BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Αναζητεί φρένα στην πτώση – Υπό πίεση οι τράπεζες

Στις 871 μονάδες ο Γενικός Δείκτης - Έως 3% οι απώλειες στις τράπεζες

Χρηματιστήριο: Αναζητεί φρένα στην πτώση – Υπό πίεση οι τράπεζες

Ανήμπορο να αλλάξει την βραχυπρόθεσμη τάση εμφανίζεται το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο συνεχίζει σε πτωτικούς ρυθμούς, εν μέσω των αυξημένων πιέσεων στις τράπεζες. 

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης της Τρίτης (11.00), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει πτώση της τάξης του 1,74% και υποχωρεί στις 871,2 μονάδες, χάνοντας σχεδόν 15,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (886,66 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε έξι μονάδες -από 870,51 έως 876,56 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 4,5 εκατ. ευρώ μέσα στο πρώτο ημίωρο. 

Όπως ακριβώς συνέβη και χθες, οι επενδυτές έχουν στοχοποιήσει κυρίως τις τραπεζικές μετοχές, οι οποίες χάνουν έως και σχεδόν 3%, με τις Εθνική Τράπεζα και Πειραιώς να κινούνται στο -2% και την Attica Bank στο -2,8%.

Από εκεί και πέρα, υπό πίεση τελεί και η μετοχή της ΕΥΔΑΠ, η οποία διολισθαίνει κατά 1,8% και τα 8 ευρώ, ενώ η μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα ακολουθεί στο -1,5% και τα 9,21 ευρώ.

Τα αίτια της πτωτικής κίνησης

Η ελληνική αγορά, όπως αποδεικνύουν οι τελευταίες εβδομάδες, είναι απολύτως δέσμια της συσσώρευσης, αδυνατώντας να διασπάσει τον διορθωτικό κύκλο και να προσεγγίσει εκ νέου τα προ-κορωνοϊού επίπεδα των 910 – 915 μονάδων.

Αυτή η εικόνα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην έλλειψη θετικών ειδήσεων, καθώς τα τουριστικά έσοδα πολύ δύσκολα θα φθάσουν στο 45% των επιπέδων του 2019, ενώ ο προϋπολογισμός εξακολουθεί να εμφανίζει σημαντικές αποκλίσεις και το φάντασμα της επαναφοράς των περιοριστικών μέτρων συνεχίζει να πλανάται πάνω από την ελληνική οικονομία. 

Σ’ όλα τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν και οι συνεχείς προσπάθειες των ελληνικών εισηγμένων για αντλήσεις κεφαλαίων από τις αγορές, κάτι το οποίο απορροφά την όποια διαθέσιμη ρευστότητα των ξένων και εγχώριων επενδυτών.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, η αρνητική τάση είναι πιθανό να διατηρηθεί και τις επόμενες ημέρες, με τη Λεωφόρο Αθηνών να έχει ως επόμενο βασικό στήριγμα τις 860 μονάδες.

Στο -2% οι τράπεζες

Ο τραπεζικός κλάδος παραμένει στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων, καθώς εμφανίζει σημαντικές απώλειες της τάξης του 2,13% και διολισθαίνει κάτω από το τεχνικό σημείο των 540 μονάδων.

Στο «τιμόνι» της πτωτικής κίνησης βρίσκεται η μετοχή της Attica Bank, της οποίας οι απώλειες προσεγγίζουν το -3%. Από κοντά ακολουθεί και η μετοχή της Πειραιώς, η οποία κατέρχεται στο 1,3 ευρώ, ενώ η μετοχή της Alpha Bank υπαναχωρεί στο επίπεδο του 1 ευρώ, στην τιμή δηλαδή της πρόσφατης ΑΜΚ.

Από την πλευρά της, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας σημειώνει πτώση κατά 2% και οπισθοχωρεί στο τεχνικό όριο των 2,3 ευρώ, ενώ η μετοχή της Eurobank παρουσιάζει μια καλύτερη εικόνα, χάνοντας λίγο περισσότερο από 1%. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha -1,66% 1,009 ευρώ
  • Attica Bank -2,87% 0,1556 ευρώ
  • Eurobank -1,24% 0,843 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα -2,00% 2,3 ευρώ
  • Πειραιώς -2,14% 1,375 ευρώ

Υπό πίεση η ΕΥΔΑΠ

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι πωλητές φαίνεται ότι διατηρούν και σήμερα τον έλεγχο των συναλλαγών, με τις υψηλότερες πιέσεις να ασκούνται στη μετοχή της EΥΔΑΠ, η οποία υποχωρεί κατά 1,8% και τα 8 ευρώ, μετά τη συμφωνία με το ελληνικό δημόσιο για την τιμή του ακατέργαστου νερού. 

Πτωτικό είναι το κλίμα και στη μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα, η οποία διολισθαίνει κατά 1,5% και τα 9,21 ευρώ, ενώ από κοντά ακολουθεί η μετοχή της ΔΕΗ, η οποία χάνει 1,4% και βρίσκεται στα 8,87 ευρώ. Την ίδια ώρα, η μετοχή της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ συνεχίζει την καθοδική κίνηση, υποχωρώντας κατά 1,2% και το 1,9 ευρώ. 

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (11.00), 17 μετοχές κινούνται ανοδικά, 51 μετοχές καταγράφουν απώλειες, ενώ εννέα μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνει στα 61,5 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 300 εκατ. ευρώ σε σχέση με τη Δευτέρα.

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News