Business & Finance Τετάρτη 7/07/2021, 18:46
BUSINESS & FINANCE

ΗΠΑ: Κόντρα εργοδοτών – εργαζομένων για τηλεργασία

ΗΠΑ: Κόντρα εργοδοτών – εργαζομένων για τηλεργασία

Αντιμέτωποι με έντονες αντιδράσεις βρέθηκαν πολλοί εργοδότες στις ΗΠΑ, οι οποίοι ζήτησαν την επιστροφή των εργαζομένων στα γραφεία τους έπειτα από 16 περίπου μήνες απασχόλησης από απόσταση. Τον Φεβρουάριο και Μάρτιο του 2020 οι επιχειρήσεις όφειλαν να αναπροσαρμοστούν στις απαιτήσεις της πανδημίας, απασχολώντας μεγάλη μερίδα του προσωπικού τους από το σπίτι, και οι εργαζόμενοι να συνηθίσουν σε μία νέα καθημερινότητα με διαφορετικές απαιτήσεις. Η αντίστροφη όψη του ίδιου προβλήματος αναδεικνύεται σήμερα με τους εργοδότες κυριολεκτικά να παρακαλούν το προσωπικό τους να επιστρέψει στον εργασιακό χώρο, τηρώντας βέβαια τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του Associated Press, οι σύλλογοι εργαζομένων σε ορισμένες πόλεις των ΗΠΑ κινητοποιήθηκαν εναντίον της επιστροφής στα γραφεία, συλλέγοντας σε κάποιες περιπτώσεις υπογραφές ή προχωρώντας σε απεργίες και διαμαρτυρίες. Η προτίμηση της πλειοψηφίας για εργασία από απόσταση είναι τόσο σαφής, ώστε οι εργοδότες που προβαίνουν αυτή την περίοδο σε προσλήψεις υπόσχονται εξ αρχής τη δυνατότητα εργασίας από απόσταση. Με αυτό τον τρόπο μπορούν να προσελκύσουν άτομα, τα οποία μετακόμισαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας είτε για να μένουν πιο κοντά στα αγαπημένα τους πρόσωπα είτε αναζητώντας περιοχές με χαμηλότερο κόστος ζωής. «Πολλοί έχουν μετακομίσει και δεν θέλουν να επιστρέψουν», επιβεβαίωσε στο Associated Press υψηλόβαθμο στέλεχος εταιρείας ρούχων.

Ορισμένοι εργοδότες ασκούν πίεση για επιστροφή στα γραφεία, καθώς πιστεύουν ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο αυξάνεται η παραγωγικότητα και ενισχύεται παράλληλα το κλίμα συνεργατικότητας και η διάθεση. Για τον λόγο αυτό, πολλές επιχειρήσεις στις ΗΠΑ προχωρούν σε σταδιακή επιστροφή στους ρυθμούς του γραφείου, ζητώντας αρχικά φυσική παρουσία μία ή δύο φορές την εβδομάδα. Αυτού του είδους όμως το «υβριδικό» σύστημα μπορεί να προκαλέσει προβλήματα, διότι τα διαφορετικά πόστα εντός των εταιρειών έχουν και διαφορετικές απαιτήσεις. Για παράδειγμα, για τους νέους προσληφθέντες συστήνεται η φυσική παρουσία, προκειμένου να χτίσουν σχέσεις και να μάθουν τη δουλειά.

Πηγή: Associated Press

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News