέπτιζε πάντα το μέλλον της, στο παρόν. Εξελισσόταν με βάση την έρευνα και την καινοτομία. Αξιοποιούσε τις τάσεις και τα τεχνολογικά μέσα που της προσέφερε η εκάστοτε εποχή,  για να παράγει νέα υλικά, νέα προϊόντα και συσκευασίες. Παράδειγμα αποτελεί ότι ήταν η πρώτη εταιρία που το 1936 λάνσαρε σαπούνι συσκευασμένο σε ζελατίνα, το σαπούνι Φλώρα. Με πιο πρόσφατο παράδειγμα την άμεση προσαρμογή της παραγωγής της για 
την παρασκευή αντισηπτικών προϊόντων κάτω από το brand Natura, εν μέσω πανδημίας, αποδεικνύεται ότι η Παπουτσάνης διαθέτει γρήγορα αντανακλαστικά και προσαρμοστικότητα κάθε εποχή.

Εστιάζοντας διαχρονικά στην καινοτομία, σήμερα, τα εργαστήρια της Παπουτσάνης αναπτύσσουν 100 με 150 φόρμουλες κάθε χρόνο. Η εταιρία έχει επενδύσει €10 εκατ. στη βελτιστοποίηση της παραγωγικής διαδικασίας και την ενίσχυση των αυτοματισμών και της τεχνολογίας, ενώ το 2020 εξασφάλισε χρηματοδότηση 5 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, προκειμένου να επενδύσει περεταίρω στην παραγωγή νέων καινοτόμων προϊόντων με θετικότερο οικολογικό αποτύπωμα. 

Για ένα βιώσιμο μέλλον

Η καινοτομία στην Παπουτσάνης είναι συνυφασμένη με τον σεβασμό στον πλανήτη και στο περιβάλλον, σε όλα τα στάδια της έρευνας, παραγωγής, συσκευασίας και διάθεσης των προϊόντων της.  Χαρακτηριστικά, έχει μειώσει κατά σχεδόν ένα τρίτο την κατανάλωση ενέργειας ανά τόνο παραγωγής την τελευταία πενταετία, ενώ συσκευάζει σε 100% ανακυκλώσιμες συσκευασίες, πολλές εκ των οποίων προέρχονται από ήδη ανακυκλωμένα υλικά. Στα εργαστήρια της οι έρευνες έχουν το βλέμμα στο μέλλον και στη νέα, παγκόσμια τάση για δημιουργία προϊόντων υγιεινής και καλλωπισμού σε στερεά μορφή. Αυτά τα προϊόντα απαιτούν πολύ μικρότερη ενέργεια για την παραγωγή τους, συντελούν στη μείωση της χρήσης συντηρητικών και νερού, ενώ συσκευάζονται χωρίς καθόλου πλαστικό. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News