BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Εξαΰλωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος – Δοκιμάζονται οι 880 μονάδες

Στις 881 μονάδες ο Γενικός Δείκτης - Στο -2% η Aegean

Χρηματιστήριο: Εξαΰλωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος – Δοκιμάζονται οι 880 μονάδες

Πτωτικά εκκινεί στη νέα εβδομάδα το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς η ελληνική αγορά παραμένει σε περίοδο συσσώρευσης, αδυνατώντας να βρει ισχυρά στηρίγματα σε τράπεζες και FTSE Large Cap ελέω και της παντελούς έλλειψης επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης (11.00), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει συγκρατημένη πτώση της τάξης του 0,53% και υποχωρεί στις 881,98 μονάδες, δοκιμάζοντας τις στηρίξεις των 880 μονάδων και χάνοντας λίγο περισσότερο από 4,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής.

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε τέσσερις μονάδες -από 881,98 έως 886,11 μονάδες- και ο τζίρος των συναλλαγών κυμαίνεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 2 εκατ. ευρώ έως το πρώτο μισάωρο της ημέρας.

Είναι σαφές ότι η εικόνα της Λεωφόρου Αθηνών δεν θυμίζει σε τίποτα την περίοδο Φεβρουαρίου – Απριλίου, όταν ο Γενικός Δείκτης εμφάνιζε υψηλούς ημερήσιους τζίρους και σημαντικά κέρδη, τα οποία επέτρεψαν την επιστροφή στο προ-Covid επίπεδα. Πλέον, όμως, η τάση είναι ξεκάθαρα διορθωτική (δεν είναι απαραίτητα κακό), κάτι το οποίο αποδίδεται σε μια σειρά παραγόντων. 

Η παραλλαγή Δέλτα και η επιβράδυνση των εμβολιαστικών ρυθμών αυξάνουν τις ανησυχίες για ένα νέο κύμα από το φθινόπωρο, οι τουριστικές ροές παραμένουν υποτονικές και οι συνεχείς αντλήσεις κεφαλαίων (είτε με τη μορφή ΑΜΚ είτε με τη μορφή εκδόσεων) απορροφούν την όποια ρευστότητα των επενδυτών.

Όλα αυτά δημιουργούν ένα αρνητικό σπιράλ, το οποίο δύσκολα θα αλλάξει τις αμέσως επόμενες εβδομάδες, εγκλωβίζοντας τον Γενικό Δείκτη σε μια επί μακρόν στασιμότητα, με πρώτο σημείο στήριξης τις 880 μονάδες και δεύτερο σημείο στήριξης τις 860 μονάδες. 

Μικρές απώλειες στις τράπεζες

Ο τραπεζικός κλάδος, όμοια με τον Γενικό Δείκτη, εμφανίζει ελεγχόμενες απώλειες της τάξης του 0,39% και υποχωρεί στις 548 μονάδες, διευρύνοντας την απόσταση από το ψυχολογικό σημείο των 600 μονάδων.

Από τις μέχρι στιγμής διακυμάνσεις ξεχωρίζει η μετοχή της Πειραιώς, η οποία διολισθαίνει κατά 0,9% και οπισθοχωρεί στο επίπεδο του 1,43 ευρώ. Κατά 0,7% μειώνεται και η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, ενώ οι μετοχές των Alpha Bank και Eurobank καταγράφουν μικρές απώλειες. Πιο αναλυτικά:

Alpha Bank -0,24% 1,04 ευρώ

Attica Bank 1,08% 0,1678 ευρώ

Eurobank -0,14% 0,8486 ευρώ

Εθνική Τράπεζα -0,7% 2,403 ευρώ

Πειραιώς -0,9% 1,433 ευρώ

Υπό πίεση η Aegean

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι πωλητές φαίνεται ότι ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος του ταμπλό, με τις υψηλότερες πιέσεις να ασκούνται στη μετοχή της Aegean, η οποία διολισθαίνει κατά 2,5% και τα 5,36 ευρώ.

Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή σημειώνει πτώση κατά 1,3% και τα 12 ευρώ, με τη μετοχή της ΕΥΔΑΠ να ακολουθεί στο -1,2% και τα 8,3 ευρώ. Η μετοχή της Motor Oil, εν όψει της νέας έκδοσης ομολόγου, υποχωρεί κατά 0,7%. 

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (11.00), 22 μετοχές καταγράφουν άνοδο, 24 μετοχές κινούνται πτωτικά, ενώ 18 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται σε 62,1 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 300 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Παρασκευή.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News