BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Επιστροφή των πωλητών, πιέσεις σε ΟΤΕ – Alpha Bank

Στις 904 μονάδες ο Γενικός Δείκτης - Χαμηλός ο τζίρος

Χρηματιστήριο: Επιστροφή των πωλητών, πιέσεις σε ΟΤΕ – Alpha Bank

Υπό ελεγχόμενη -προς το παρόν- πίεση τελεί το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς οι μετοχές των Alpha Bank και ΟΤΕ βρίσκονται στο επίκεντρο έντονων ρευστοποιήσεων, με αποτέλεσμα τη μερική οπισθοχώρηση της ελληνικής αγοράς.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης (11.00), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει συγκρατημένη πτώση της τάξης του 0,59% και υποχωρεί στις 904,47 μονάδες, χάνοντας περίπου 5,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (909,84 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε πέντε μονάδες -από 904,28 έως 909,30 μονάδες- ενώ ο τζίρος των συναλλαγών κυμαίνεται στα γνωστά χαμηλά επίπεδα των τελευταίων ημερών, μην υπερβαίνοντας τα 4 εκατ. ευρώ έως τις 11.00 το πρωί. 

Η εκκίνηση της Λεωφόρου Αθηνών, όπως είναι εύλογο, μονοπωλείται από τις χθεσινοβραδινές ανακοινώσεις της Alpha Bank, η οποία γνωστοποίησε ότι η ανώτατη τιμή διάθεσης των νέων μετοχών θα ανέρχεται στο 1,2 ευρώ, με τη διαδικασία της ΑΜΚ να ξεκινάει την προσεχή Δευτέρα (28/6). 

Υπό αυτό το πρίσμα, η μετοχή της τράπεζας βρίσκεται υπό κλοιό πιέσεων, καθώς σημειώνει σημαντική πτώση κατά 2,3% και υποχωρεί στο τεχνικό όριο του 1,11 ευρώ, δηλαδή κάτω από την προτεινόμενη τιμής διάθεσης. 

Πέραν της Alpha Bank, αρνητική είναι η «εικόνα» και στη μετοχή του ΟΤΕ, η οποία κινείται στο -3,8% και τα 14,9 ευρώ, καθώς από σήμερα διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα για μέρισμα. 

Στηρίγματα από Mid Cap

Αισθητά καλύτερο είναι το ξεκίνημα στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, με τη μετοχή της Profile να βρίσκεται στο +4,8% και τα 4,82 ευρώ, χάρη στις προσδοκίες για σημαντική ενίσχυση της κερδοφορίας κατά το α’ εξάμηνο του 2021. 

Σε ανοδικό momentum παραμένουν, επίσης, οι μετοχές της οικογένειας Κόκκαλη, με τις Intracom και Intrakat να ενισχύονται κατά 1,5%. Κατά ακόμη 3% αυξάνεται και η μετοχή της Τεχνικής Ολυμπιακής, η οποία συνεχίζει την πορεία ανάκαμψη.

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (11.00), 34 μετοχές κινούνται ανοδικά, 35 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ 11 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 63,4 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 500 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Πέμπτη. 

Ελεγχόμενες πιέσεις στις τράπεζες

Επιστρέφοντας στις τράπεζες, πέραν των ρευστοποιήσεων στην Alpha Bank, οι υπόλοιποι τίτλοι εμφανίζουν μικρές μεταβολές, οι οποίες δεν υπερβαίνουν το +/-1%. Η Εθνική Τράπεζα, ενδεικτικά, βρίσκεται στο +0,9%, ενώ η μετοχή της Eurobank στο -0,6%. Η Πειραιώς, από την πλευρά της, διατηρείται σταθερή. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank -2,36% 1,115 ευρώ
  • Attica Bank 0% 0,1654 ευρώ
  • Eurobank -0,56% 0,8552 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα 0,88% 2,53 ευρώ
  • Πειραιώς 0,07% 1,509 ευρώ

Στο σύνολο του κλάδου, ο σχετικός δείκτης, λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης (11.00), εμφανίζει συγκρατημένες απώλειες της τάξης του 0,6% και υποχωρεί στο τεχνικό σημείο των 571 μονάδων. 

Δεν αλλάζει η βραχυπρόθεσμη τάση

Όπως έχουμε επανειλημμένως γράψει, η «εικόνα» συσσώρευσης της ελληνικής αγοράς εντός του στενού εύρους των 900 – 915 μονάδων θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα, καθώς πολύ δύσκολα θα αλλάξει η βραχυπρόθεσμη τάση.

Κι αυτό, διότι αφενός η εκκρεμότητα των Αυξήσεων Μετοχικού Κεφαλαίου (ακολουθεί και της Ελλάκτωρ) απορροφά την όποια διαθέσιμη ρευστότητα των επενδυτών, αφετέρου τα μηνύματα από τον τουρισμό δεν είναι ακριβώς αυτά που περιμέναμε πριν από μερικούς μήνες.

Την ίδια ώρα, η ανησυχία των επιδημιολόγων για τη μετάλλαξη Δέλτα και τον κίνδυνο ενός νέου κύματος εντός των καλοκαιρινών και φθινοπωρινών μηνών, σε συνδυασμό με την επιβράδυνση του εμβολιαστικού ρυθμού, προκαλούν εκ νέου πονοκέφαλο στους επενδυτές, οι οποίοι δεν θέλουν ούτε καν να σκέφτονται το ενδεχόμενο επαναφοράς των περιοριστικών μέτρων.

Έχοντας, επομένως, ως πρώτο βασικό στήριγμα τις 900 μονάδες, η ελληνική αγορά εκτιμάται ότι για τουλάχιστον μερικές εβδομάδες ακόμη θα «αποφύγει» την ανοδική κίνηση προς το ψυχολογικό σημείο των 950 μονάδων, ελλείψει ουσιαστικών καυσίμων και θετικών καταλυτών.

Δείτε ΕΔΩ την αναλυτική εικόνα της αγοράς

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News