ΝΕΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΣΤΟ GOV.GR

Myhealth: Παραπεμπτικά και ιατρικές βεβαιώσεις με ένα κλικ

Myhealth: Παραπεμπτικά και ιατρικές βεβαιώσεις με ένα κλικ

Πρόσβαση μέσω κινητού τηλεφώνου ή ηλεκτρονικού υπολογιστή θα έχουν οι ασθενείς στις συνταγές φαρμάκων, τα παραπεμπτικά ιατρικών εξετάσεων που καταχωρίζει ο θεράπων ιατρός στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης, αλλά και στις ιατρικές βεβαιώσεις. Αυτό προβλέπει τροπολογία που έχει κατατεθεί στο σχέδιο Νόμου για την «Πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας».

Η εφαρμογή Myhealth

Σύμφωνα με τη σχετική νομοθετική ρύθμιση, Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, θα προσδιορίζει την έναρξη παραγωγικής λειτουργίας της εφαρμογής «Myhealth», η οποία θα είναι διαθέσιμη μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης gov.gr.

Η εν λόγω εφαρμογή θα εξασφαλίζει πρόσβαση στις συνταγές φαρμάκων και στα παραπεμπτικά ιατρικών εξετάσεων που αφορούν τον ασθενή κι έχουν καταχωρισθεί στη βάση δεδομένων του Συστήματος Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης. Με άλλα λόγια, η διαχείριση και παρακολούθηση των συνταγών και των άυλων παραπεμπτικών, που διακινούνται και εκτελούνται ηλεκτρονικά στο Σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας-που λειτουργεί και διαχειρίζεται η ΗΔΙΚΑ- θα πραγματοποιείται και με τη χρήση της εφαρμογής «myHealth». Προαπαιτούμενο για τη χρήση της εφαρμογής είναι η εγγραφή του χρήστη στην υπηρεσία της άυλης συνταγογράφησης.

Δικαίωμα πρόσβασης στο “Myhealth” έχουν οι ασθενείς, που έχουν αυθεντικοποιηθεί είτε μέσω Taxisnet είτε μέσω e-banking. Για την ολοκλήρωση της αυθεντικοποίησης απαιτείται η καταχώρηση κωδικού μιας χρήσης (One Time Password- OTP), ο οποίος αποστέλλεται μέσω του συστήματος στο κινητό του χρήστη.

Μέσω του «Myhealth», που συμπληρώνει και εξελίσσει το υφιστάμενο σύστημα της άυλης συνταγογράφησης, οι ασθενείς θα έχουν τη δυνατότητα-τόσο για τους ίδιους όσο και για τα προστατευόμενα μέλη της οικογένειάς τους- όχι μόνο να λαμβάνουν ηλεκτρονικά τις συνταγές φαρμάκων και τα παραπεμπτικά ιατρικών εξετάσεων. Αλλά και να παρακολουθούν σε ποιο στάδιο αυτά βρίσκονται, την εκτέλεσή τους και την λήξη ισχύος τους.

Ηλεκτρονικές ιατρικές βεβαιώσεις

Η ίδια τροπολογία προβλέπει μέσω άλλης ηλεκτρονικής εφαρμογής διαθέσιμης στο Gov.gr, την πρόσβαση στις ιατρικές βεβαιώσεις που συντάσσουν οι θεράποντες γιατροί. Για την πρόσβαση στη συγκεκριμένη υπηρεσία απαιτείται η αυθεντικοποίηση του ιατρού, ο οποίος εισέρχεται στην ηλεκτρονική εφαρμογή με τους μοναδικούς κωδικούς πρόσβασης στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης.

Μετά την είσοδο στην ηλεκτρονική εφαρμογή, ο ιατρός καταχωρίζει τον ΑΜΚΑ ή τον προσωρινό αριθμό ασφάλισης και υγειονομικής περίθαλψης αλλοδαπού (ΠΑΑΥΠΑ) ή άλλο ταυτοποιητικό στοιχείο του ενδιαφερομένου και καταχωρίζει στοιχεία, όπως το ονοματεπώνυμο του ενδιαφερομένου, την ημερομηνία γέννησής του και τον σκοπό χρήσης.

Η ιατρική βεβαίωση που εκδίδεται φέρει barcode και γίνεται υποχρεωτικά αποδεκτή, σε ηλεκτρονική μορφή, από όλους τους φορείς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Ο ενδιαφερόμενος ενημερώνεται για την έκδοση της ιατρικής βεβαίωσης με λήψη μηνύματος (sms) στο κινητό (που έχει δηλώσει κατά την εγγραφή του στην υπηρεσία της άυλης συνταγογράφησης), που περιλαμβάνει το barcode, λαμβάνοντας το έγγραφο της ιατρικής βεβαίωσης στο αντίστοιχο email.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News