BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Παλεύει για τις 890 μονάδες – Πιέσεις έως 2% στις τράπεζες

Στο -0,49% και τις 889 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Χρηματιστήριο: Παλεύει για τις 890 μονάδες – Πιέσεις έως 2% στις τράπεζες

Στα στηρίγματα των 890 μονάδων κινείται το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο συνεχίζει σε ρυθμούς συσσώρευσης, καθώς η άντληση κεφαλαίων από την Alpha Bank «ρουφά» την όποια προσφερόμενη ρευστότητα των επενδυτών. 

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά το μέσο της σημερινής συνεδρίασης (14.10), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει συγκρατημένη πτώση της τάξης του 0,49% και υποχωρεί ελεγχόμενα στις 889,24 μονάδες, χάνοντας σχεδόν 4,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (893,60 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 10 μονάδες -από 885,46 έως 895,44 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών να συνεχίζει σε χαμηλά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 25 εκατ. ευρώ έως τις 2.10 το μεσημέρι -δείγμα της επενδυτικής υποτονικότητας. 

Το ενδιαφέρον της αγοράς εστιάζει στον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος βρίσκεται στο επίκεντρο σημαντικών ρευστοποιήσεων, με τη μετοχή της Alpha Bank να διολισθαίνει κατά 2,14% και να διαμορφώνεται κάτω του 1,10 ευρώ. Από κοντά ακολουθούν και οι μετοχές των Eurobank – Εθνική Τράπεζα, οι οποίες χάνουν περίπου 1,5%. 

Η εν λόγω εξέλιξη συνδέεται άρρηκτα με το κλείσιμο της διαδικασίας της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) της Alpha Bank, η οποία επιδιώκει να συγκεντρώσει περίπου 800 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα να απορροφά την όποια διαθέσιμη ρευστότητα, στερώντας από το Χ.Α. σημαντικές αγοραστικές πηγές.

Σύμφωνα με τα χθεσινοβραδινά στοιχεία, μέχρι στιγμής υπάρχει διπλάσια υπερκάλυψη των ζητούμενων κεφαλαίων από το εξωτερικό, η οποία κυμαίνεται λίγο κάτω του 1,3 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι το 80% των νέων μετοχών (640 εκατ. ευρώ) θα διατεθεί στο εξωτερικό μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης, ενώ το εναπομείναν 20% (160 εκατ. ευρώ) στην Ελλάδα μέσω δημόσιας προσφοράς.

Εξαίρεση στο αρνητικό κλίμα των τραπεζών (ο κλαδικός δείκτης βρίσκεται στο -1,32% και τις 559 μονάδες) αποτελεί η μετοχή της Πειραιώς, η οποία ενισχύεται κατά 1,02% και επιστρέφει στο 1,48 ευρώ, μετά την ανακοίνωση του νέου προγράμματος περικοπών σε προσωπικό και καταστήματα.

  • Alpha Bank -2,14% 1,092 ευρώ
  • Attica Bank 0,84% 0,1672 ευρώ
  • Eurobank -1,56% 0,8466 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα -1,30% 2,428 ευρώ
  • Πειραιώς 1,02% 1,48 ευρώ

Ανακάμπτει η Aegean, πιέζεται η ΕΥΔΑΠ

Από εκεί και πέρα, στηρίγματα στον Γενικό Δείκτη παρέχει η μετοχή της Aegean, η οποία ενισχύεται κατά +3,1% και τα 5,31 ευρώ, ανακάμπτοντας μετά τις πρόσφατες ισχυρές απώλειες. Κατά σχεδόν 2% αυξάνεται και η μετοχή των ΕΛΠΕ, ως απόρροια της αύξησης της τιμής του πετρελαίου, ενώ εξαιρετική είναι η επίδοση της Τέρνα Ενεργειακή, η οποία βρίσκεται στο +2,4% και τα 11,9 ευρώ.

Από την άλλη πλευρά, έντονες πιέσεις ασκούνται στη μετοχή της ΕΥΔΑΠ, η οποία υποχωρεί κατά 3,36% και διολισθαίνει στα 8,35 ευρώ, καθώς από σήμερα διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα σε μέρισμα. Απώλειες της τάξης του 3% εμφανίζει και η μετοχή της Jumbo, ενώ οι μετοχές των ΓΕΚ Τέρνα – ΔΕΗ ακολουθούν στο -1,3%.

Στις μεσαίας κεφαλαιοποίησης μετοχές, μέχρι στιγμής ξεχωρίζει η πτωτική εικόνα της ΑΒΑΞ, η οποία υποχωρεί κατά σχεδόν 3%. Στο -3,8% βρίσκεται, επίσης, η μετοχή του ΟΛΘ, η οποία κυμαίνεται στα 27,7 ευρώ, λόγω της σημερινής αποκοπής του μερίσματος. Στον αντίποδα, η μετοχή της Intrakat συνεχίζει την ανοδική πορεία, κερδίζοντας 2,75% και ανεβάζοντας στο +34% το πρόσημο του έτους. 

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (14.10), 35 μετοχές κινούνται ανοδικά, 70 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ 15 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 62,5 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 300 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Τρίτη.

Η εικόνα εν όψει του β’ εξαμήνου 

Η ελληνική αγορά, όπως φαίνεται τις τελευταίες εβδομάδες, έχει εγκλωβιστεί σ’ ένα σπιράλ συντήρησης και στασιμότητας, καθώς μετά το ανοδικό ξέσπασμα του τριμήνου Φεβρουαρίου – Απριλίου έχει ρίξει αισθητά ρυθμούς, κάτι το οποίο αποτυπώνεται και στους ημερήσιους τζίρους. 

Παρότι, πάντως, η βραχυπρόθεσμη τάση είναι πτωτική -χωρίς να αποκλείεται και μια περαιτέρω πτώση προς τις 860 μονάδες- η μακροπρόθεσμη εικόνα παραμένει ανοδική. Εξάλλου, η ελληνική οικονομία έχει να περιμένει αφενός την έλευση των πρώτων εκταμιεύσεων του Ταμείου Ανάκαμψης, αφετέρου την ενίσχυση της κατανάλωσης, ως απόρροια της άρσης των περιοριστικών μέτρων και την έστω και μερική ανάκαμψης των τουριστικών ροών. 

Κι όλα αυτά, ενώ οι τράπεζες έχουν ολοκληρώσει τις ενέργειες κεφαλαιακής ενίσχυσης (ΑΜΚ, εκδόσεις ομολόγων), μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και αναδιάρθρωσης του κόστους λειτουργίας (εθελούσιες, μείωση καταστημάτων) -συστατικά για ένα πιο ευοίωνο μέλλον.

Από την άλλη πλευρά, φυσικά, δεν πρέπει να λησμονούμε και τους πιθανούς κινδύνους, καθώς η μετάλλαξη Δέλτα είναι παρούσα, δημιουργώντας ανησυχίες για ένα νέο κύμα κορωνοϊού από το φθινόπωρο, ιδίως εφόσον δεν «πιάσουμε» τον στόχο της εμβολιαστικής ανοσίας. Την ίδια ώρα, μια καθυστέρηση του Ταμείου Ανάκαμψης είναι πάντα πιθανή, αναβάλλοντας την επενδυτική έκρηξη για αργότερα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, συμπληρώνοντας τους πρώτους έξι μήνες του 2021, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει σωρευτική άνοδο της τάξης του 10,4%, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να κερδίζει 12% από τις αρχές του έτους, και τις τράπεζες να ακολουθούν στο +9,2%. 

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News