ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Σταθεροποίηση με θετικό πρόσημο – Τα blue chips που έσωσαν την παρτίδα

Στις 878 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, με οριακή άνοδο κατά 0,18%

Χρηματιστήριο: Σταθεροποίηση με θετικό πρόσημο – Τα blue chips που έσωσαν την παρτίδα

Σταθεροποιητική ήταν η εικόνα του Χρηματιστηρίου Αθηνών, το οποίο κατάφερε να «σώσει» το πρόσημο προς το τέλος της ημέρας, χάρη στα ισχυρά μεμονωμένα στηρίγματα από τα μη τραπεζικά blue chips.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε μικρή άνοδο της τάξης του 0,18% και ενισχύθηκε στις 878,55 μονάδες, κερδίζοντας λίγο περισσότερο από 1,5 μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (876,96 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε πέντε μονάδες -από 873,45 έως 878,90 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών να κινείται σε σχετικά ικανοποιητικά επίπεδα, φθάνοντας σχεδόν στα 68 εκατ. ευρώ.

Οι επενδυτές, παρά τις ενδοσυνεδριακές απώλειες, κατάφεραν προς το τέλος της ημέρας να ελέγξουν τις πιέσεις και να οδηγήσουν τη Λεωφόρο Αθηνών στη δεύτερη ανοδική συνεδρίαση του τελευταίου 9ημέρου.

Στην επίτευξη των -έστω και οριακών- κερδών συνέβαλαν τα μέγιστα οι μετοχές των Viohalco, Aegean, OTE και Τέρνα Ενεργειακή, οι οποίες αυξήθηκαν άνω του 2%. Από εκεί και πέρα, σημαντική ήταν και η συμβολή των μετοχών των Εθνική Τράπεζα και Πειραιώς, οι οποίες μηδένισαν τις αρχικές ρευστοποιήσεις (έως -2%). 

Αντίθετα, νερό στον «μύλο» της συσσώρευσης έριξαν οι μετοχές των Alpha Bank και Eurobank, οι οποίες υποχώρησαν κατά τουλάχιστον 1,5%. Κοντά στο 2% καθορίστηκαν, επίσης, οι απώλειες για τη μετοχή του ΟΠΑΠ, ενώ άνω του 1% ανήλθε η πτώση για τις μετοχές των ΕΥΔΑΠ – ΕΧΑΕ. 

Δύο τάσεις στις τράπεζες

Ο τραπεζικός κλάδος, κόντρα στην οριακή άνοδο του Γενικού Δείκτη, παρέμεινε στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων, καθώς εμφάνισε ελεγχόμενες απώλειες της τάξης του 1% και διολίσθησε κάτω από το τεχνικό σημείο των 540 μονάδων, και ειδικότερα στις 538 μονάδες.

Στο «τιμόνι» της πτωτικής κίνησης βρέθηκε η μετοχή της Alpha Bank, της οποίας οι απώλειες προσέγγισαν το 1,7%, με την αξία της μετοχής να κατέρχεται στο τεχνικό σημείο του 1 ευρώ, στην τιμή δηλαδή της πρόσφατης ΑΜΚ. Κατά 1,6% υποχώρησε και η μετοχή της Eurobank, η οποία βρέθηκε κάτω του 0,84 ευρώ. 

Από την άλλη πλευρά, η μετοχή της Πειραιώς κατάφερε να απορροφήσει τις πρωινές ρευστοποιήσεις, οι οποίες ξεπέρασαν το -2%, και τερμάτισε στο +0,36% και το 1,41 ευρώ. Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας έκλεισε σχεδόν αμετάβλητη στα 2,35 ευρώ. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha -1,71% 1,0085 ευρώ
  • Attica Bank -2% 0,157 ευρώ
  • Eurobank -1,62% 0,8398 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα 0,09% 2,35 ευρώ
  • Πειραιώς 0,36% 1,41 ευρώ

Ποια blue chips ξεχώρισαν

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι αγοραστές κατάφεραν να ανεβάσουν ρυθμούς προς το τέλος της συνεδρίασης, ελέγχοντας το μεγαλύτερο μέρος του χρηματιστηριακού ταμπλό, κάτι το οποίο οφείλεται στα ισχυρά στηρίγματα από μια σειρά εισηγμένων.

Ενδεικτικά, η μετοχή της Viohalco ενισχύθηκε κατά 2,46% και τα 4,59 ευρώ, ενώ αντίστοιχου εύρους ήταν η άνοδος στη μετοχή της Aegean, στον απόηχο της εκταμίευσης της κρατικής βοήθειας των 120 εκατ. ευρώ. Στο +2,3% τερμάτισαν και οι μετοχές των ΟΤΕ – Τέρνα Ενεργειακή.

Η μετοχή, επίσης, της Ελλάκτωρ αυξήθηκε κατά 1,7% και το 1,491 ευρώ, εν μέσω των διαρκών αλλαγών στη μετοχική σύνθεση. Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ, αντίθετα, υποχώρησε κατά 1,2% και τα 8,06 ευρώ, μετά τη συμφωνία με το ελληνικό δημόσιο για την τιμή του ακατέργαστου νερού. Κατά 1,8% διολίσθησε και η μετοχή του ΟΠΑΠ.  

Συνολικά, 52 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 57 μετοχές κατέγραψαν απώλειες, ενώ 20 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 61,9 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 100 εκατ. ευρώ σε σχέση με τη Δευτέρα.

Τα αίτια της βραχυπρόθεσμης κίνησης

Η ελληνική αγορά, όπως αποδεικνύεται τις τελευταίες εβδομάδες, είναι απολύτως δέσμια της συσσώρευσης, αδυνατώντας να διασπάσει τον διορθωτικό κύκλο και να προσεγγίσει εκ νέου τα προ-κορωνοϊού επίπεδα των 910 – 915 μονάδων.

Αυτή η εικόνα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην έλλειψη θετικών ειδήσεων, καθώς τα τουριστικά έσοδα πολύ δύσκολα θα φθάσουν στο 45% των επιπέδων του 2019, ενώ ο προϋπολογισμός εξακολουθεί να εμφανίζει σημαντικές αποκλίσεις και το φάντασμα της επαναφοράς των περιοριστικών μέτρων συνεχίζει να πλανάται πάνω από την ελληνική οικονομία. 

Σ’ όλα τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν και οι συνεχείς προσπάθειες των ελληνικών εισηγμένων για αντλήσεις κεφαλαίων από τις αγορές, κάτι το οποίο απορροφά την όποια διαθέσιμη ρευστότητα των ξένων και εγχώριων επενδυτών.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, η αρνητική τάση είναι πιθανό να διατηρηθεί και τις επόμενες ημέρες, με τη Λεωφόρο Αθηνών να έχει ως επόμενο βασικό στήριγμα τις 860 μονάδες.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News