BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Δεν «κουνήθηκε» ο Γενικός Δείκτης – Συνεχίστηκε η συσσώρευση

Στις 909,84 μονάδες ο Γ.Δ. - Στο -2,2% οι απώλειες για την Aegean

Χρηματιστήριο: Δεν «κουνήθηκε» ο Γενικός Δείκτης – Συνεχίστηκε η συσσώρευση

Για ακόμη μία συνεδρίαση συνεχίστηκε η συσσώρευση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο δεν κατάφερε να «απεγκλωβιστεί» από το στενό εύρος των 900 – 915 μονάδων, καθώς ελάχιστες εισηγμένες προσέφεραν ουσιαστικά στηρίγματα στην ελληνική αγορά.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε οριακές απώλειες της τάξης του 0,05% και υποχώρησε ανεπαίσθητα στις 909,84 μονάδες, χάνοντας μόλις μισή μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (910,34 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε σχεδόν πέντε μονάδες -απο 908,01 έως 912,78 μονάδες- ενώ ο τζίρος των συναλλαγών παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 62 εκατομμύρια ευρώ, δείγμα του υποτονικού επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Κάτι το οποίο αποτυπώθηκε πλήρως και στο ταμπλό της Λεωφόρου Αθηνών, όπου αγοραστές και πωλητές αναδείχθηκαν σχεδόν «ισόπαλοι». Οι δεύτεροι, μάλιστα, εστίασαν κυρίως στη μετοχή της Aegean, η οποία διολίσθησε κατά 2,25% και υποχώρησε στα 5,65 ευρώ, διορθώνοντας μετά την εξαιρετική εικόνα των προηγούμενων ημερών.

Από εκεί και πέρα, υπό πίεση βρέθηκε και η μετοχή της Mytilineos, η οποία έκλεισε στο -1,9% και τα 15,21 ευρώ, καθώς από σήμερα οι μετοχές διαπραγματεύονταν χωρίς το δικαίωμα σε μέρισμα. Κατά 1,87% μειώθηκε, επίσης, η μετοχή της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, η οποία δείχνει μη ικανή να υπερβεί το εύρος των 2,1 – 2,2 ευρώ.

Τα στηρίγματα του Γ.Δ.

Στον αντίποδα, στηρίγματα στον Γενικό Δείκτη παρείχε η μετοχή της Lamda Development, η οποία ενισχύθηκε κατά 2,3% και τα 7,88 ευρώ, εν όψει της ολοκλήρωσης της τελευταίας εκκρεμότητας (μεταβίβαση των μετοχών της Ελληνικόν Α.Ε.) πριν την έναρξη των πολυαναμενόμενων έργων στο Ελληνικό.

Ανοδικός ήταν ο τερματισμός και για τη Viohalco, η οποία αυξήθηκε κατά 1,57% και τα 4,52 ευρώ. Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, για ακόμη μία συνεδρίαση, η μετοχή της Ιντρακάτ ήταν ο απόλυτος πρωταγωνιστής, κερδίζοντας 4,9%. Από κοντά ακολούθησε και η Τεχνική Ολυμπιακή (3,6%).

Συνολικά, 56 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 45 μετοχές κατέγραψαν πτώση, ενώ 19 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 63,9 δισεκατομμύρια ευρώ, καθώς διατηρήθηκε σταθερή σε σχέση με την Τετάρτη.

Το ενδιαφέρον στην ΑΜΚ της Alpha Bank

Όσον αφορά τον τραπεζικό κλάδο, η μετοχή της Alpha Bank συνέχισε να βρίσκεται στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος εν όψει της δρομολογούμενης ΑΜΚ των 800 εκατ. ευρώ, η οποία δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθεί σε τιμή άνω του 1 ευρώ ανά μετοχή.

Ως αποτέλεσμα αυτής της προσδοκίας, ο τίτλος κινείται σταθερά ανοδικά τις τελευταίες ημέρες, παρότι σήμερα εμφάνισε οριακά κέρδη της τάξης του 0,6% και τερμάτισε στο 1,142 ευρώ. Εντός της ημέρας, μάλιστα, συνεδριάζει και το ΤΧΣ, προκειμένου να εγκρίνει τη συμμετοχή στη διαδικασία της άντλησης κεφαλαίων.

Από εκεί και πέρα, οι υπόλοιπες τραπεζικές μετοχές διαπραγματεύτηκαν σε αρνητικό έδαφος, με τον τίτλο της Εθνικής Τράπεζας να υποχωρεί κατά 1%. Κατά 1,5% διολίσθησε και η μετοχή της Attica Bank, η οποία από το πρόσφατο 0,19 ευρώ έχει επιστρέψει στο 0,16 ευρώ. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank 0,62% 1,142 ευρώ
  • Attica Bank -1,55% 0,1654 ευρώ
  • Eurobank 0% 0,86 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα -1,07% 2,508 ευρώ
  • Πειραιώς -0,79% 1,508 ευρώ

Στο σύνολο του κλάδου, ο σχετικός δείκτης κινήθηκε σταθεροποιητικά, καθώς σημείωσε ανεπαίσθητη μείωση της τάξης του 0,21% και διαμορφώθηκε στις 574,64 μονάδες. 

Κυριαρχία της στασιμότητας

Η «εικόνα» της ελληνικής αγοράς, όπως απέδειξε και η σημερινή συνεδρίαση, παρέμεινε προβληματική, κάτι το οποίο πολύ δύσκολα θα αλλάξει έως ότου εμφανιστεί κάποιος νέος καταλύτης, ο οποίος θα μπορούσε να οδηγήσει τον Γενικό Δείκτη προς τις 950 μονάδες. 

Οι επενδυτές, εξάλλου, φαίνεται ότι περιμένουν τις νέες Αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) , προκειμένου να τοποθετήσουν τα χρήματά τους, γεγονός το οποίο έχει βάλει στον «γύψο» τη συναλλαγματική δραστηριότητα, περιορίζοντας αισθητά το όποιο αγοραστικό ενδιαφέρον. 

Στην παραπάνω κατάσταση συμβάλλουν και οι «παγωμένες» τουριστικές ροές, καθώς -παρά τις υψηλές προσδοκίες για μια καλύτερη σεζόν- μέχρι στιγμής τα έσοδα παραμένουν ελάχιστα και τα ξενοδοχεία σχεδόν άδεια. 

Δείτε ΕΔΩ την αναλυτική εικόνα της αγοράς

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News