Business & Finance Παρασκευή 25/06/2021, 12:00
BUSINESS & FINANCE

Στήριξη 4,5 δισ. ευρώ το β’ εξάμηνο στην οικονομία με φόντο τις ανησυχίες για τη μετάλλαξη Δέλτα

Στήριξη 4,5 δισ. ευρώ το β’ εξάμηνο στην οικονομία με φόντο τις ανησυχίες για τη μετάλλαξη Δέλτα

Εν μέσω ανησυχιών για τις επιπτώσεις της μετάλλαξης Δέλτα στον τουρισμό και τα σενάρια για νέα τοπικά lockdown, το οικονομικό επιτελείο επεκτείνει τα μέτρα στήριξης της οικονομίας. Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, το δεύτερο εξάμηνο του έτους θα διατεθούν 4,5 δισ. ευρώ για πληττόμενες από την πανδημία επιχειρήσεις και νοικουριά. Παράλληλα διαβεβαίωσε ότι ταμειακά το κράτος μπορεί να αντιμετωπίσει και ενδεχόμενο τέταρτο κύμα. 

Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ ο κ. Σταϊκούρας είπε πως τα 4,5 δισ. ευρώ θα χορηγθούν κυρίως μέσω του προγράμματος «Γέφυρα» αλλά και της επιδότησης παγίων δαπανών. Υπογράμμισε δε ότι θα συνεχιστεί και η στοχευμένη στήριξη στον τουρισμό, στον οποίο τα σύννεφα έχουν πυκνώσει το τελευταίο διάστημα, καθώς η χώρα μας παραμένει εκτός βρετανικής λίστας. Νέα εμπόδια θα μπορούσε να προκαλέσει και η γαλλογερμανική πίεση να επιστρέψει η πολιτική καραντίνας για τους Βρετανούς λόγω της μετάλλαξης Δέλτα. 

Ερωτηθείς για με το ενδεχόμενο τέταρτου κύματος το φθινόπωρο και την οικονομική ετοιμότητα της κυβέρνησης, ο υπουργός Οικονομικών επεσήμανε: «Ανά πάσα στιγμή είμαστε έτοιμοι και για το πιο ακραίο σενάριο. Έχουμε ενισχύσει στα δύο χρόνια διακυβέρνησης το ταμείο της χώρας με 41 δισ. ευρώ». 

«Υπάρχει δημοσιονομική ευελιξία το 2021 και αυτή έχει επεκταθεί και το 2022. Θα επανερχόμαστε το 2022 και το 2023 σε δημοσιονομική ισορροπία. Έχουμε νομοθετήσει μια σειρά από μόνιμες φορολογικές παρεμβάσεις» συμπλήρωσε. 

Ο κ. Σταϊκούρας δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση. «Αυτή τη στιγμή οι νυν εργαζόμενοι με τις εισφορές τους πληρώνουν τους νυν συνταξιούχους. Η κυβέρνηση έρχεται και προτείνει σε ένα κομμάτι των συντάξεων, στις επικουρικές, και μόνο για τους νέους εργαζόμενους (από το 2022) να δημιουργήσουν τον δικό τους κουμπαρά. Θα εξασφαλίζονται έτσι υψηλότερες συντάξεις, όπως αποδεικνύεται παγκοσμίως, για τους νέους ασφαλισμένους» είπε.

moneyreview.gr 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News