Business & Finance Πέμπτη 1/07/2021, 15:41
BUSINESS & FINANCE

Η τρελή τιμή του εθνικού λικέρ της Κίνας με το ηλιοτρόπιο

1,4 εκατ. δολάρια για 24 μπουκάλια

Η τρελή τιμή του εθνικού λικέρ της Κίνας με το ηλιοτρόπιο

Στην τρελή τιμή του 1,4 εκατ. δολαρίων πουλήθηκαν μέσω ηλεκτρονικής δημοπρασίας 24 μπουκάλια του εθνικού λικέρ της Κίνας, γνωστού και ως Kweichow Moutai, το οποίο απευθύνεται κυρίως στην ελίτ και την κυρίαρχη τάξη της ασιατικής χώρας.

Ο Κινέζος ηγέτης, Μάο Τσετούνγκ, πρόσφερε ένα μπουκάλι του συγκεκριμένου ποτού στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Νίξον, το 1972. Ακριβώς το ίδιο έγινε και το 2013, κατά τη διάρκεια της συνάντησης του νυν προέδρου της Κίνας, Xi Jinping, με τον πρώην Αμερικανό πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα.

Η τιμή ενός μπουκαλιού Kweichow Moutai συνήθως ξεκινάει από 100 δολάρια, ενώ μπορεί να φθάσει έως και τα 8.000 δολάρια.

Τι το ιδιαίτερο είχαν όμως, αυτά τα 24 μπουκάλια; Η ειδοποιός διαφορά ήταν ότι παρήχθησαν κατά την Κινεζική Πολιτιστική Επανάσταση την περίοδο 1966 – 1976, με αποτέλεσμα να φέρουν μια ξεχωριστή ετικέτα, η οποία απεικονίζει ένα ηλιοτρόπιο.

Σύμφωνα με τον οίκο Sotheby, μέσω του οποίου πραγματοποιήθηκε η δημοπρασία, η ετικέτα είχε αλλάξει εκείνη την περίοδο, επειδή η προηγούμενη -απεικόνιζε μια ιπτάμενη νεράιδα- κρίθηκε ως ακατάλληλη.

Ως τιμή εκκίνησης για τα 24 μπουκάλια είχαν οριστεί τα 276.000 δολάρια. Αλλά, ο έντονος ανταγωνισμός ανάμεσα στους 14 διεκδικητές ανέβασε την τιμή στο 1,4 εκατ. δολάρια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Kweichow Moutai έχει ποσοστό αλκοόλ από 35% έως 53% και παράγεται στο χωριό Maotai, στην νοτιοανατολική επαρχία Guizhou. Θεωρείται ένα από τα premium ποτά της Κίνας.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Business Insider

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News