BUSINESS & FINANCE

Σ. Κόκκαλης: Νέα εποχή για την Intralot μετά τη συμφωνία με τους ομολογιούχους

Στη Wall Street η θυγατρική της Intralot στις ΗΠΑ

Σ. Κόκκαλης: Νέα εποχή για την Intralot μετά τη συμφωνία με τους ομολογιούχους

Αντιμέτωπη με σοβαρό πρόβλημα θα ήταν η Intralot τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, οπότε λήγει ένα από τα δύο ομόλογά της ύψους 250 εκατ. ευρώ- το δεύτερο αξίας 500 εκατ. ευρώ λήγει τον Σεπτέμβριο του 2024- εάν η εισηγμένη δεν είχε επιτύχει τη συμφωνία αναδιάρθρωσης του ομολογιακού δανεισμού της με τους ομολογιούχους. Αυτό ανέφερε, κατά τη σημερινή ετήσια γενική συνέλευση της εισηγμένης Σωκράτης Κόκκαλής, ο οποίος ευχαρίστησε τους συνεργάτες τους για τη θετική έκβαση των διαπραγματεύσεων με τους ομολογιούχους. Όσον αφορά τα μεγέθη του 2021 είναι σημαντικά βελτιωμένα, συγκριτικά με αυτά του 2020, ενώ γίνεται προσπάθεια περιορισμού του κόστους της δραστηριότητας του ομίλου στην Αμερική. Επίσης, στα σχέδια υπάρχει η είσοδος στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης της θυγατρικής της Intralot στις ΗΠΑ.

«Το 2020 ήταν μία δύσκολη χρονιά για την εταιρεία διότι υπήρχαν ορισμένες αποτυχίες, οι οποίες δεν οφείλονταν τόσο πολύ στην εταιρεία, αλλά σε ορισμένα γεγονότα που συνέβησαν σε χώρες που η εταιρεία είχε αναπτύξει δραστηριότητα και εξαιτίας της πανδημίας. Από την άλλη πλευρά, υπήρξε και θετική εξέλιξη σε ό,τι αφορά τη δραστηριότητα της εταιρείας στις ΗΠΑ. Όπως θα γνωρίζετε, ένα βασικό θέμα που έπρεπε να επιλυθεί, αυτή την περίοδο, ήταν οι δανειακές υποχρεώσεις της εταιρείας, δύο ομόλογα λήξεως Σεπτεμβρίου 2021 και το άλλο λήξεως Σεπτέμβριο 2024. Ύστερα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις, με τους ομολογιούχους καταλήξαμε σε συμφωνία. Το πρώτο μας μέλημα ήταν να βρεθεί συναινετική λύση με τους ομολογιούχους του ομολόγου που έληγαν τον Σεπτέμβριο του 2021 και εν συνεχεία να βρούμε λύσεις που θα ικανοποιούν όλους τους ομολογιούχους. Αυτό αποτελούσε κεντρικό άξονα της στρατηγικής που επιδιώξαμε σε αυτές τις διαπραγματεύσεις. Τελικά τον Ιανουάριο του 2021 επετεύχθη μία συμφωνία για την ενδιάμεση χρηματοδότηση για τους κατόχους ομολογιών του 2021 και του 2024, αλλά αυτή απαιτούσε συγκεκριμένο ποσοστό συμμετοχής, γεγονός που δεν επετεύχθη παρόλο που έγινε μία σοβαρή προσπάθεια. Χθες, ανακοινώσαμε μία ενδιάμεση συμφωνία χρηματοδότησης που δίνει τη δυνατότητα στην εταιρεία να ολοκληρώσει με ένα συναινετικό τρόπο με μία μερική αποπληρωμή του ομολόγου του 2021 στην ονομαστική του αξία, όπως προβλέπεται από τους όρους της δανεικής σύμβασης» σημείωσε ο κ. Κόκκαλης.

Και πρόσθεσε: «τώρα όλα εξαρτώνται από τη δική μας προσπάθεια, να βελτιώσουμε και την παρουσία μας στις αγορές που αποφασίσαμε να επικεντρωθούμε». Κάνοντας μία σύντομη αναδρομή ανέφερε ότι η αφετηρία της Intralot υπήρξε η Ελλάδα. «Εν συνεχεία, είχαμε μία τάση επεκτατικότητας, σε 44 διαφορετικές χώρες και ηπείρους και αυτό είχε στοιχίσει ακριβά στην Intralot. Αναγκαστήκαμε να δανειστούμε μεγάλα ποσά, ενώ υπήρξαν και ορισμένα απρόβλεπτα γεγονότα που έβλαψαν πάρα πολύ την λειτουργία της εταιρείας». Το ποσό των 750 εκατ. ευρώ των δύο ομολογιακών εκδόσεων, κατευθύνθηκε, όπως είπε, στην αντιμετώπιση των ζημιών που προκάλεσαν οι δυσλειτουργίες της εταιρείας που σχετίζονται με την αιφνίδια ανατροπή των δεδομένων στην Βουλγαρία και την Τουρκία λόγω αποφάσεων των τοπικών κυβερνήσεων (σ.σ.: για αλλαγή των όρων αδειοδότησης τυχερών παιγνίων)».

Τι προβλέπει η συμφωνία

η νέα συμφωνία περιλαμβάνει την έκδοση νέων εξασφαλισμένων ομολογιών ύψους 244,6 εκατ. δολαρίων με πληρωτέο επιτόκιο το οποίο θα διαμορφώνεται σε 7,09% την πρώτη διετία από την έκδοση, σε 8,19% την τρίτη χρονιά και έπειτα σε 8,87%. Ο όμιλος θα έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει σε κεφαλαιοποίηση τόκων, με επιτόκιο πληρωμής σε είδος 9,98%, αντί για το πληρωτέο επιτόκιο, για την πρώτη τριετία, και σε ποσοστό 10,27% έπειτα. Προβλέπεται ακόμη η ανταλλαγή των ομολογιών SUNs 2021 με νέες εξασφαλισμένες ομολογίες ύψους 205 εκατ. ευρώ, οι οποίες θα εκδοθούν από την Intralot Inc., με λήξη το 2025. Όπως και η ανταλλαγή υφιστάμενων ομολογιών SUNs 2024 με ποσοστό μέχρι 49% στην εταιρεία που θα συσταθεί, θα αποτελέσει άμεση θυγατρική της Intralot Global Holdings B.V  και θα ελέγχει τη δραστηριότητα του ομίλου στις ΗΠΑ. Στην εταιρεία αυτή το 18,7% θα ελέγχει αριθμός των ομολογιούχων SUNs 2024, «διαγράφοντας» απαιτήσεις αξίας 68 εκατ. από τα 500 εκατ. του 2024.

Προβλέπεται ακόμη, μεταξύ της Intralot Capital Luxembourg, της Intralot και μελών της ομάδας “ad hoc” των ομολογιούχων, η σύναψη σύμβασης δανεισμού ύψους 147,6 εκατ. ευρώ που θα διατεθεί για την αποπληρωμή ίσου ποσού των ομολογιών SUNs 2021. Ως αντάλλαγμα, τα μέλη της ομάδας «ad hoc» θα λάβουν ίσης αξίας πρόσθετες ομολογίες SUNs 2021.

Η εισηγμένη εκτιμά ότι κατά την περίοδο μεταξύ του έτους που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2020 και του έτους που λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2024, συναφθείσες θα αποφέρουν καθαρές ροές περίπου 16 εκατ. ευρώ. Επιπρόσθετα, 2 εκατ. ευρώ για το 2020 και 8 εκατ. ευρώ για το 2021 αντιστοιχούν, σε pro forma (προσωρινή) βάση, σε πληρωμές για νέα, υπό σύναψη, έργα. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News