BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: «Δύσκολη» η υπέρβαση των 880 μονάδων – Ξανά πτωτικά οι τράπεζες

Στις 880 μονάδες ο Γενικός Δείκτης - Στο +11% η Attica Bank

Χρηματιστήριο: «Δύσκολη» η υπέρβαση των 880 μονάδων – Ξανά πτωτικά οι τράπεζες

Οριακά ανοδικά συνεχίζει το Χρηματιστήριο Αθηνών, με το υποτονικό κλίμα να διατηρείται για ακόμη μία ημέρα, καθώς οι τράπεζες αδυνατούν να ακολουθήσουν την αντίδραση του FTSE Large Cap, με αποτέλεσμα τον «εγκλωβισμό» της ελληνικής αγοράς. 

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά το μέσο της συνεδρίασης (14.10), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει μικρή άνοδο της τάξης του 0,17% και ενισχύεται ανεπαίσθητα στις 880,02 μονάδες, κερδίζοντας μόλις 1,5 μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (878,55 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε τέσσερις μονάδες -από 879,24 έως 883,66 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών να διατηρείται στα γνωστά χαμηλά επίπεδα των τελευταίων ημερών, μην υπερβαίνοντας τα 18 εκατ. ευρώ μέχρι τις 2.10 το μεσημέρι.

Όπως έχουμε συνηθίσει προσφάτως, οι επενδυτές εξακολουθούν να προβαίνουν σε πολύ επιλεκτικές κινήσεις, με τις τράπεζες να αποτελούν το «τρωτό» σημείο της Λεωφόρου Αθηνών. Όσο εξάλλου, δεν καταφέρνουν να προσεγγίσουν τις 600 μονάδες, είναι αδύνατη κάθε προσπάθεια ανάκτησης των προ-κορωνοϊού επιπέδων. 

Η διστακτικότητα των επενδυτών, βέβαια, θεωρείται σχετικά δικαιολογημένη, καθώς οι συνεχείς κινήσεις άντλησης τραπεζικών κεφαλαίων (ΑΜΚ, εκδόσεις ομολόγων κ.α.), έχουν απορροφήσει μεγάλο τμήμα της διαθέσιμης ρευστότητας. Την ίδια ώρα, οι ανησυχίες για την παραλλαγή Δέλτα, η πιθανή επαναφορά των περιοριστικών μέτρων, καθώς και οι αδύναμες επιδόσεις του τουριστικού κλάδου συμβάλλουν στην έτι περισσότερο εδραίωση του κλίματος στασιμότητας.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η εικόνα στο ελληνικό ταμπλό πολύ δύσκολα θα αλλάξει το αμέσως επόμενο διάστημα, με τον Γενικό Δείκτη να κυμαίνεται εντός ενός στενού εύρους συναλλαγών, με πρώτο στήριγμα τις 860 μονάδες και πρώτες αντιστάσεις τις 910 – 915 μονάδες.

Διψήφια ανάκαμψη για Attica

Ο τραπεζικός κλάδος, παρά τη θετική εκκίνηση, έχει επιστρέψει σε αρνητικό έδαφος, καθώς λίγο μετά το μέσο της συνεδρίασης σημειώνει πτώση κατά 0,48% και υπαναχωρεί στις 535 μονάδες, απομακρυνόμενος περαιτέρω από το ψυχολογικό σημείο των 600 μονάδων. 

Ενδεικτικά, η μετοχή της Eurobank υποχωρεί κατά 1,25% και μειώνεται στο 0,82 ευρώ, με τις μετοχές των Πειραιώς και Εθνική Τράπεζα να ακολουθούν με μικρές απώλειες, οι οποίες δεν ξεπερνούν το -0,30%. Αμετάβλητη παραμένει, επίσης, η μετοχή της Alpha Bank, η οποία διατηρείται στο 1 ευρώ, όσο δηλαδή και η τιμή της πρόσφατης ΑΜΚ.

Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στη μετοχή της Attica Bank, η οποία ανακάμπτει κατά 11,5% και το 0,175 ευρώ, χάρη στην έγκριση του σχεδίου αναδιάρθρωσης, το οποίο περιλαμβάνει μείωση των «κόκκινων» δανείων στο 1% και Αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου. 

  • Alpha Bank 0% 1,0085 ευρώ
  • Attica Bank 11,47% 0,175 ευρώ
  • Eurobank -1,24% 0,8294 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα -0,13% 2,347 ευρώ
  • Πειραιώς -0,28% 1,406 ευρώ

Τι κάνουν τα blue chips 

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, μέχρι στιγμής ξεχωρίζει η μετοχή της Lamda Development, η οποία ενισχύεται κατά 2,5% και τα 7,6 ευρώ, μετά τη σημερινή παρουσίαση των σχεδίων για τον Marina Tower στο Ελληνικό. Πολύ καλή είναι η εικόνα και στη μετοχή του ΑΔΜΗΕ, ο οποίος βρίσκεται στο +1,5%.

Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Viohalco συνεχίζει τη θετική πορεία, κερδίζοντας 1%, όσο δηλαδή και η μετοχή του ΟΠΑΠ, η οποία επιχειρεί να ανακτήσει τα υψηλά 10ετίας. Κατά 1,2% αυξάνεται, επίσης, η μετοχή της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, η οποία ακόμη ψάχνει τα «πατήματά» της, μετά την εισαγωγή στον FTSE Large Cap.

Στον αντίποδα, η μετοχή της Aegean βρίσκεται στο επίκεντρο λελογισμένων ρευστοποιήσεων, καθώς υποχωρεί κατά 1,6% και τα 5,32 ευρώ. Απώλειες της τάξης του 1% σημειώνει και η μετοχή του ΟΛΠ, ενώ Ελλάκτωρ και Τέρνα Ενεργειακή βρίσκονται στο -0,7%. 

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (14.10), 59 μετοχές κινούνται ανοδικά, 40 μετοχές σημειώνουν πτώση, ενώ 19 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται σε 62 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 100 εκατ. ευρώ.

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News