Business & Finance Κυριακή 27/06/2021, 11:29
BUSINESS & FINANCE

Λίβανος: 8 ώρες για να γεμίσουν το ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου

Ανθίζει η μαύρη αγορά

Λίβανος: 8 ώρες για να γεμίσουν το ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου

Στα πρόθυρα της οικονομικής και κοινωνικής κατάρρευσης βρίσκεται ο Λίβανος, καθώς η χώρα της Μεσογείου αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικά προϊόντα, καύσιμα κι άλλα βασικά αγαθά.

Την ίδια ώρα, η δυσαρέσκεια των πολιτών αυξάνεται ολοένα και περισσότερο, με τις διαδηλώσεις συχνά – πυκνά να προσλαμβάνουν βίαιες διαστάσεις.

Η κρίση έχει οδηγήσει σε πλήρη εξαύλωση του εγχώριου νομίσματος (1.512 λίρες Λιβάνου ανά δολάριο), με αποτέλεσμα όλα τα προϊόντα να καθίστανται είδος πολυτελείας. Συγχρόνως, όπως συμβαίνει συνήθως σ’ αυτές τις περιπτώσεις, οι τράπεζες αντιμετωπίζουν μαζικές εκροές καταθέσεων.

Κι όλα αυτά, ενώ τα πολιτικά κόμματα ακόμη δεν έχουν καταλήξει σε συμφωνία για τη συγκρότηση νέας κυβέρνησης, κάτι το οποίο επιτείνει την οξύτητα της κρίσης.

Χαρακτηριστικές είναι οι «εικόνες» στα βενζινάδικα της πρωτεύουσας Βηρυτού, όπου οι οδηγοί μπορούν να περιμένουν επτά ή και οκτώ ώρες, μέχρι να γεμίσουν το ρεζερβουάρ. 

Στο μεταξύ, εξαιτίας της παραπάνω κατάστασης, η «μαύρη» αγορά βρίσκεται σε άνθιση, με την τιμή του πετρελαίου να έχει φθάσει στα 93 δολάρια ανά λίτρο.

Η πολύμηνη κρίση έχει οδηγήσει περίπου το ήμισυ του πληθυσμού των 6 εκατ. κατοίκων σε συνθήκες φτώχειας, με αποτέλεσμα να έχουν εξανεμιστεί οι αποταμιεύσεις και να έχει καταρρεύσει η αγοραστική δύναμη. 

Ο Λίβανος χρειάζεται απεγνωσμένα ξένη βοήθεια, όμως οι διεθνείς οργανισμοί έχουν διαμηνύσει ότι θα βοηθήσουν τη χώρα μόνο εφόσον υλοποιηθούν μεγάλες μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της διαφθοράς. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News