BUSINESS & FINANCE

Με νέους περιορισμούς και χωρίς δίχτυ ασφαλείας η εστίαση

Με νέους περιορισμούς και χωρίς δίχτυ ασφαλείας η εστίαση

«Κλειστή» βρήκαν την πόρτα του υπουργείου Οικονομικών σε σειρά αιτημάτων για τη συνέχιση της στήριξης του κλάδου οι οργανωμένες αλυσίδες εστίασης. Τούτο σημαίνει πρακτικά ότι αν και τουλάχιστον μέχρι τις 15 Ιουλίου κάποιες θα συνεχίσουν να είναι κλειστές με κρατική εντολή, καθώς διαθέτουν μόνο εσωτερικούς χώρους, δεν θα έχουν στην ουσία κανένα «δίχτυ ασφαλείας», καθώς παύουν να ισχύουν ήδη από αυτόν τον μήνα τα μέτρα για τα μειωμένα ενοίκια, ενώ οι προϋποθέσεις αξιοποίησης του μέτρου της αναστολής σύμβασης εργασίας θεωρούνται από τον κλάδο απαγορευτικές.

Κατά τη συνάντηση που είχε χθες η Ελληνική Ένωση Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης (ΕΠΟΕΣ) με τον υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα όχι μόνο δεν ικανοποιήθηκε το αίτημά της για «πάγωμα» των εξώσεων μέχρι τα τέλη του 2021 -για την ακρίβεια το εν λόγω αίτημα απορρίφθηκε κατηγορηματικά, σύμφωνα με πληροφορίες του «MR»- αλλά και εισέπραξε αρνητική απάντηση και για σειρά άλλων μέτρων για τα οποία υπήρχαν ελπίδες -αν όχι κάποιες προφορικές διαβεβαιώσεις το προηγούμενο διάστημα- ότι θα υλοποιηθούν.

Ειδικότερα, από τη συνάντηση κατέστη σαφές ότι δεν θα ισχύσει τον Ιούλιο για τον κλάδο της εστίασης, ούτε καν για τις επιχειρήσεις που μένουν κλειστές, το μέτρο των μειωμένων ενοικίων κατά 40%.

Απαγορευτικές για την πλειονότητα των επιχειρήσεων θεωρούνται εξάλλου οι προϋποθέσεις που έχουν τεθεί για την αξιοποίηση και τον Ιούλιο του μέτρου αναστολής σύμβασης εργασίας. Μία από αυτές είναι να έχει η επιχείρηση μείωση του τζίρου της τουλάχιστον κατά 70% το πρώτο εξάμηνο του 2021 σε σύγκριση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2020, προϋπόθεση που σύμφωνα με τα στελέχη της ΕΠΟΕΣ στην ουσία αποκλείει από το μέτρο τη συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων.

Υπενθυμίζεται δε ότι του μέτρου αυτού εξαιρούνται και οι επιχειρήσεις που λειτούργησαν για πρώτη φορά το 2020, ακόμη και εάν έχουν πολύ μεγάλη μείωση των εσόδων τους. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι οι επιχειρήσεις του κλάδου, ακόμη και αυτές που παραμένουν κλειστές, είναι υποχρεωμένες να καταβάλουν τα επιδόματα αδείας στους εργαζόμενούς τους, καθώς αυτά δεν καλύπτονται από το μέτρο της αναστολής σύμβασης εργασίας.

Το «όχι» του υπουργείου Οικονομικών φέρεται να εισέπραξε ο κλάδος και για το θέμα της παγίωσης του μειωμένου ΦΠΑ στον καφέ και τα ροφήματα, ο οποίος φαίνεται ότι από την 1η Οκτωβρίου 2021 θα επανέλθει στο 24% από το 13% που είναι σήμερα.

Νέος κύκλος επιδότησης

Την ίδια ώρα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης φέρεται να προσανατολίζεται στην προκήρυξη δεύτερου κύκλου του προγράμματος επιδότησης της εστίασης με κεφάλαια επανεκκίνησης με την επιδότηση να ανέρχεται έως το 7% του ετήσιου τζίρου του 2019. Υπενθυμίζεται ότι προθεσμία υποβολής αιτήσεων για το πρόγραμμα αυτό λήγει στις 30 Ιουλίου 2021 και η κυβέρνηση, μετά την εκκαθάριση και υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν περισσέψει χρήματα θα προχωρήσει στην προκήρυξη δεύτερου κύκλου, αφήνοντας, μάλιστα, ανοιχτό το ενδεχόμενο να είναι επιλέξιμες επιχειρήσεις με μείωση του κύκλου εργασιών τους το 2019 τουλάχιστον κατά 20% σε σύγκριση με το 2020 και όχι κατά 30% που ισχύει σήμερα.

Σειρά αιτημάτων θέτει και η Πανελλήνια Ένωση Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), η οποία μάλιστα απέστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό, ζητώντας την παρέμβασή του για τη διάσωση του κλάδου της εστίασης. Τα αιτήματα της ΠΟΕΣΕ είναι τα ακόλουθα:

1. Την άμεση επαναφορά του μέτρου της απαλλαγής ενοικίου  για το μήνα Ιούλιο και Αύγουστο και του μειωμένου κατά 40% ενοικίου μέχρι το τέλος του 2021.

2. Τη μονιμοποίηση της  μείωση του συντελεστή ΦΠΑ.

3. Την  επίσπευση των διαδικασιών και την άμεση ενεργοποίηση των εκταμιεύσεων του προγράμματος ΕΣΠΑ για την εστίαση.

4.Πρόγραμμα οικονομικής στήριξης για τα Κέντρα Διασκέδασης – Αίθουσες εκδηλώσεων που λόγω των περιοριστικών μέτρων από την αρχή της πανδημίας μέχρι και σήμερα η λειτουργία τους ήταν ουσιαστικά απαγορευμένη  και οδηγούνται στην πλήρη καταστροφή.

5.Να υπάρξει άμεσα επιδοτούμενο πρόγραμμα ΕΣΠΑ για την αγορά και τοποθέτηση μηχανημάτων καθαρισμού αέρα τα οποία θα καλύπτουν την ανάγκη δημιουργίας ασφαλών εσωτερικών χώρων, χωρίς τον διαχωρισμό μεταξύ των πολιτών.

6. Κάλυψη τουλάχιστον του 50% του μη μισθολογικού κόστους για την διατήρηση του υφιστάμενου προσωπικού, που λόγω των περιοριστικών μέτρων (πχ δυναμικότητα) δεν έχει αντικείμενο εργασίας και κινδυνεύει με καταγγελία της σύμβασης εργασίας, δηλαδή με απόλυση.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News