Business & Finance Παρασκευή 25/06/2021, 20:00
BUSINESS & FINANCE

Το κρυφό «στοίχημα» του μεσοπρόθεσμου: Να αυξηθούν τα δηλωθέντα εισοδήματα στα 100 δισ. ευρώ

Το κρυφό «στοίχημα» του μεσοπρόθεσμου: Να αυξηθούν τα δηλωθέντα εισοδήματα στα 100 δισ. ευρώ

Έστω και με αργό ρυθμό, συνεχίζεται η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Στο τέλος Αυγούστου, ή μέσα στον Σεπτέμβριο αν δοθεί παράταση -που είναι πλέον και το πιθανότερο- το οικονομικό επιτελείο θα γνωρίζει τη «ζημιά» που έκανε η πανδημία στο ύψος των δηλωθέντων εισοδημάτων. Το πιθανότερο είναι για πρώτη φορά εδώ και τουλάχιστον 20 χρόνια, το εισόδημα όλων των φορολογούμενων θα πέσει κάτω από τα 71-72 δισ. ευρώ χωρίς να αποκλείεται και το δυσμενές σενάριο να δούμε μείωση κάτω και από τα 70 δισ. ευρώ.

Αντιστρέφεται αυτή η πορεία; Προφανώς και αντιστρέφεται λένε στο οικονομικό επιτελείο και βάζουν το «κρυφό στοίχημα» του μεσοπρόθεσμου: μέχρι το τέλος του 2025 τα δηλωθέντα εισοδήματα να ανακτήσουν και πάλι τα επίπεδα των 90-100 δις. ευρώ ώστε να καταστεί εφικτή η αύξηση των φορολογικών εσόδων ακόμη και με περαιτέρω μείωση των φορολογικών συντελεστών.

Με το μεσοπρόθεσμο, τίθεται ο εξής στόχος: τα έσοδα από φόρους να αυξηθούν από τα 50,5 δις. ευρώ που αναμένεται ότι θα είναι το κλείσιμο του 2021, στα 63,638 δις. ευρώ στο τέλος του 2025. Μόνο οι φόροι εισοδήματος, πρέπει να ανέλθουν στα 19,6 δις. ευρώ από 13 δις. ευρώ το 2021.

Για να καταστεί εφικτή η αύξηση του φόρου εισοδήματος κατά 6,6 δις. ευρώ μέσα σε μια 5ετία ενώ ταυτόχρονα θα μειώνονται οι φορολογικοί συντελεστές (σ.σ είναι κοινό μυστικό στην κυβέρνηση ότι δεν είναι δυνατόν να επανέλθει η εισφορά αλληλεγγύης μετά το 2ετές πάγωμά της λόγω πανδημίας όπως επίσης είναι κοινό μυστικό ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί επ’ άπειρον η διακριτή μεταχείριση δημοσίων και ιδιωτικών υπαλλήλων ή εργαζόμενων και συνταξιούχων), θα πρέπει να αυξηθούν τα δηλωθέντα εισοδήματα. Το «ορόσημο» είναι τα 100 δις. ευρώ και για να επιτευχθεί θα πρέπει:

  • Να υλοποιηθεί ο στόχος για μείωση της ανεργίας και δημιουργία καλά πληρωμένων νέων θέσεων εργασίας. Αυτό έχει προβλεφθεί στο μεσοπρόθεσμο καθώς εκτιμάται ότι η ανεργία θα πέσει σπό το περίπου 16% στο 11%.
  • Να λειτουργήσουν ακόμη περισσότερο τα κίνητρα για την αύξηση των ηλεκτρονικών πληρωμών. Η σχετική πρόβλεψη έχει γίνει και στο Ελλάδα 2.0 ενώ τα αποκαλυπτήρια του σχεδίου θα γίνουν μέχρι το τέλος του χρόνου.
  • Να δουλέψει σωστά η μεταρρύθμιση για την διασύνδεση των ταμειακών μηχανών, την έκδοση ηλεκτρονικών τιμολογίων κλπ.
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News