Business & Finance Παρασκευή 25/06/2021, 13:34
BUSINESS & FINANCE

Νέα αύξηση των καταθέσεων – Έφθασαν τα 130 δισ. ευρώ για τα νοικοκυριά

Τι δείχνουν τα στοιχεία Μαΐου

Νέα αύξηση των καταθέσεων – Έφθασαν τα 130 δισ. ευρώ για τα νοικοκυριά

Περαιτέρω άνοδο -έστω και μικρή- εμφάνισαν τον Μάιο οι καταθέσεις των ελληνικών νοικοκυριών στις τράπεζες, δίνοντας συνέχεια στην αυξητική τάση της πανδημικής περιόδου.

Πιο συγκεκριμένα, οι καταθέσεις νοικοκυριών και ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων «αυγάτισαν» κατά 78 εκατ. ευρώ, αριθμός βέβαια αισθητά μικρότερος σε σχέση με την αύξηση του Απριλίου (1,8 δισ. ευρώ). 

Την ίδια ώρα, οι καταθέσεις επιχειρήσεων ενισχύθηκαν κατά 281 εκατ. ευρώ, έναντι αύξησης 1,3 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, με αποτέλεσμα το σύνολο των καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα (νοικοκυριά + επιχειρήσεις) να μεγενθύνει κατά 359 εκατ. ευρώ τον Μάιο.

Πάντως, τον Απρίλιο του 2021, η αύξηση των καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα είχε υπερβεί τα 3 δισ. ευρώ. Η εν λόγω επιβράδυνση αποδίδεται στην επανέναρξη των περισσότερων δραστηριοτήτων της οικονομίας, γεγονός το οποίο συνέβαλε στην αύξηση της κατανάλωσης, όπως και στην σταδιακή περικοπή των μέτρων στήριξης (αποζημιώσεις ειδικού σκοπού). 

Σε κάθε περίπτωση, όπως προσφάτως δημοσίευσε η Credit Suisse, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, τα ελληνικά νοικοκυριά αύξησαν την περιουσία τους κατά 25 δισ. ευρώ, καθώς ο κάθε Έλληνας έγινε πλουσιότερος κατά 3,2%. 

Δεν είναι τυχαίο ότι και τους πέντες μήνες του 2021, οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες εμφάνισαν θετικό ρυθμό μεταβολής, με αποτέλεσμα έως τις 31 Μαΐου να διαμορφώνονται σε 168 δισ. ευρώ (38 δισ. ευρώ για τις επιχειρήσεις, 130 δισ. ευρώ για τα νοικοκυριά).

Αναλυτικά τα στοιχεία

  • Καταθέσεις από τη γενική κυβέρνηση: Αύξηση κατά 27 εκατ. ευρώ παρουσίασαν, το Μάιο του 2021, οι καταθέσεις της γενικής κυβέρνησης, έναντι αύξησης κατά 203 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε σε -22,2% από -33,7% τον προηγούμενο μήνα.
  • Καταθέσεις από τον ιδιωτικό τομέα: Αύξηση κατά 359 εκατ. ευρώ παρουσίασαν, το Μάιο του 2021, οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα, έναντι αύξησης κατά 3.126 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής μειώθηκε σε 13,7% από 14,8% τον προηγούμενο μήνα. 
  • Καταθέσεις από επιχειρήσεις: Αύξηση κατά 281 εκατ. ευρώ παρουσίασαν, το Μάιο του 2021, οι καταθέσεις των επιχειρήσεων, έναντι αύξησης κατά 1.317 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής αυξήθηκε σε 21,4% από 15,9% τον προηγούμενο μήνα. Ειδικότερα, οι καταθέσεις των MXE αυξήθηκαν κατά 1.498 εκατ. ευρώ, έναντι μείωσης κατά 528 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Οι καταθέσεις των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων μειώθηκαν κατά 1.217 εκατ. ευρώ, έναντι αύξησης κατά 1.845 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.
  • Καταθέσεις από νοικοκυριά και ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα: Αύξηση κατά 78 εκατ. ευρώ παρουσίασαν, το Μάιο του 2021, οι καταθέσεις των νοικοκυριών και των ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων, έναντι αύξησης κατά 1.809 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής παρέμεινε αμετάβλητος στο 9,4% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News