Business & Finance Τετάρτη 7/07/2021, 17:36 ΘΕΛΜΑ ΧΑΤΖΗΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
BUSINESS & FINANCE

ΟΟΣΑ: Αρνητική «πρωτιά» για την Ελλάδα στην ανεργία – Ποιες χώρες ακολουθούν

ΟΟΣΑ: Αρνητική «πρωτιά» για την Ελλάδα στην ανεργία – Ποιες χώρες ακολουθούν

Πρώτη εξακολουθεί να κατατάσσεται η Ελλάδα μεταξύ των 38 μελών του ΟΟΣΑ σε ποσοστό ανέργων σε σχέση με τον παραγωγικό της πληθυσμό, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα. Τα πιο πρόσφατα στοιχεία του Οργανισμού για τη χώρα από το Δεκέμβριο του 2020, δείχνουν ότι το ποσοστό ανεργίας ανέρχεται περίπου στο 16% και ξεπερνά οριακά την Ισπανία και την Κολομβία, ενώ ξεπερνά κατά μεγάλο βαθμό τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ, ο οποίος αυτή τη στιγμή κυμαίνεται περίπου στο 6%. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το ποσοστό των ανέργων στην Ελλάδα έχει παραμείνει στα ίδια επίπεδα με την επέλαση της πανδημίας τον Φεβρουάριο του 2020, έχει ωστόσο υποχωρήσει από την κορύφωση της περασμένης άνοιξης.

Η γενική εικόνα που δίνεται από τα στοιχεία της έκθεσης δείχνει ότι ο τομέας της εργασίας στη ζώνη του ευρώ έχει ξεπεράσει τη δύσκολη περίοδο. Ειδικότερα, το ποσοστό των ανέργων σε σχέση με τον παραγωγικό πληθυσμό κορυφώθηκε στο 15% την περίοδο μεταξύ Απριλίου και Μαΐου του 2020 και έκτοτε υποχωρεί σταθερά. Μέχρι τον περασμένο μήνα το ποσοστό αυτό ανερχόταν στο 6% και ήταν βέβαια υψηλότερο από την περίοδο πριν την πανδημία, όπου βρισκόταν οριακά υπό του 4%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, οι άνεργοι στις ανεπτυγμένες οικονομίες αυξήθηκαν κατά περίπου 22 εκατομμύρια σε σχέση με την περίοδο πρίν την επέλαση της πανδημίας. Απαισιόδοξη ήταν επίσης η γενική πρόβλεψη του Οργανισμού σχετικά με το μέλλον του εργασιακού κλάδου, ο οποίος πρόκειται να ανακάμψει πλήρως από τους κραδασμούς της πανδημίας μόνον μετά το τέλος του 2022. Κύριος λόγος είναι η αδυναμία εύρεσης θέσεων από τους χαμηλής ειδίκευσης εργαζομένους, οι οποίοι έχασαν τα πόστα τους κατά τη διάρκεια των lockdown.

Στην έκθεση επισημαίνεται παράλληλα ότι η πανδημία έχει επιδεινώσει τις οικονομικές και κοινωνικες διαφορές και έχει διευρύνει τις ανισότητες όσον αφορά τις αποδοχές, τις ικανότητες και τις ευκαιρίες στον εργασιακό κλάδο. Στους 16 περίπου μήνες από την επέλαση της πανδημίας έχουν σημειωθεί τεράστια άλματα ως προς τη χρήση της τεχνολογίας, επιτρέποντας σε πολλούς εργαζομένους να δουλεύουν εξ αποστάσεως, δημιουργώντας όμως και μεγάλες διαφορές μεταξύ εργαζομένων. Συγκεκριμένα, η εργασία από απόσταση προσφέρεται ως επιλογή κατά κύριο λόγο στους εργαζομένους υψηλής ειδίκευσης, σε αντίθεση με όσους είναι χαμηλής ειδίκευσης.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News