ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΟΔΗΓΙΑ

Αλλάζουν όλα στις e-παραγγελίες από την Κίνα από την 1η Ιουλίου

Αλλάζουν όλα στις e-παραγγελίες από την Κίνα από την 1η Ιουλίου

Με σημαντικές καθυστερήσεις και έκτακτες χρεώσεις εκτιμάται ότι θα βρεθούν αντιμέτωποι οι παραλήπτες μικρής αξίας δεμάτων προέλευσης εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από την 1η Ιουλίου τίθεται σε ισχύ η Ευρωπαϊκή Οδηγία για τον ΦΠΑ στις ηλεκτρονικές συναλλαγές βάσει της οποίας όλα, ανεξαιρέτως αξίας, τα δέματα υπόκεινται σε ΦΠΑ και τέλη εκτελωνισμού. Με το νέο αυτό καθεστώς να ισχύει για εισερχόμενες στην Ε.Ε. αποστολές, ανεξαρτήτως του χρόνου παραγγελίας, ο σύνδεσμος Ευρωπαϊκών Ταχυδρομείων (Post Europ), με επιστολή του προς τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων, Πάολο Τζεντιλόνι, ζητά να υπάρξει μεταβατική περίοδος. Ειδάλλως, ανά την Ευρώπη, θα υπάρξουν, από την 1η Ιουλίου, σημαντικές καθυστερήσεις στην έγκαιρη παράδοση των δεμάτων από χώρες εκτός Ε.Ε.

Σήμερα όλες οι εισαγωγές δεμάτων, αξίας έως 22 ευρώ, στην Ευρωπαϊκή Ένωση απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ με αποτέλεσμα να ενθαρρύνονται οι αγορές από την Κίνα και την Ασία.

Στην Ελλάδα, από την 1η Ιουλίου, οι παραλήπτες ηλεκτρονικών παραγγελιών από χώρες εκτός Ε.Ε. θα επιβαρυνθούν με το ΦΠΑ, όπως και με-μηδενικά σήμερα- έξοδα εκτελωνισμού. Και δεδομένου ότι με το νέο καθεστώς, τα προϊόντα, που παραγγέλθηκαν πριν από την 1η Ιουλίου, θα τιμολογηθούν εκ νέου, οδηγώντας σε νέες, υψηλότερες χρεώσεις καταβλητέες κατά την παραλαβή, πολλοί καταναλωτές αναμένεται ότι θα αρνηθούν την παραλαβή τους. Παράγοντες της αγοράς, κάνουν λόγο για νέο γύρο καθυστερήσεων στις ηλεκτρονικές παραγγελίες, εάν δεν υπάρξει μεταβατική περίοδος. Η εφαρμογή της εν λόγω οδηγίας, που προγραμματιζόταν αρχικά από την 1η Ιανουαρίου, πήρε εξάμηνη παράταση λόγω πανδημίας.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές

Σύμφωνα με όσα αναφέρει σε ειδική έκδοση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, «οι νέοι κανόνες της ΕΕ για το ΦΠΑ στο ηλεκτρονικό εμπόριο αρμόζουν σε μια ψηφιακή ενιαία αγορά: είναι πιο δίκαιοι, πιο απλοί και πιο θωρακισμένοι έναντι της απάτης.

Ως καταναλωτής της ΕΕ, δεν χρειάζεται να κάνετε τίποτα άμεσα, ούτε χρειάζεται να αλλάξετε τις αγοραστικές σας συνήθειες ή τα καταστήματα από τα οποία κάνετε τις αγορές σας. Ωστόσο, είναι καλό να γνωρίζετε ότι, από την 1η Ιουλίου 2021, η απαλλαγή ΦΠΑ για την εισαγωγή αγαθών με αξία που δεν υπερβαίνει τα 22 ευρώ θα καταργηθεί. Ως αποτέλεσμα, όλα τα αγαθά που εισάγονται στην ΕΕ θα υπόκεινται σε ΦΠΑ. Αυτό εξασφαλίζει ότι τα αγαθά που εισάγονται από χώρες εκτός της ΕΕ δεν θα έχουν πλέον προνομιακή μεταχείριση ως προς το ΦΠΑ σε σύγκριση με τα αγαθά που αγοράζονται εντός της ΕΕ.

Από τον Ιούλιο 2021, οι νέοι κανόνες:

-θα διασφαλίζουν ότι ο ΦΠΑ θα καταβάλλεται εκεί όπου λαμβάνει χώρα η κατανάλωση αγαθών και υπηρεσιών

-θα αποκαταστήσουν το θεμιτό ανταγωνισμό μεταξύ ευρωπαϊκών και ξένων επιχειρήσεων που δρουν στις αγορές ηλεκτρονικού εμπορίου, καθώς και μεταξύ του κλάδου του ηλεκτρονικού εμπορίου και των παραδοσιακών καταστημάτων, κάτι που είναι ακόμα πιο σημαντικό στο πλαίσιο της κρίσης του COVID-19

-θα παράσχουν στις επιχειρήσεις ένα απλό και ενιαίο σύστημα δήλωσης και καταβολής του οφειλόμενου ΦΠΑ από τις διασυνοριακές συναλλαγές με αγοραστές εντός της ΕΕ, μέσω δύο νέων ηλεκτρονικών συστημάτων: τη μονοαπευθυντική θυρίδα (OSS) ΦΠΑ ή τη μονοαπευθυντική θυρίδα για τις εισαγωγές (IOSS)».

Σύμφωνα με το νέο καθεστώς, που θα ισχύσει από την 1η Ιουλίου 2021, προϊόντα με αξία που δεν υπερβαίνει τα 150 ευρώ τα οποία αγοράζονται από χώρες εκτός της ΕΕ, δεν θα υπόκεινται σε επιπλέον χρεώσεις στο τελωνείο, εφόσον ο πωλητής έχει εγγραφεί στο νέο σύστημα ΦΠΑ και χρησιμοποιεί τη μονοαπευθυντική θυρίδα για τις εισαγωγές (IOSS).

Με τον τρόπο αυτό, η τιμή που πληρώνει ηλεκτρονικά ο καταναλωτής θα είναι η τελική. Δεν θα συνοδεύεται δηλαδή, από έκτακτους φόρους κατά την παράδοση – είτε τα προϊόντα προέρχονται από την ΕΕ είτε από το εξωτερικό. Ωστόσο, εάν ο προμηθευτής δεν έχει εγγραφεί στην IOSS, θα χρειαστεί οι καταναλωτές να πληρώσουν ΦΠΑ και ενδεχομένως κάποια τέλη εκτελωνισμού που χρεώνονται από το μεταφορέα, όταν τα προϊόντα εισάγονται στην ΕΕ.

Το σκεπτικό γύρω από την αλλαγή του καθεστώτος, είναι ότι η τρέχουσα απαλλαγή από το ΦΠΑ είναι δυσμενής για τις επιχειρήσεις της ΕΕ, οι οποίες φέρουν πάντα την ευθύνη για τη χρέωση του ΦΠΑ με αποτέλεσμα να υφίσταται αθέμιτος ανταγωνισμός μεταξύ των εισαγόμενων προϊόντων και των προϊόντων της ΕΕ.

«Η κατάχρηση της απαλλαγής δασμών εισαγωγής οδηγεί σε περαιτέρω αθέμιτο ανταγωνισμό. Οι πολίτες της ΕΕ θα διαπιστώσουν αύξηση των δημοσίων εσόδων κατά 7 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, ενώ η μεγαλύτερη διαφάνεια στη διαδικασία θα συμβάλει σε αυξημένες πληρωμές ΦΠΑ και λιγότερη απάτη στον τομέα του ΦΠΑ» αναφέρει η Ε.Ε.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News