Business & Finance Τετάρτη 30/06/2021, 16:11
BUSINESS & FINANCE

ΕΥΔΑΠ – Δημόσιο: Έκλεισε η εκκρεμότητα των 157 εκατ. ευρώ

Έως το 2040 το δικαίωμα παροχής ύδρευσης και αποχέτευσης

ΕΥΔΑΠ – Δημόσιο: Έκλεισε η εκκρεμότητα των 157 εκατ. ευρώ

Έως τον Δεκέμβριο του 2040 ανανεώθηκε το αποκλειστικό δικαίωμα της ΕΥΔΑΠ για την παροχή υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης, με την Εταιρεία και το ελληνικό δημόσιο να κλείνουν μια χρόνια εκκρεμότητα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας, στη νέα σύμβαση, η οποία αναμένεται να συναφθεί μεταξύ των δύο πλευρών, θα περιλαμβάνονται:

  • οι όροι της ανανέωσης του δικαιώματος
  • το καταβαλλόμενο από την ΕΥΔΑΠ τίμημα για την προμήθεια ακατέργαστου νερού
  • τα ειδικότερα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις της ΕΥΔΑΠ
  • κάθε άλλο θέμα που κρίνεται απαραίτητο να ρυθμιστεί για την επίτευξη του σκοπού του παρεχόμενου δικαιώματος και τις λοιπές σχέσεις μεταξύ των συμβαλλόμενων μερών που σχετίζονται με την παροχή υπηρεσιών ύδατος

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εκκρεμότητα του τιμήματος για το ακατέργαστο νερό της περιόδου 2013 – 2020 επιβάρυνε τα μεγέθη της ΕΥΔΑΠ για το 2020 κατά 157 εκατ. ευρώ.

Επιπρόσθετα, η συμφωνία των δύο πλευρών αναθέτει στην ΕΥΔΑΠ Α.Ε. τη συντήρηση και τη λειτουργία του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος (ΕΥΣ) της Αττικής για τα επόμενα τρία έτη.

Με την πάροδο του συγκεκριμένου διαστήματος, το έργο θα ανατεθεί σε ανάδοχο, ο οποίος θα αναδειχθεί μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας. Σ’ αυτήν προτίθεται να συμμετάσχει και η ΕΥΔΑΠ.

Η ανακοίνωση της εισηγμένης

Η ΕΥΔΑΠ ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι ανανεώθηκε μέχρι τις 31.12.2040 το αποκλειστικό δικαίωμα παροχής υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης που χορηγήθηκε στην ΕΥΔΑΠ Α.Ε. με την παρ. 1 του άρθρου 2 του ν. 2744/1999 (Α’ 222). Οι όροι της ανανέωσης του δικαιώματος, το καταβαλλόμενο από την ΕΥΔΑΠ τίμημα για την προμήθεια ακατέργαστου νερού, τα ειδικότερα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις της ΕΥΔΑΠ καθώς και κάθε άλλο θέμα που κρίνεται απαραίτητο να ρυθμιστεί για την επίτευξη του σκοπού του παρεχόμενου δικαιώματος και τις λοιπές σχέσεις μεταξύ των συμβαλλόμενων μερών που σχετίζονται με την παροχή υπηρεσιών ύδατος, θα προσδιοριστούν με τη νέα σύμβαση που θα συναφθεί μεταξύ των Υπουργείων Υποδομών και Μεταφορών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, της «Εταιρείας Παγίων ΕΥΔΑΠ» και της ΕΥΔΑΠ Α.Ε.. Επιπρόσθετα, στην ίδια τροπολογία αναφέρεται ότι με σύμβαση μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου εκπροσωπούμενο από τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, της «Εταιρείας Παγίων ΕΥΔΑΠ» και της ΕΥΔΑΠ Α.Ε., ανατίθεται στην ΕΥΔΑΠ Α.Ε. η συντήρηση και λειτουργία του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος (Ε.Υ.Σ.) της μείζονος περιοχής της Πρωτεύουσας για τρία έτη. Μετά τη λήξη της εν λόγω σύμβασης, η συντήρηση και λειτουργία του Ε.Υ.Σ. θα ανατίθεται από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών σε ανάδοχο, ο οποίος θα αναδεικνύεται μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας σύμφωνα με τον ν. 3389/2005 (Α’ 232), στην οποία διαγωνιστική διαδικασία προτίθεται να συμμετάσχει η ΕΥΔΑΠ.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News