BUSINESS & FINANCE

Μέτρα στήριξης με εμβόλιο

Μέτρα στήριξης με εμβόλιο

Η μετάλλαξη τύπου Δ έχει χτυπήσει το καμπανάκι στους ειδικούς και την κυβέρνηση. Η κυβέρνηση έχει ήδη προχωρήσει στην πρώτη φάση των ανακοινώσεων για τα προνόμια των εμβολιασμένων με στόχο την επιτάχυνση των εμβολιασμών ενώ πλέον τα κυβερνητικά στελέχη χτυπούν το καμπανάκι πως το lockdown θα αφορά μόνο τους ανεμβολιάστους και μάλιστα χωρίς οικονομική στήριξη.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, χθες από το βήμα της βουλής ανέφερε πως εφόσον υπάρχει η επιλογή του εμβολίου δεν υπάρχει η επιλογή του lockdown. Ο Άκης Σκέρτσος πάντως έκανε το μήνυμα πιο ξεκάθαρο λέγοντας πως το επόμενο διάστημα η στρόφιγγα της κρατικής στήριξης θα κλείσει για τους ανεμβολίαστους.

Άλλωστε μια επανάληψη οριζόντιων μέτρων στήριξης που είδαμε το προηγούμενο διάστημα θα έβαζε σε κίνδυνο το σχέδιο για την ανάκαμψη αλλά και το σχέδιο για μόνιμες περαιτέρω φοροελαφρύνσεις. Πάντως και ο Χρήστος  Σταϊκούρας και ο Θεόδωρος Σκυλακάκης ανέφεραν χθες πως το οικονομικό επιτελείο προσανατολίζεται σε μονιμοποίηση των φοροελαφρύνσεων όπως η μείωση του ΦΠΑ αλλά και περαιτέρω μείωση ασφαλιστικών εισφορών.

Η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο έχουν σχεδιάσει ήδη ένα νέο κύμα μέτρων στήριξης για τους «κορωνόπληκτους» για το δεύτερο εξαμηνο του 2021. Ο Χρήστος Σταϊκούρας χθες από τη Βουλή στη συζήτηση για το Μεσοπρόθεσμο ανέφερε πως το κονδύλι των μέτρων στήριξης  για το δεύτερο εξάμηνο θα φθάσει τα 4,5 δισ. €.

 

Το νέο κύμα μέτρων

  • Το Πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ» για την επιδότηση δόσεων δανείων νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Το εκτιμώμενο κόστος είναι περί  τα 400 εκατ. ευρώ για το δεύτερο εξάμηνο του 2021.
  • Η επιδότηση μέρους των παγίων δαπανών επιχειρήσεων ύψους 500 εκατ. ευρώ.
  • Η μη επιστρεπτέα επιχορήγηση σε μικρές επιχειρήσεις μέσω των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
  • Προγράμματα επιδότησης κεφαλαίου κίνησης μέσω του ΕΣΠΑ για την εστίαση, τον τουρισμό, τα γυμναστήρια και τους παιδότοπους, συνολικού ύψους 766 εκατ. ευρώ
  • Το νέο εγγυοδοτικό πρόγραμμα μέσω των τραπεζών για πολύ μικρές επιχειρήσεις.
  • Η επέκταση των αποζημιώσεων ειδικού σκοπού για εργαζομένους, καθώς και το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ.
  • Η κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας μέσω του προγράμματος των 100.000 θέσεων εργασίας, με ειδική πρόβλεψη για τους εποχικά απασχολούμενους, με εκτιμώμενο κόστος 200 εκατ. ευρώ για το δεύτερο εξάμηνο του 2021
  • προγράμματα κοινωνικού τουρισμού του Υπουργείου Τουρισμού και του ΟΑΕΔ, ύψους 110 εκατ. ευρώ.
  • μείωση προκαταβολής φόρου επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών με κόστος 907 εκατ. ευρώ,
  • αναστολή πληρωμής εισφοράς αλληλεγγύης για τον ιδιωτικό τομέα με εκτιμώμενο κόστος για το επόμενο διάστημα έως τέλη του έτους: 609 εκατ. ευρώ,
  • μείωση τριών μονάδων ασφαλιστικών εισφορών για τον ιδιωτικό τομέα με εκτιμώμενο κόστος για το επόμενο διάστημα έως τέλη του έτους: 408 εκατ. ευρώ.

 

Τα ταμειακά διαθέσιμα

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εισροές πόρων στα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας, την τελευταία διετία, ανέρχονται στα 41 δισ. ευρώ όσο και το κόστος των μέτρων στήριξης επιχειρήσεων-εργαζομένων  την ίδια περίοδο. Τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας να ανέρχονται, σήμερα, περίπου στα 34 δισ. ευρώ. Το οικονομικό επιτελείο βέβαια έχει άλλο έναν άσσο στο μανίκι καθώς παραμένει  η ρήτρα «διαφυγής από το σύμφωνο σταθερότητας».

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News