Business & Finance Τρίτη 6/07/2021, 18:27
BUSINESS & FINANCE

Ο πόλεμος της… σαμπάνιας μεταξύ Γαλλίας και Ρωσίας

Ο πόλεμος της… σαμπάνιας μεταξύ Γαλλίας και Ρωσίας

Για να οριστεί ένα αφρώδες κρασί ως σαμπάνια θα πρέπει αναγκαστικά να έχει παραχθεί στη Γαλλία. Διαφορετικά δεν είναι τίποτα περισσότερο από αφρώδης οίνος. 

Πρόκειται για μια ευρωπαϊκή νομοθεσία, η οποία, όπως είναι εύλογο, έχει ως βασική επιδίωξη την προστασία της ετικέτας των γαλλικών κρασιών.

Όμως, η Ρωσία αποφάσισε ότι έχει έρθει ο καιρός να σταματήσει να σέβεται τον συγκεκριμένο νόμο, προωθώντας διάταξη, με βάση την οποία μόνο τα δικά της αφρώδη κρασιά μπορούν να θεωρούνται ως σαμπανιζέ στη ρωσική αγορά.

Έτσι, όλοι οι ξένοι παραγωγοί θα πρέπει να περιγράφουν το προϊόν τους ως αφρώδες και όχι ως σαμπάνια. Για παράδειγμα, η Moet Hennessy, η οποία εισάγεται στη Ρωσία, θα πρέπει να αναφέρει στην ετικέτα ότι αποτελεί αφρώδες κρασί.

Φυσικά, η εν λόγω πρωτοβουλία έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Γαλλίας, η οποία κάνει λόγο για μια απαράδεκτη κίνηση.

Η χώρα της κεντρικής Ευρώπης παράγει κάθε χρόνο περίπου 231 εκατομμύρια μπουκάλια σαμπάνιας, με τις εξαγωγές να ξεπερνούν τα 2,5 δισ. ευρώ. Μεγαλύτεροι πελάτες είναι το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ.

Η Ρωσία εισάγει, από την πλευρά της, σχεδόν 500 εκατομμύρια λίτρα αφρώδους οίνου ετησίως, εκ του οποίου το 13% αποτελεί γαλλική σαμπάνια. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από BBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News