BUSINESS & FINANCE

Ανεργία: Τους νεότερους έπληξε η πανδημία

Ανεργία: Τους νεότερους έπληξε η πανδημία

Η αύξηση της απασχόλησης κατά την τελευταία πενταετία σταμάτησε ξαφνικά λόγω της πανδημίας. Ποιες ομάδες εργαζομένων όμως ήρθαν αντιμέτωπες με την ανεργία λόγω της πανδημίας;

Στην ανάλυση της, η Τράπεζα της Ελλάδος παραθέτει στοιχεία για τον αντίκτυπο που είχε η πανδημία στην αγορά εργασίας. Όπως αναφέρεται στην έκθεση, στους ηλικιακά νεότερους παρατηρήθηκε μείωση της απασχόλησής τους και αύξηση του αντίστοιχου ποσοστού ανεργίας. Το ποσοστό συμμετοχής των νεότερων (έως 44 ετών) μειώθηκε και ειδικότερα για την ηλικιακή ομάδα 25-29 ετών υποχώρησε σημαντικά κατά 3,7 ποσοστιαίες μονάδες. Αντίθετα, το ποσοστό συμμετοχής των μεγαλύτερων ηλικιακά (45-64 ετών) στο εργατικό δυναμικό αυξήθηκε. Ενδιαφέρον όμως προκαλεί και το γεγονός πως παρατηρήθηκε αύξηση των οικονομικά μη ενεργών αλλά και αύξηση αυτών που είναι διαθέσιμοι αλλά δεν αναζητούν εργασία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η ΕΛΣΤΑΤ, τα άτομα που δεν περιλαμβάνονται στο εργατικό δυναμικό, ή «άτομα εκτός του εργατικού δυναμικού», δηλαδή τα άτομα που δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία, ανήλθαν σε 4.700.344 άτομα. Ειδικότερα, τα άτομα εκτός του εργατικού δυναμικού κάτω των 75 ετών, ανήλθαν σε 3.507.973 άτομα. Το ποσοστό τους αυξήθηκε κατά 7,7% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 5,9% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της ΤτΕ, οι συνθήκες που διαμορφώθηκαν λόγω της πανδημίας σχεδόν σε κάθε νοικοκυριό όπως η ανάγκη φύλαξης εξαρτημένων μελών όπως για παράδειγμα η φύλαξη των παιδιών, απομάκρυνε πολλούς από την αναζήτηση για εργασία. Επιπλέον, η μειωμένη ζήτηση εργασίας αλλά και οι υγειονομικοί φόβοι συμπληρώνουν το παζλ της εικόνας της αγοράς εργασίας.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News