Business & Finance Παρασκευή 2/07/2021, 12:06
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

ΕΛΤΑ: Χωρίς χρεώσεις εκτελωνισμού τα δέματα υπό το νέο φορολογικό πλαίσιο

ΕΛΤΑ: Χωρίς χρεώσεις εκτελωνισμού τα δέματα υπό το νέο φορολογικό πλαίσιο

Με τα νέα μέτρα ΦΠΑ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που τέθηκαν σε ισχύ χθές 1η Ιουλίου εναρμονίζονται και τα ΕΛΤΑ, τα οποία κοινοποίησαν σήμερα ότι δεν θα υπάρξει καμία επιβάρυνση για τον εκτελωνισμό των δεμάτων που υπόκεινται στο νέο καθεστώς. Επισημαίνεται ωστόσο, ότι ενδέχεται να επιβληθούν χρεώσεις εκτελωνισμού μόνον για όσα δέματα δεν συνοδεύονται από τις απαραίτητες ηλεκτρονικές πληροφορίες και στην περίπτωση δειγματολογικού ελέγχου.

Επιπλέον, τονίζεται πως το νέο φορολογικό πλαίσιο εφαρμόζεται σε δέματα τα οποία εισέρχονται στην Ε.Ε. μετά την πρώτη Ιουλίου, ανεξαρτήτως της ημερομηνίας παραγγελίας. Συνεπώς ακόμη και αντικείμενα που ήταν καθοδόν πολύ προτού την αρχή του Ιουλίου θα φορολογηθούν κανονικά υπό το νέο καθεστώς. Τέλος, αφήνεται να εννοηθεί ότι θα υπάρξουν καθυστερήσεις στις παραδόσεις αντικειμένων τον πρώτο καιρό, καθώς τα ΕΛΤΑ διατρέχουν μία περίοδο προσαρμογής στο νέο φορολογικό πλαίσιο.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα νέα μέτρα ΦΠΑ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που τέθηκαν σε ισχύ χθες τα μικροδέματα αξίας έως 22 ευρώ από τρίτες χώρες μέσω Διαδικτύου φορολογούνται κανονικά, ενώ προηγουμένως ήταν αφορολόγητα. Η αλλαγή στο φορολογικό καθεστώς αποφασίστηκε ως αποτέλεσμα της πανδημίας, η οποία εκτόξευσε τις ηλεκτρονικές αγορές. Σκοπός των μεταρρυθμίσεως είναι η προάσπιση των ισότιμων όρων ανταγωνισμού, η διασφάλιση της διαφάνειας για τους καταναλωτές  και η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής, που επιφέρουν σημαντικές απώλειες εσόδων ΦΠΑ για τα κράτη-μέλη της Ε.Ε.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News