Business & Finance Τρίτη 29/06/2021, 12:07
BUSINESS & FINANCE

EBRD: Στο 4% η ανάπτυξη φέτος για την Ελλάδα – Ποια η απόσταση από τα προ-Covid επίπεδα

EBRD: Στο 4% η ανάπτυξη φέτος για την Ελλάδα – Ποια η απόσταση από τα προ-Covid επίπεδα

Ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας κατά 4% αναμένει για φέτος η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανοικοδομήσεως και Ανάπτυξης (EBRD), η οποία παράλληλα ανεβάζει τον στόχο για το 2022 στο +5,5%, χάρη κυρίως στα αναμενόμενα project υποδομών από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Παρ’ όλα αυτά, η τράπεζα υπογραμμίζει ότι οι καθοδικοί κίνδυνοι για την ελληνική οικονομία παραμένουν «παρόντες», δεδομένης της υψηλής αβεβαιότητας για την εξέλιξη της πανδημίας και τον αντίκτυπό της στους κλάδους του τουρισμού και των υπηρεσιών.

Για το 2021, σε κάθε περίπτωση, η EBRD διαβλέπει εμφανή σημάδια ανάκαμψης, με το ΑΕΠ να αυξάνεται, τις εξαγωγές αγαθών να ισχυροποιούνται και τη βιομηχανική παραγωγή να ενισχύεται έτι περισσότερο.

Την ίδια ώρα, τα σημαντικά κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, ύψους άνω των 30 δισ. ευρώ, αναμένεται να στηρίξουν περαιτέρω την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Παρ’ όλα αυτά, το ΑΕΠ του 2021 θα συνεχίσει να υπολείπεται σημαντικά έναντι του ΑΕΠ του 2019, με την απόσταση από τα προ-Covid επίπεδα να διαμορφώνεται στο 4,6%. 

«Θα χρειαστεί λίγος χρόνος για τον τουρισμό, προκειμένου να ανακάμψει στα προ-Covid επίπεδα, αλλά παραμένουμε βέβαιοι για την αναπτυξιακή δυναμική της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια, δεδομένης αφενός της συνολικής μεταρρυθμιστικής κατεύθυνσης αφετέρου των διαθέσιμων επενδύσεων σε κλάδους – τομείς» σχολιάζει ο Peter Sanfey, αναπληρωτής διευθυντής της EBRD.

EBRD: Στο 4% η ανάπτυξη φέτος για την Ελλάδα – Ποια η απόσταση από τα προ-Covid επίπεδα-1

Όσον αφορά το σύνολο των οικονομιών που δραστηριοποιείται, η EBRD αναθεώρησε επί τα βελτίω τις εκτιμήσεις για το 2021, αναμένοντας ανάπτυξη της τάξης του 4,2% (από 3,6% προηγουμένως).

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News