BUSINESS & FINANCE

ΑΔΜΗΕ: Ρεύμα μέσω της «μικρής» διασύνδεσης στην Κρήτη τις επόμενες ώρες

Παροχή ενέργειας να καλυφθούν οι ανάγκες του νησιού μετά τη βλάβη στον σταθμό των Χανίων

ΑΔΜΗΕ: Ρεύμα μέσω της «μικρής» διασύνδεσης στην Κρήτη τις επόμενες ώρες

Πρωτοβουλία για να λειτουργήσει εκτάκτως η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Αττικής αναλαμβάνει ο ΑΔΜΗΕ σε συνεννόηση με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τους υπόλοποιους εμπλεκόμενους φορείς, σε συνέχεια της βλάβης που σημειώθηκε στον σταθμό παραγωγής της ΔΕΗ στα Χανιά. Βλάβη που υποχρέωσε τον ΔΕΔΔΗΕ σε προγραμματισμένες εκ περιτροής διακοπές ρεύματος, με στόχο την εξασφάλιση της ομαλής λειτουργίας του συστήματος του νησιού, σε συνθήκες καύσωνα και σε περίοδο αυξημένης ζήτησης για ρεύμα εν μέσω της τουριστικής περιόδου.

Η σχετική ανακοίνωση του ΑΔΜΗΕ αναφέρει ότι μετά από αίτημα που υπέβαλε ο ΔΕΔΔΗΕ (που είναι υπεύθυνος για το σύστημα της Κρήτης όσο παραμένει στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά), ο Διαχειριστής του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διακινηθεί ηλεκτρική ενέργεια στην Κρήτη μέσω της νέας διασύνδεσης Κρήτης – Πελοποννήσου. Εκτιμάται δε ότι αυτό θα καταστεί δυνατό εντός των επόμενων ωρών, μετά από συντονισμό των ενεργειών όλων των φορέων που θα επιτρέψει τη διαλειτουργικότητα των δυο συστημάτων (ΑΔΜΗΕ-ΔΕΔΔΗΕ) με ασφαλή και αξιόπιστο τρόπο.  

Νωρίτερα, ο ΔΕΔΔΗΕ είχε ανακοινώσει ότι «εξαιτίας προσωρινής μείωσης του διαθέσιμου ηλεκτροπαραγωγικού δυναμικού του σταθμού παραγωγής της ΔΕΗ στα Χανιά της Κρήτης λόγω βλάβης σε τμήμα των 150 KV του σταθμού, κρίθηκε αναγκαίο και μέχρι την επανένταξη των μονάδων να προγραμματισθούν εκ περιτροπής διακοπές ηλεκτροδότησης περιορισμένης έκτασης και χρονικής διάρκειας έως 1 ώρα, κατά το χρονικό διάστημα από 12:00 έως 16:00, με σκοπό την εξασφάλιση της ομαλής λειτουργίας του συστήματος του νησιού». Με νεότερη ανακοίνωση, ο Διαχειριστής του Δικτύου Διανομής εξήγγειλε περαιτέρω διακοπές ηλεκτροδότησης έως και μιας ώρας από τις 18.30 έως τις 22.00, εκφράζοντας τη λύπη του για την ταλαιπωρία των καταναλωτών και ευχαριστώντας τους για την ενεργό συμμετοχή τους στην προσπάθεια περιορισμού της κατανάλωσης ρεύματος.

Σημειώνεται ότι η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Πελοποννήσου έχει ολοκληρωθεί και έχει τεθεί σε δοκιμαστική ηλέκτριση από τον Μάιο, αλλά δεν έχει ακόμα τεθεί σε κανονική λειτουργία, ώστε να συνεισφέρει ουσιαστικά στην επάρκεια εφοδιασμού της Κρήτης, καλύπτοντας το 1/3 του μέγιστου θερινού φορτίου του νησιού. Ο λόγος γι αυτό είναι ότι εκκρεμεί αφενός η νομοθετική ρύθμιση για την μεταφορά της κυριότητας των παγίων του Συστήματος ΥψηλήςΤάσης της Κρήτης από τη ΔΕΗ προς τον ΑΔΜΗΕ, αφετέρου οι ρυθμιστικές αποφάσεις για το πώς θα συμμετέχει το σύστημα της Κρήτης στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας (έως ότου η Κρήτη ενταχθεί πλήρως στο διασυνδεδεμένο σύστημα με τη θέση σε λειτουργία και της «μεγάλης» διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής εντός του 2023). 

Στο πλαίσιο αυτό, η ΡΑΕ έχει εγκρίνει αίτημα του ΔΕΔΔΗΕ για πρόσθετη ισχύ από ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη ισχύος 58 MW για το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου. Ο ΑΔΜΗΕ από την πλευρά του έχει ενημερώσει ότι αν και δεν επιτρέπεται να αναλάβει τη λειτουργία και διαχείριση των παγίων, αν κριθεί απαραίτητο για οποιοδήποτε έκτακτο λόγο (όπως είναι αυτός που συντρέχει σήμερα) να λειτουργήσει η διασύνδεση Κρήτης – Πελοποννήσου -έως ότου ολοκληρωθεί το νομοθετικό και ρυθμιστικό πλαίσιο- είναι σε θέση ρυθμιστικά και τεχνικά να κάνει τους απαραίτητους χειρισμούς από την πλευρά του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας προκειμένου να τεθεί σε λειτουργία η διασύνδεση και να τροφοδοτήσει με φορτία το νησί.  

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News