Business & Finance Πέμπτη 8/07/2021, 16:01
BUSINESS & FINANCE

BNP Paribas για Ελλάδα: Ισχυρή ανάπτυξη 6% το 2022 – Το μεγάλο ερωτηματικό

Στο 4,1% η ανάπτυξη το 2021, σύμφωνα με τον γαλλικό οίκο

BNP Paribas για Ελλάδα: Ισχυρή ανάπτυξη 6% το 2022 – Το μεγάλο ερωτηματικό

«Ούτε άδειο ούτε γεμάτο» βλέπει το ποτήρι για την Ελλάδα η BNP Paribas, η οποία προεξοφλεί την αύξηση του ετήσιου ΑΕΠ κατά 4,1% το 2021 και κατά 6% το 2022, χάρη κυρίως στην ανάκαμψη των εξαγωγών. Ωστόσο, δεν παραλείπει να υπογραμμίσει το μεγάλο ερωτηματικό της χώρας, το οποίο δεν είναι άλλο από τον τουρισμό.

Μεταξύ άλλων, η γαλλική επενδυτική τράπεζα αναγνωρίζει ότι η ελληνική οικονομία επέδειξε ισχυρή ανθεκτικότητα κατά τη διάρκεια του α’ τριμήνου του 2021, όταν το ΑΕΠ αναπτύχθηκε μ’ έναν από τους ταχύτερους ρυθμούς (+4,4%) ανάμεσα στα κράτη – μέλη της Ευρωζώνης σε επίπεδο τριμήνου (-2,3% σε ετήσιο επίπεδο). Όπως εξηγεί, αυτό συνιστά αποτέλεσμα της σημαντικής αύξησης των εξαγωγών προϊόντων.

Από την άλλη πλευρά, όμως, προειδοποιεί ότι η διασπορά της παραλλαγής Δέλτα στην Ευρώπη αντανακλά έναν σημαντικό κίνδυνο για την ανάκαμψη του ελληνικού τουριστικού κλάδου, ο οποίος είναι απαραίτητος για την τόνωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης τους επόμενους μήνες.

BNP Paribas για Ελλάδα: Ισχυρή ανάπτυξη 6% το 2022 – Το μεγάλο ερωτηματικό-1

Υπό αυτό το πρίσμα, σημειώνει η BNP Paribas, η αγορά εργασίας επιδεικνύει μια συνεχιζόμενη μεταβλητότητα, με την ανεργία να σκαρφαλώνει στο 16,3% το α’ τρίμηνο του 2021 και τον αριθμό των ανενεργών εργαζόμενων (μη αναζητούντες εργασία) να καταγράφει αξιοσημείωτη αύξηση, εξαιτίας και του μεγάλου αριθμού όσων είχαν τεθεί σε καθεστώς προσωρινής ανεργίας.

Η τόνωση της απασχόλησης και η μείωση της ανεργίας παραμένουν οι βασικές προκλήσεις της Ελλάδας, η οποία σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να συνεχίσει να ωφελείται βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα από τους ευνοϊκούς όρους χρηματοδότησης, χάρη στην στήριξη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Στο μεταξύ, η BNP Paribas κάνει ειδική μνεία και στον ετήσιο πληθωρισμό, ο οποίος σ’ αντίθεση με τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε., παραμένει σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα, με τη γαλλική τράπεζα να προβλέπει αρνητικούς ρυθμούς το 2021 (-0,2%), προτού υπάρξει μερική ανάκαμψη το επόμενο έτος (+0,6%).

Εκτιμήσεις φορέων και οργανισμών για την ανάπτυξη του 2021

  • ΚΕΠΕ 4,7%

  • ΙΟΒΕ 5% έως 5,5%

  • Κομισιόν 4,3%

  • ΟΣΣΑ 3,8%

  • Τράπεζα της Ελλάδος 4,2%

  • Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής 3,6% έως 4,8%

  • Προϋπολογισμός 3,6%

 moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News