Business & Finance Παρασκευή 9/07/2021, 07:20
ΕΣΕΙΣ ΡΩΤΑΤΕ, Η ΑCCENTURE AΠΑΝΤΑ

Mετάβαση στο cloud: Ποιες είναι οι προϋποθέσεις επιτυχίας;

Η πανδημία επιτάχυνε τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων και τη στροφή τους στο cloud.

Mετάβαση στο cloud: Ποιες είναι οι προϋποθέσεις επιτυχίας;

H μετάβαση στο cloud δεν πρέπει απλά να αντιμετωπίζεται ως μεταφορά υπολογιστικής ισχύος, αλλά ως ένα βασικό εργαλείο και εφαλτήριο για την επίτευξη και την ενίσχυση του ψηφιακού µετασχηµατισµού των οργανισμών. Απαιτεί μια ολιστική στρατηγική προσέγγιση, η οποία διαφοροποιείται ανάλογα με τον κλάδο, την ψηφιακή ωριμότητα, τις δυνατότητες και τους στόχους κάθε οργανισμού.

Ωστόσο παρά τις εστιασμένες προσπάθειες που καταβάλουν οι επιχειρήσεις διαχρονικά, αδυνατούν να αποκομίσουν ακόμα τα οφέλη και την πλήρη αξία των επενδύσεών τους στο cloud. Συγκεκριμένα, μόλις 37% των εταιρειών δηλώνει ότι επιτυγχάνει την πλήρη αξία που αναμένεται από τις επενδύσεις στο cloud, ενώ μόνο το 45% των business και ΙΤ στελεχών δηλώνει «πολύ ικανοποιημένο» με τα αποτελέσματα στο cloud.

Τα αποτελέσματα είναι σημαντικά καλύτερα, όταν οι επιχειρήσεις έχουν εισέλθει πιο έντονα και δυναμικά στο cloud. Το 46% των εταιρειών με ισχυρή υιοθέτηση και αξιοποίηση του cloud (high adopters) αναφέρει ότι αποκομίζει πλήρως τα αναμενόμενα οφέλη, σε σύγκριση με το 36% των εταιρειών με “μετριοπαθή” υιοθέτηση και το 28% των εταιρειών με περιορισμένη υιοθέτηση.

Οι επιχειρήσεις αναγνωρίζουν ότι χρειάζονται τις τεχνολογίες cloud για ταχύτητα και ευελιξία με στόχο να μετριάσουν τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν και να επιφέρουν διαρθρωτικές αλλαγές, δημιουργώντας με τον τρόπο αυτό νέες ευκαιρίες και αξία. Μάλιστα, 80% των business στελεχών αντιμετωπίζει το υπολογιστικό νέφος ως μέσο άμβλυνσης της αβεβαιότητας των επιχειρήσεων και μείωσης του ρίσκου. Επιπλέον, το 87% θεωρεί το cloud ως σημαντικό στοιχείο της στρατηγικής τους για την επίτευξη των στόχων βιωσιμότητας.

Οι λόγοι που εμποδίζουν τις επιχειρήσεις να προχωρήσουν τα σχέδιά τους και να επιτύχουν τους στόχους τους στο cloud σχετίζονται κυρίως με την έλλειψη δεξιοτήτων, τους κίνδυνος ασφάλειας και συμμόρφωσης, τις απαρχαιωμένες υποδομές (legacy) και τη διασπορά των εφαρμογών, καθώς επίσης και την έλλειψη ευθυγράμμισης μεταξύ των τμημάτων πληροφορικής και business.

Συνεπώς, οι επιχειρήσεις, ακολουθώντας μια προσεκτική και επικεντρωμένη στα αποτελέσματα προσέγγιση για τη δημιουργία στρατηγικής cloud, αναπτύσσοντας συνεργασίες με τους κατάλληλους συνεργάτες και αντιμετωπίζοντας προκλήσεις πέρα από την τεχνολογία, όπως η αναβάθμιση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού, μπορούν να επιτύχουν τα αποτελέσματα και να αποκομίσουν τα οφέλη που επιθυμούν.

Τα παραπάνω δεδομένα στηρίζονται στη μελέτη της Accenture «Sky High Hopes: Navigating the Barriers to Maximizing Cloud Value», η οποία διενεργήθηκε σε παγκόσμιο επίπεδο.

Μπορείτε να υποβάλετε και εσείς τις ερωτήσεις σας στην Accenture εδώ.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News