Business & Finance Τετάρτη 2/12/2020, 17:48 ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΧΙΟΝΗΣ
BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Έκανε το 9×9 χάρη στις τράπεζες

Μία ανάσα από τις 760 μονάδες

Φωτ. Intimenews

Την ένατη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση συμπλήρωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο ωστόσο -παρά την προσπάθεια επαναπροσέγγισης των 770 μονάδων- τελικά έκλεισε με οριακά κέρδη, παραμένοντας μία ανάσα μακριά από τις 760 μονάδες.

Πιο συγκεκριμένα, ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης ενισχύθηκε κατά +0,16% και διαμορφώθηκε στις 759,47 μονάδες, με υψηλό ημέρας τις 768 μονάδες και χαμηλό ημέρας τις 756 μονάδες. Μάλιστα, σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης, ο Γενικός Δείκτης κατάφερε να κερδίσει μόλις μία μονάδα, παρότι ενδοσυνεδριακά η άνοδος ξεπέρασε και τις 10 μονάδες.

Ο τζίρος, όπως έχουμε συνηθίσει τις τελευταίες ημέρες, κυμάνθηκε και πάλι σε υψηλά επίπεδα, καθώς άγγιξε τα 109 εκατομμύρια ευρώ, με περίπου 65 εκατομμύρια τεμάχια να αλλάζουν χέρια, η πλειοψηφία των οποίων αφορούσε τις τραπεζικές μετοχές.

Η εικόνα στις τράπεζες 

Άλλωστε, ο πάντα εμπροσθοβαρής τραπεζικός κλάδος -δίνοντας συνέχεια στο χθεσινό ράλι, το οποίο προσέγγισε το 10%- παρέμεινε σε τροχιά ανάκαμψης, σημειώνοντας κέρδη της τάξης άνω του 1,15%, με αποτέλεσμα τόσο την κατοχύρωση του ορίου των 445 μονάδων όσο και την οριστική διαφυγή από το ιστορικό χαμηλό των 234 μονάδων (σ.σ. σημειώθηκε στις 2 Νοεμβρίου).

Αιχμή του δόρατος αποτέλεσε και σήμερα η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία ενισχύθηκε κατά 2,86%, σε συνέχεια των θετικών οικονομικών αποτελεσμάτων του 9μήνου και της ενίσχυσης της εταιρικής κερδοφορίας. Οι υπόλοιπες τραπεζικές μετοχές, με εξαίρεση τη Eurobank, δεν κατάφεραν να διατηρήσουν το ανοδικό momentum, με αποτέλεσμα να κλείσουν με απώλειες. Πιο αναλυτικά:

 • Εθνική Τράπεζα +2,86% 1,80 ευρώ
 • Eurobank +2,10% 0,535 ευρώ
 • Alpha Bank -0,63% 0,789 ευρώ
 • Τρ. Πειραιώς -1,42% 1,183 ευρώ
 • Attica Bank -4,35% 0,231 ευρώ

Μοιρασμένο το ταμπλό

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, παρά τον αρχικό έλεγχο των αγοραστών, οι πωλητές κατάφεραν προς το τέλος της συνεδρίασης να ισορροπήσουν την κατάσταση, με αποτέλεσμα η εικόνα στο ταμπλό να μοιάζει σχεδόν μοιρασμένη. Το ενδιαφέρον, κατά κύριο λόγο, εστίασε στη μετοχή της Motor Oil, η οποία διολίσθησε κατά 3,15%, ενώ άνω του 2% διαμορφώθηκαν οι απώλειες και για τις μετοχές των Viohalco – Fourlis.

Συνολικά, 49 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 50 πτωτικά, ενώ 25 παρέμειναν αμετάβλητες, με την κεφαλαιοποίηση να ανέρχεται στα 51,2 δισεκατομμύρια ευρώ. 

Οι μετοχές με τον μεγαλύτερο τζίρο συναλλαγών

 • Εθνική Τράπεζα +2,86% 20,3 εκατ. ευρώ
 • Alpha Bank -0,63% 12,3 εκατ. ευρώ
 • ΟΤΕ +0,36% 11 εκατ. ευρώ
 • ΟΠΑΠ -0,93% 7,7 εκατ. ευρώ
 • Eurobank +2,10% 7,7 εκατ. ευρώ

Οι μετοχές με τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών

 • Alpha Bank -0,63% 15,3 εκατ. τεμάχια
 • Eurobank +2,10% 14,4 εκατ. τεμάχια
 • Εθνική Τράπεζα +2,86% 11,2 εκατ. τεμάχια
 • MIG +0% 5,8 εκατ. τεμάχια
 • Τρ. Πειραιώς -1,42% 4,5 εκατ. τεμάχια

Οι μετοχές με τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο

 • Κλωστοϋφαντουργία Ναυπλίου +8,70%
 • Δούρος +4,17%
 • Logismos +4,17%
 • Τεχνική Ολυμπιακή +3,97%
 • Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη +3,90%

Με χαρακτηριστικά bull market

Η ελληνική αγορά, όπως καθίσταται σαφές τις τελευταίες ημέρες, εμφανίζει χαρακτηριστικά bull market. Ο Γενικός Δείκτης αγγίζει επίπεδα, τα οποία είχε να δει από τον περασμένο Φεβρουάριο – Μάρτιο, δηλαδή πριν το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης του κορωνοϊού. Ταυτόχρονα, η συνεχής απομάκρυνση από τον ημερήσιο 200άρη καθιστά ακόμη πιο ευοίωνες τις προοπτικές, μετά από αρκετούς μήνες συσσώρευσης.

«Πλέον έχουμε μια οικονομία, η οποία φαίνεται ότι προηγείται της αγοράς» σχολιάζει ενδεικτικά η Fast Finance, η οποία ωστόσο, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο μιας βραχύβιας ανάπαυλας στην ανοδική κίνηση. Άλλωστε, όπως σπεύδει να προσθέσει η χρηματιστηριακή, «όταν πληρώνεται ένας μεγάλος στόχος καλό θα ήταν να μην μπαίνουμε στη διαδικασία βιαστικών αγορών χωρίς σχέδιο». Έτσι, εφιστά την προσοχή για τη ζώνη των 750-770 μονάδων, χωρίς βέβαια αυτό να σηματοδοτεί κάποια συγκεκριμένη αλλαγή στην ευρύτερη τάση.

To σπριντ του Δεκεμβρίου

Εξάλλου, όλες οι εξελίξεις, οι οποίες καθορίζουν την αγορά, φαίνεται ότι λειτουργούν υπέρ μιας περαιτέρω ανοδικής κίνησης προς τις 780-800 μονάδες. Η Ευρώπη, στα τέλη του Δεκεμβρίου, αναμένεται να εγκρίνει τη διανομή του εμβολίου των Pfizer – BioNTech, ενώ στις αρχές Ιανουαρίου θα ακολουθήσει και το εμβόλιο της Moderna, σηματοδοτώντας την αλλαγή του οικονομικού κλίματος. Ταυτόχρονα, οι τράπεζες βαδίζουν, μετά από αρκετούς μήνες, σ’ έναν σαφή οδικό χάρτη για την επίλυση του βραχνά των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs), με αιχμή του δόρατος τον «Ηρακλή 2». 

Την ίδια ώρα, η ελληνική αγορά, μετά και την αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI, φαίνεται ότι προχωρά στην επανα-τιμολόγηση των μετοχών των εισηγμένων, αποτυπώνοντας με μεγαλύτερη ακρίβεια το προφίλ της κάθε εταιρείας. Σ’ αυτό συμβάλλουν και τα ανθεκτικά οικονομικά μεγέθη του 9μήνου, καθώς και τα ήδη δρομολογημένα deals του επιχειρηματικού κλάδου, ενώ δεν πρέπει να λησμονήσουμε και τις συμφωνίες – εξαγορές, οι οποίες δρομολογούνται εδώ και αρκετό καιρό, όπως για παράδειγμα η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής στην CVC Capital. 

Σε κάθε περίπτωση, αυτή τη στιγμή, και μετά το εντυπωσιακό ράλι του Νοεμβρίου, το οποίο απέφερε κέρδη – ρεκόρ για τον Γενικό Δείκτη, η ελληνική αγορά έχει καταφέρει να απορροφήσει ένα μεγάλος μέρος των απωλειών του 2020. Όμως, ακόμη υπολείπεται κατα 20 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τις απαρχές του έτους, μια απόσταση την οποία καλείται να περιορίσει ή και να εξαλείψει έως τα τέλη του Δεκεμβρίου. Άλλωστε, οι οιωνοί είναι κάτι παραπάνω από θετικοί. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News