Business & Finance Παρασκευή 2/07/2021, 21:45
ΑΓΟΡΕΣ

Το Λονδίνο παίρνει ξανά τα σκήπτρα από το Αμστερνταμ ως κορυφαίο κέντρο συναλλαγών

Το Λονδίνο παίρνει ξανά τα σκήπτρα από το Αμστερνταμ ως κορυφαίο κέντρο συναλλαγών

To Λονδίνο πήρε ξανά τα σκήπτρα ως κορυφαίο κέντρο συναλλαγών της Ευρώπης τον Ιούνιο, αντακτώντας τον τίτλο από το Αμστερνταμ για πρώτη φορά στη διάρκεια του τρέχοντος έτους, αφότου το Brexit μετακίνησε ένα μεγάλο μέρος των συναλλαγών από το Λονδίνο προς άλλα χρηματοοικονομικά κέντρα της γηραιάς ηπείρου. 

Τον Ιούνιο, o ημερήσιος όγκος συναλλαγών στο Λονδίνο ήταν της τάξης των 8,92 δισ.ευρώ συγκριτικά με τις αντίστοιχες συναλλαγές των 8,8 δισ.ευρώ που έγιναν στο Αμστερνταμ, σύμφωνα με στοιχεία της Cboe Europe. 

Το Μάιο, ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών στο Αμστερνταμ ανερχόταν στα 9,4 δισ.ευρώ, ενώ στο Λονδίνο κυμαινόταν στα 8,7 δισ.ευρώ. Το Παρίσι, το τρίτο μεγαλύτερο κέντρο συναλλαγών στην Ευρώπη, «είδε» τον ημερήσιο όγκο συναλλαγών του να υποχωρεί από τα 6,1 δισ.ευρώ το Μάιο στα 5,8 δισ.ευρώ τον Ιούνιο.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι η επιστροφή του Λονδίνου στην κορυφαία θέση των χρηματιστηριακών συναλλαγών της Ευρώπης αποτελεί μία σημαντική εξέλιξη για τη βρετανική χρηματοοικονομική αγορά που επλήγη μετά το Brexit, το προβάδισμα του Λονδίνου έναντι του Αμστερνταμ αποτελεί ένα πολύ μικρό βήμα συγκριτικά με αυτό που ήταν πριν από την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε.. Ενδεικτικό το γεγονός ότι το Δεκέμβριο του 2020, ο όγκος χρηματιστηριακών συναλλαγών στο Λονδίνο κυμαινόταν στα 14,3 δισ.ευρώ συγκριτικά με τα μόλις 2,2 δισ.ευρώ του Αμστερνταμ, σύμφωνα με στοιχεία της Cboe. 

Οπως και να εξελιχθούν τα πράγματα τους επομενους μήνες, η αλλαγή αυτή είναι συμβολική και λειτουργεί υποστηρικτικά στο Σίτι του Λονδίνου τη στιγμή μάλιστα που ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ υπογράμμισε την προηγούμενη εβδομάδα τα σχέδια της κυβέρνησης να διατηρήσει το καθεστώς του Λονδίνου ως κορυφαίου χρηματοοικονομικού κέντρου.  

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News