BUSINESS & FINANCE

Τον πτωχευτικό «ξεσκονίζουν» οι θεσμοί

Τον πτωχευτικό «ξεσκονίζουν» οι θεσμοί

Τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών βρίσκονται στην Αθήνα και ήδη από τη Δευτέρα έχουν αρχίσει να έχουν επαφές με το οικονομικό επιτελείο. Μεγάλο ήταν το ενδιαφέρον τους για το πώς κινείται η διαδικασία του νέου πτωχευτικού νόμου καθώς έχει περάσει ένας μήνας από την πλήρη εφαρμογή του, δηλαδή και για τα φυσικά πρόσωπα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «MR» δόθηκαν στα τεχνικά κλιμάκια τα στατιστικά των σχετικών πλατφορμών. Όπως αναφέρουν στελέχη του οικονoμικού επιτελείου στο «MR» ήδη έχουν γίνει 30.000 αιτήσεις στα πλαίσια του εξωδικαστικού μηχανισμού. Επιπλέον έχουν γίνει 20 αιτήσεις εξυγίανσης και έχουν καταχωρηθεί 100 αιτήσεις πτώχευσης. Στο τραπέζι των συζητήσεων και ο ιδιωτικός φορέας που θα διαχειρίζεται τα ακίνητα που θα χάνουν οι δανειολήπτες εφόσον πτωχεύσουν και ο οποίος θα λειτουργήσει σύμφωνα με πληροφορίες στις αρχές του 2022. Αυτό σημαίνει πως υπάρχει ένα μεσο- διάστημα περίπου 8-9 μηνών που θα πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή για το τι θα γίνει με τις πρώτες κατοικίες που θα πλειστηριαστούν μέσα σε αυτό το διάστημα. 

Οι βασικές αρχές του πτωχευτικού 

Ή ρυθμίζεις ή πτωχεύεις. Αυτό είναι το δίπτυχο του νέου πτωχευτικού. Σύμφωνα με το νέο πλαίσιο ακόμη και τα φυσικά πρόσωπα έχουν την δυνατότητα να ρυθμίσουν σε έως 240 δόσεις οφειλές προς το Δημόσιο (ασφαλιστικά ταμεία, εφορία, δήμοι, κά) και έως 420 δόσεις χρέη προς τράπεζες. Μάλιστα όσοι δεν καταφέρουν να ρυθμίσουν τα χρέη τους τότε θα πρέπει να προχωρήσουν σε πτώχευση. Σε αυτή την περίπτωση η οφειλή διαγράφεται και ο οφειλέτης χάνει όλη του την περιουσία. Η πρώτη κατοικία περνάει σε ένα ιδιωτικό φορέα (δεν έχει συσταθεί ακόμη) και ο δανειολήπτης θα μπορεί να την ενοικιάζει για 12 έτη. Στην περίπτωση μάλιστα των ευάλωτων νοικοκυριών θα υπάρχει και κρατική επιδότηση του ενοικίου.

Επαφές για τη νέα ρύθμιση 

Μέσα στην εβδομάδα αυτή, τα ελληνικά τεχνικά κλιμάκια θα ξεδιπλώσουν και την ατζέντα τους για τη νέα ρύθμιση των χρεών της πανδημίας σε 60 ή 72 δόσεις. Όπως έχει ήδη αναφέρει ο Χρήστος Σταϊκούρας την επόμενη εβδομάδα θα έχει ο ίδιος επαφές με τους επικεφαλής των θεσμών για την εν λόγω ρύθμιση. Εφόσον υπάρξει και τελικό πράσινο φως το επόμενο διάστημα το οικονομικό επιτελείο θα προχωρήσει στις ανακοινώσεις για την πολυαναμενόμενη ρύθμιση των κορωνοχρεών.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News