BUSINESS & FINANCE

ΕΥΔΑΠ: Ρύθμιση “ξεκλειδώνει” το κλείσιμο της συμφωνίας για το αδιύλιστο

ΕΥΔΑΠ: Ρύθμιση “ξεκλειδώνει” το κλείσιμο της συμφωνίας για το αδιύλιστο

Με τροπολογία που θα κατατεθεί, σήμερα, σε σχέδιο Νόμου του υπουργείου Υγειας, ολοκληρώνονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ΕΥΔΑΠ και του Δημοσίου για το κόστος του αδιύλιστου νερού, όπως ανέφερε, κατά τη σημερινή γενική συνέλευση, ο διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης εταιρείας Χάρης Σαχίνης. Η νομοθετική ρύθμιση, που εκτιμάται ότι θα ψηφιστεί την Τρίτη, θα εξουσιοδοτεί το Δημόσιο-ουσιαστικά το υπουργείο Υποδομών- να προβεί σε έκδοση ΚΥΑ και να υπογράψει τη σχετική συμφωνία. Διευκρινίζεται ότι η συμφωνία θα υπογραφεί μεταξύ της ΕΥΔΑΠ, του υπουργείου Οικονομιικών και του υπουργείου Υποδομών.

“Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο που κλείνει οριστικά τις συσσωρευμένες εκκρεμότητες του παρελθόντος και διασφαλίζει την αναπτυξιακή πορεία της εταιρείας στο μέλλον. Περιλαμβάνει ρύθμιση θεσμικών θεμάτων, όπως αναδιοργάνωση της εταιρείας σε ζητήματα λειτουργίας και ανθρώπινου δυναμικού, τη δυνατότητα συμμετοχής της ΕΥΔΑΠ σε διαγωνισμούς ΣΔΙΤ και τη δυνατότητα ανάκτησης του επιπλέον κόστους του 2013-2020 (σ.σ.: ύψους 157 εκατ. ευρώ) χωρίς την επιβάρυνση του τελικού καταναλωτή. Διασφαλίζει μία τιμή αδιύλιστου νερού για την περίοδο 2021-2040 που μεσοσταθμισμένα θα είναι περίπου 35% χαμηλότερη από την τιμή της αμέσως προηγούμενης περιόδου 2013-2020» σημείωσε ο κ. Σαχίνης.

Όπως διευκρίνισε ο CEO της ΕΥΔΑΠ, απαντώντας σε ερώτηση του Moneyreview.gr, η συμφωνία θα έχει αναδρομική ισχύ με χρονική αφετηρία την 1η Ιανουαρίου 2021.

Τα οικονομικά μεγέθη του 2020 επηρεάστηκαν από την πρόβλεψη για το επιπλέον τίμημα του αδιύλιστου νερού της περιόδου 2013-2020. Η εταιρεία προχώρησε στο σχηματισμό πρόβλεψης για το επιπλέον κόστος αδιύλιστου νερού ύψους 157,5 εκατ. ευρώ που επιβαρύνει, εφάπαξ-μία φορά μόνο- τα αποτελέσματα της χρήσης του 2020.

Χωρίς τις προβλέψεις για το αδιύλιστο νερό, τα προσαρμοσμένα κέρδη (adjusted Ebitda) θα είχαν διαμορφωθεί σε 104 εκατ. ευρώ.

Η εισηγμένη διαθέτει ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα 462 εκατ. ευρώ, με την γενική συνέλευση μετόχων να εγκρίνει τη διανομή μερίσματος 0,47 ευρώ ανά μετοχή.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News