Business & Finance Παρασκευή 25/06/2021, 13:19
BUSINESS & FINANCE

Έπεσαν οι υπογραφές για το Ελληνικό – Έσοδα 647 εκατ. ευρώ για το Δημόσιο

Καταβλήθηκε η πρώτη δόση των 300 εκατ. ευρώ

Έπεσαν οι υπογραφές για το Ελληνικό – Έσοδα 647 εκατ. ευρώ για το Δημόσιο

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στα γραφεία του ΤΑΙΠΕΔ το οικονομικό κλείσιμο της συναλλαγής για το Ελληνικό και τη μεταβίβαση των μετοχών της Ελληνικό Α.Ε. στην Lamda Development.

Η διαδικασία συνοδεύτηκε με την καταβολή από τον επενδυτή της πρώτης δόσης, ύψους 300 εκατ. ευρώ, καθώς και εγγυητικής επιστολής αξίας 347 εκατ. ευρώ (το συνολικό τίμημα ανέρχεται σε 915 εκατ. ευρώ). 

«Σε δύο ημέρες το ημερολόγιο θα γράφει 25/6/2021, μία σημαντική ημέρα για την Lamda και τους μετόχους της» είχε αναφέρει, την περασμένη Τετάρτη, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Οδυσσέας Αθανασίου.

Το διάστημα, που θα ακολουθήσει, θα πραγματοποιηθεί αριθμός παρουσιάσεων των επιμέρους έργων, ενώ με ορίζοντα τον Ιούλιο θα γνωστοποιηθούν τα σχέδια για τον ουρανοξύστη κατοικιών (Marina Tower) που εκτιμάται ότι θα αναπτυχθεί αυτόνομα από την εισηγμένη εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων.

Όσον αφορά τον πύργο γραφείων, τμήμα του θα αναπτυχθεί από τρίτους επενδυτές, ενώ το υπόλοιπο τμήμα του θα υλοποιηθεί από την εταιρεία.  Μέσα στον Ιούλιο τοποθετούνται οι πρώτοι διαγωνισμοί των έργων υποδομής, συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ, από τα οποία το μισά θα δημοπρατηθούν φέτος και του χρόνου.

Η Lamda Development θα αναπτύξει, αναθεωρώντας το αρχικό σχέδιο ανάπτυξης, 1.000 κατοικίες που θα απευθύνονται στο ευρύτερο κοινό, πέραν, δηλαδή, των 400 που σχεδίαζε να δημιουργήσει. Η απόφαση αυτή αποδίδεται στο ισχυρό ενδιαφέρον που έχει συναντήσει από τα σχέδια το οικιστικό κομμάτι της Lamda Development.

Η πενταετής πρώτη φάση του έργου έχει συνολικό προϋπολογισμό της τάξεως των 2,5 δισ. ευρώ, καθώς εκτός από τα 500 εκατ. ευρώ των έργων υποδομής, αντιστοιχούν οι κτηριακές αναπτύξεις είναι ύψους 1,5 δισ. ευρώ.

Το συνολικό ύψος της επένδυσης ανέρχεται σε 8 δισ. ευρώ, δημιουργώντας περισσότερες από 75.000 νέες θέσεις εργασίας. 

«Χρειάστηκαν 10 χρόνια»

Σχολιάζοντας τη σημερινή τελετή, ο εντεταλμένος σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, υπενθύμισε ότι «απαιτήθηκαν σχεδόν δέκα χρόνια από τη στιγμή που ξεκίνησε ο διαγωνισμός του ΤΑΙΠΕΔ για την αξιοποίηση του Ελληνικού το 2012 μέχρι και τη μεταβίβαση της Ελληνικό Α.Ε.»

«Η σημερινή υπογραφή σφραγίζει την υλοποίηση μιας εμβληματικής για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας επένδυσης, η οποία προσεγγίζει τα 8 δισ. ευρώ και δημιουργεί την προοπτική χιλιάδων θέσεων εργασίας με πολλασιαστικά οικονομικά οφέλη για το ελληνικό δημόσιο, την τοπική και ευρύτερη οικονομία και κοινωνία. Η Αττική τα επόμενα χρόνια θα αποκτήσει το μεγαλύτερο αστικό πάρκο σε όλη την Ευρώπη» κατέληξε. 

«Σήμερα, είναι μια σημαντική ημέρα για τη χώρα και την οικονομία της. Ολοκληρώνεται η διαδικασία της μεταβίβασης της “Ελληνικό Α.Ε.” στη Lamda Development. Μια διαδικασία πολύμηνης, εντατικής, συστηματικής προσπάθειας της Ελληνικής Κυβέρνησης και πολλών εμπλεκομένων. Μια προσπάθεια με την οποία καταφέραμε να υπερβούμε και να προσπεράσουμε εμπόδια και αγκυλώσεις» επεσήμανε, από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, δήλωσε με νόημα ότι «αποστολή εξετελέσθη». «Το Ελληνικό Δημόσιο εισπράττει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, αλλά, το κυριότερο, ο ελληνικός λαός μπορεί να απολαύσει ένα έργο που δεν θα αλλάξει μόνο την Αττική αλλά την Ελλάδα, στο σύνολό της».

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News