ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

Πυρκάλ: Πιάνουν δουλειά οι εκτιμητές

Πυρκάλ: Πιάνουν δουλειά οι εκτιμητές

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες για την ωρίμανση του έργου κατασκευής κυβερνητικού πάρκου (ministry park), δηλαδή την μεταφορά εννέα υπουργείων στις εγκαταστάσεις της ΠΥΡΚΑΛ στον Δήμο Δάφνης-Υμηττού.

Την πρόσφατη έναρξη εκπόνησης του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΕΠΣ), που θα προσδιορίζει τις προβλεπόμενες χρήσεις (εμπόριο, επιχειρείν, αναψυχή κτλ) της έκτασης, διαδέχεται η έναρξη εκτίμησης της αγοραίας αξίας του οικοπέδου όπου θα δημιουργηθεί η διοικητική ζώνη.

Για τον σκοπό αυτό ανατέθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, στις εταιρείες Proprius με επικεφαλής την Νίκη Σύμπουρα και Pepper Hellas με επικεφαλής τον Θωμά Ζιώγα, το έργο της εκτίμησης της αξίας της έκτασης και των κτηρίων που υπάρχουν σε αυτή. Τα τμήματα εκτίμησης των δύο εταιρειών θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει το έργο τους σε περίπου ένα μήνα.

Ministry Park: «Νοικοκύρεμα» με όφελος 1 δισ. ευρώ

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, 9 υπουργεία που σήμερα στεγάζονται σε 127 κτίρια και κοστίζουν 33 εκατ. ευρώ σε μισθώματα και λειτουργικά έξοδα θα μεταφερθούν σε 157 στρέμματα του δημόσιου περίκλειστου ακινήτου της ΠΥΡΚΑΛ, το οποίο βρίσκεται μόλις 3 χιλιόμετρα από το κέντρο της πρωτεύουσας.

Τα υπουργεία που θα μετεγκατασταθούν στον χώρο της ΠΥΡΚΑΛ είναι των Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εργασίας, Υγείας, Περιβάλλοντος, Πολιτισμού, Εσωτερικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τουρισμού. Μαζί τους, το Υπερταμείο (ΕΕΣΥΠ) και η Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ), το ΤΑΙΠΕΔ και η Ανεξάρτηση Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Το έργο αναμένεται να παραδοθεί σε περίπου πέντε χρόνια και η μετεγκατάσταση των κρατικών υπηρεσιών προβλέπεται να γίνει την περίοδο 2025 – 2026. Η επένδυση θα γίνει μέσω ΣΔΙΤ και εκτιμάται πως θα ανέλθει στα 250 εκατομμύρια ευρώ.

Από το «νοικοκύρεμα» προκύπτει  προκύπτει όφελος 1 δισ. ευρώ σε ορίζοντα 7-8 ετών. Τα νέα κτίρια θα δημιουργηθούν με πράσινα ενεργειακά πρότυπα. Επιπλέον θα διατεθούν σε κοινή χρήση ελεύθεροι χώροι 40 στρεμματα ελεύθεροι χώροι (πλατείες, πεζόδρομοι, ποδηλατόδρομοι) και 80 στρέμματα πάρκου. 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News