Business & Finance Πέμπτη 1/07/2021, 21:45
ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ

GAP: Γιατί κλείνει όλα τα καταστήματα σε Βρετανία και Ιρλανδία

GAP: Γιατί κλείνει όλα τα καταστήματα σε Βρετανία και Ιρλανδία

Ο αμερικανικός γίγαντας λιανεμπορίου Gap στον χώρο της μόδας επιβεβαίωσε ότι σχεδιάζει να κλείσει και τα 81 καταστήματα που έχει σε Βρετανία και Ιρλανδία και να δημιουργήσει μόνο online δίκτυο. Πρόκειται για μία ακόμη γνωστή αλυσίδα στον χώρο της μόδας που αποχωρεί από τη High Streets, εντείνοντας το ήδη υπάρχον πρόβλημα αναφορικά με το μέλλον τόσο πολλών άδειων καταστημάτων στον πιο πολυσύχναστο εμπορικό δρόμο του Λονδίνου. 

Το κλείσιμο όλων των καταστημάτων της Gap, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, θα γίνει με σταδιακό τρόπο το διάστημα από τα τέλη Αυγούστου έως τα τέλη Σεπτεμβρίου». Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται και τα 19 καταστήματα που έχουν ήδη προγραμματιστεί από τον Ιούλιο να κλείσουν, καθώς οι συμφωνίες μίσθωσής τους έχουν λήξει. 

Η εταιρεία δεν έχει ανακοινώσει τον αριθμό των εργαζομένων που θα μείνουν εκτός εργασίας όταν θα κλείσουν τα καταστήματα, όμως έχει γνωστοποιήσει ότι θα αρχίσει σύντομα διαδικασία διαβούλευσης με το προσωπικό. 

Ωστόσο, η εταιρεία διαβεβαίωσε ότι δεν εγκαταλείπει τη βρετανική αγορά και θα συνεχίσει να πωλεί τα προϊόντα της ηλεκτρονικά όταν θα κλείσουν τα καταστήματά της. 

Εκπρόσωπός της ανέφερε ότι η απόφαση αυτή εντασσεται στο πλαίσιο της στρατηγικής επανεξέτασης των δραστηριοτήτων της στην Ευρώπη. Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζει και το ενδεχόμενο να κλείσει και τα καταστήματά της σε Γαλλία και Ιταλία. 

Η Gap άνοιξε το πρώτο της κατάστημα στη Βρετανία το 1987. Ομως τα τελευταία χρόνια, αντιμετωπίζει προβλήματα, με αποτέλεσμα να κάνει προσφορές για να προσελκύσει πελάτες. Αυτή η τακτική όμως την αποδυνάμωσε με αποτέλεσμα να μην καταφέρει να ανταποκριθεί στην κρίση της πανδημίας. 

Για το λόγο αυτό, η εταιρεία ξεκίνησε μία στρατηγική αναθεώρηση των δραστηριοτήτων της σε ολόκληρη την Ευρώπη πέρυσι το φθινόπωρο, οπότε και είχε προειδοποιήσει ότι επρόκειτο να κλείσει όλα τα καταστήματά της στη Βρετανία. Η Gap απέδωσε την εξέλιξη αυτή στις νέες δυναμικές της αγοράς, δηλ. στην τεράστια στροφή των καταναλωτών στις online αγορές. Συνεπώς, θα περάσει εξ ολοκλήρου στο Διαδίκτυο, όπως έκαναν και οι άλλοι όμιλοι λιανεμπορίου Debenhams και Arcadia που έκλεισαν. 

Η Κέιτ Χαρνκάστλ, ειδική σε θέματα κατανάλωσης και λιανεμπορίου, εξηγεί ότι η Gap δεν κατάφερε να αντεπεξέλθει στον αυξανόμενο ανταγωνισμό καθότι δεν διέθετε τόσο μεγάλη ποικιλία ή δεν ήταν τόσο φθηνή όσο άλλοι ανταγωνιστές της, όπως η Primark. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από BBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News