Business & Finance Τρίτη 29/06/2021, 10:56
BUSINESS & FINANCE

Επιχειρήσεις: Πώς μπορούν να προετοιμαστούν καλύτερα για την αντιμετώπιση κρίσεων

Επτά στις 10 επιχειρήσεις προγραμματίζουν αύξηση επενδύσεων για την ενίσχυση της ανθεκτικότητάς τους

Φωτ. AP

Πάνω από το 70% των επιχειρηματικών ηγετών αναφέρουν ότι η επιχείρησή τους επηρεάστηκε φέτος αρνητικά από την πανδημία ενώ μόλις 20% ότι η κρίση είχε θετικό αντίκτυπο στον οργανισμό τους. Τα παραπάνω προκύπτουν από τη δεύτερη στη σειρά έρευνα της PwC «Global Crisis Survey», που διερευνά την ανταπόκριση της παγκόσμιας επιχειρηματικής κοινότητας στην πανδημία. Στο πλαίσιο της έρευνας, πάνω από 2.800 επιχειρηματικοί ηγέτες μοιράστηκαν στοιχεία και συμπεράσματα, εκπροσωπώντας οργανισμούς όλων των μεγεθών, από 29 κλάδους και 73 χώρες.

Βάσει των ευρημάτων της έρευνας, οι οργανισμοί που ανήκουν στους κλάδους της τεχνολογίας και της υγείας φαίνεται να έχουν επηρεαστεί θετικά, ενώ η αγορά των ταξιδιών και της φιλοξενίας υπέστησαν τις περισσότερες αρνητικές επιπτώσεις. Σύμφωνα με την PwC, οι επιχειρήσεις που ανταποκρίθηκαν αποτελεσματικά στην κρίση φαίνεται να βασίστηκαν στην αντιμετώπιση της από εξειδικευμένη ομάδα διαχείρισης κινδύνου. 

«Καθώς οι επιχειρήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο αξιολογούν την ανταπόκρισή τους στην πανδημία, τα στοιχεία της έρευνας παρέχουν ενδιαφέροντα συμπεράσματα που οδηγούν στην επανεξέταση και ενίσχυση των δυνατοτήτων ανθεκτικότητας της κάθε επιχείρησης» σχολίασε η Kristin Rivera, Global Crisis Leader,  PwC ΗΠΑ). Όπως επισήμανε η ίδια, «η απόκτηση γνώσης από τον τρόπο ανταπόκρισης των επιχειρήσεων αποτελεί ένα σημαντικό πρώτο βήμα για τη δημιουργία του κατάλληλου υπόβαθρου σχετικά με την διαχείριση του μέλλοντος. «Ο σχεδιασμός αναφορικά με την αντιμετώπιση κρίσεων, τα προγράμματα ανθεκτικότητας, η ασφάλεια και αξιολόγηση των φυσικών και συναισθηματικών αναγκών του ανθρώπινου δυναμικού μιας επιχείρησης αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της προετοιμασίας για το αναπόφευκτο» σημείωσε.

Η έρευνα αποκαλύπτει ότι επιπλέον μιας άρτιας δομημένης ομάδας διαχείρισης κρίσεων, οι επιχειρήσεις χρειάζονται ένα ευέλικτο πρόγραμμα που δίνει τη δυνατότητα προσαρμογής και αντιμετώπισης διαφορετικών τύπων κρίσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία, μόλις το 35% των επιχειρήσεων διέθεταν σχέδιο αντιμετώπισης κρίσης. Αυτό καταδεικνύει πως η πλειονότητα των οργανισμών δεν έχουν σχεδιάσει τα προγράμματά διαχείρισης κρίσεων με τρόπο που διασφαλίζει την αποτελεσματικότητα ανεξαρτήτως του είδους της κρίσης, σε αντίθεση με τις επιχειρήσεις που επιδεικνύουν ανθεκτικότητα. 

Βάσει των ευρημάτων της έρευνας, προκύπτουν τρεις τρόποι με τους οποίους οι εταιρείες μπορούν να προετοιμαστούν καλύτερα για την αντιμετώπιση κρίσεων:

● Κατάρτιση στρατηγικού σχεδίου αντιμετώπισης κρίσης. Για τη γρήγορη κινητοποίηση και σταθεροποίηση των επιχειρηματικών λειτουργιών καθώς και την αποτελεσματική ανταπόκριση στις αλυσιδωτές αντιδράσεις που μπορεί να δημιουργήσει οποιαδήποτε ανατροπή.

● Κατάργηση των στεγανών. Είναι απαραίτητη η ύπαρξη ενός ολοκληρωμένου προγράμματος που λαμβάνει υπόψη όλα τα επίπεδα του οργανισμού με στόχο τόσο την επιτυχή ανταπόκριση σε ενδεχόμενη κρίση όσο και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας σε περιόδους ομαλότητας.

● Οργανωτική ανθεκτικότητα. Προτεραιοποίηση της ενίσχυση της οργανωτικής ανθεκτικότητας όχι μονάχα με στόχο την επιτυχία αλλά και την επιβίωση των οργανισμών.

Σε μεγάλο βαθμό οι επιχειρήσεις που βρίσκονται σε καλύτερη θέση σήμερα φαίνεται ότι είχαν εστιάσει από νωρίς στην οργανωτική ανθεκτικότητα και σχεδιάζοντας την ανταπόκριση τους σε οποιασδήποτε μορφής διατάραξη της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας. Επτά στις 10 επιχειρήσεις προγραμματίζουν την αύξηση των επενδύσεων τους για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας ενώ σε επίπεδο risk leader, ο αριθμός αυτός αγγίζει τις 9 στις 10.

«Η ενσωμάτωση της ανθεκτικότητας στο DNA της επιχείρησής απαιτεί την αντιμετώπισή της ως προτεραιότητα», επισήμανε ο David Stainback, Crisis Leader, PwC ΗΠΑ. «Η ανθεκτικότητα είναι θεμελιώδης για τον τρόπο με τον οποίο μια εταιρεία ανταπεξέρχεται στην ανατροπή και δημιουργεί νέες ευκαιρίες» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τους συμμετέχοντες στην έρευνα, οι προοπτικές είναι θετικές για το 2021: Στην 24η έρευνα της PwC «Annual Global CEO Survey», που δημοσιεύτηκε τον Μάρτιο σημειώνεται ρεκόρ αισιοδοξίας (76%) των CEO που πιστεύουν ότι η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη θα βελτιωθεί το 2021. Αντίστοιχα ποσοστά αισιοδοξίας αποτυπώνονται και από πλευράς των Ελλήνων CEO στην ειδική έκδοση της έρευνας (75%).

Η αισιοδοξία αυτή συνάδει με τα στοιχεία της μελέτης Global Crisis Survey 2021, σύμφωνα με τα οποία 3 στις 4 εταιρείες εκφράζουν βεβαιότητα ότι θα υιοθετήσουν με επιτυχία όσα έμαθαν στη διάρκεια της κρίσης ενισχύοντας την ανθεκτικότητα της επιχείρησής τους. 

Money Review