BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Βελτιωμένη εικόνα στο ταμπλό – Πιέσεις σε Alpha, κέρδη σε Aegean

Στις 889 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Χρηματιστήριο: Βελτιωμένη εικόνα στο ταμπλό – Πιέσεις σε Alpha, κέρδη σε Aegean

Συγκρατημένη άνοδο παρουσιάζει σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αναζητάει στηρίγματα σε τράπεζες και επιλεγμένους τίτλους του FTSE Large Cap, προκειμένου να διακόψει το πενθήμερο καθοδικό σερί.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης (11.30), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο της τάξης του 0,55% και ενισχύεται ελεγχόμενα στις 889,80 μονάδες, κερδίζοντας σχεδόν πέντε μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (884,89 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε μόλις 2,5 μονάδες -από 888,03 έως 890,47 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών να παραμένει σε υποτονικά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 6 εκατ. ευρώ μέσα στην πρώτη ώρα της ημέρας.

Οι επενδυτές, όπως προαναφέρθηκε, αναζητούν στηρίγματα, προκειμένου να ανακόψουν την πτωτική τάση, η οποία έχει οδηγήσει την ελληνική αγορά κάτω από το ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων, αποχαιρώντας τον Ιούνιο με μικρές απώλειες της τάξης του 1,1%.

Βέβαια, η χθεσινή ολοκλήρωση της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) στην Alpha Bank, η οποία πραγματοποιήθηκε στην τιμή του 1 ευρώ ανά μετοχή, είναι βέβαιο ότι θα δημιουργήσει μικρές εστίες αναταράξεων, έως ότου απορροφηθεί η προσφορά των νέων μετοχών. Κάτι το οποίο είδαμε και στην πρόσφατη περίπτωση της ΑΜΚ στην Πειραιώς.

Υπό πίεση η μετοχή της Alpha Bank

Σήμερα, ενδεικτικά, η μετοχή της Alpha Bank ξεκινάει με απώλειες της τάξης του 1,7% και υποχωρεί στο 1,06 ευρώ, με τους επενδυτές να επιχειρούν να ευθυγραμμιστούν με την τιμή υλοποίησης της ΑΜΚ, δηλαδή το 1 ευρώ ανά μετοχή.

Από εκεί και πέρα, ωστόσο, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας επιχειρεί να κινηθεί υψηλότερα, καταγράφοντας άνοδο κατά 1% και τα 2,46 ευρώ, θέτοντας ως στόχο την ανάκτηση του τεχνικού ορίου των 2,5 ευρώ. Κατά 0,4% αυξάνεται και η μετοχή της Πειραιώς, ενώ η μετοχή της Eurobank υποχωρεί μερικώς στο -0,6%.

  • Alpha Bank -1,67% 1,06 ευρώ
  • Attica Bank 0,60% 0,1688 ευρώ
  • Eurobank -0,59% 0,845 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα 1,08% 2,426 ευρώ
  • Πειραιώς 0,40% 1,496 ευρώ

Στο σύνολό του, ο κλαδικός δείκτης εμφανίζει μικρές διακυμάνσεις, καθώς λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης ενισχύεται κατά 0,36% και διαμορφώνεται στις 555 μονάδες, με τον τζίρο στις τράπεζες να κυμαίνεται μετά βίας στα 2 εκατ. ευρώ.

Τα μη τραπεζικά στηρίγματα

Στις μη τραπεζικές μετοχές, η μετοχή της Aegean συνεχίζει να ανακάμπτει, κερδίζοντας 2,65% και αναρριχόμενη στο τεχνικό σημείο των 5,43 ευρώ, εν μέσω των βελτιωμένων προοπτικών για την αεροπορική εταιρεία. Συνέχεια στη θετική εικόνα δίνει και η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή, η οποία κερδίζει 2,5% και τα 12,2 ευρώ.

Από την πλευρά της, η μετοχή του ΟΠΑΠ αυξάνεται κατά 1% και τα 12,84 ευρώ, ενώ η μετοχή της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ καταγράφει άνοδο κατά σχεδόν 2%, σε μια προσπάθεια να ξεκολλήσει από τα επίπεδα των 2 ευρώ. Κατά 1% ενισχύεται και η μετοχή της Jumbo, η οποία διαπραγματεύεται στα 14,33 ευρώ.

Στον αντίποδα, ελεγχόμενες πιέσεις ασκούνται στη μετοχή της Ελλάκτωρ, η οποία υποχωρεί κατά 0,6%, στον απόηχο των νέων μεταβολών στη μετοχική σύνθεση. Οριακές απώλειες κατά περίπου 0,2% εμφανίζουν, επίσης, οι μετοχές των ΕΧΑΕ, Coca – Cola και ΔΕΗ.

Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίσης, μέχρι στιγμής, ξεχωρίζουν οι μετοχές των εταιρειών του Σωκράτη Κόκκαλη, με την Intracom να βρίσκεται στο +3,8% και την Intrakat στο +4,2%, χάρη στο βελτιωμένο επιχειρηματικό προφίλ. Κατά 2% αυξάνεται και η μετοχή της BriQ, ενώ πτώση της τάξης του 1% παρατηρούνται στις μετοχές των Profile, ΟΛΘ και Παπουτσάνης.

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (11.30), 59 μετοχές κινούνται ανοδικά, 18 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ οκτώ μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 62,5 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 200 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Τετάρτη.

Διατηρείται η θετική μακροπρόθεσμη εικόνα

Μπορεί το Χρηματιστήριο Αθηνών να αποχαιρέτησε τον Ιούνιο από το επίπεδο των 884 μονάδων, έχοντας εμφανίσει πτώση για δεύτερο συνεχόμενο μήνα (1,6% τον Μάιο, 1,1% τον Ιούνιο), αλλά η μεγάλη εικόνα παραμένει μάλλον ικανοποιητική, αφήνοντας αρκετές υποσχέσεις για το δεύτερο εξάμηνο του 2021.

Κι αυτό, διότι η ελληνική οικονομία έχει να περιμένει αφενός την έλευση των πρώτων εκταμιεύσεων του Ταμείου Ανάκαμψης, αφετέρου την ενίσχυση της κατανάλωσης, ως απόρροια της άρσης των περιοριστικών μέτρων και την έστω και μερική ανάκαμψη των τουριστικών ροών. Κι όλα αυτά, ενώ οι τράπεζες έχουν ολοκληρώσει τις ενέργειες κεφαλαιακής ενίσχυσης (ΑΜΚ, εκδόσεις ομολόγων), μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και αναδιάρθρωσης του κόστους λειτουργίας (εθελούσιες, μείωση καταστημάτων).

Την ίδια ώρα, οι επιδόσεις του α’ εξαμήνου αφήνουν ικανοποιημένους τους επενδυτές, οι οποίοι είδαν τον Γενικό Δείκτη να κερδίζει 9,38%, τις τράπεζες 7,35% και τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης 10,62%. Καθόλου άσχημα, δηλαδή, δεδομένου ότι η λελογισμένη διόρθωση συνιστά δείκτη υγείας για μία αγορά.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News