Business & Finance Πέμπτη 24/06/2021, 14:04
BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Δεν βρίσκει «έξοδο» από τη συσσώρευση

Στις 909 μονάδες ο Γενικός Δείκτης - Απώλειες 1,5% για την Aegean

Χρηματιστήριο: Δεν βρίσκει «έξοδο» από τη συσσώρευση

Συνεχίζει τη συσσώρευση το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αδυνατεί να «απεγκλωβιστεί» από το στενό εύρος των 900 – 915 μονάδων, ελλείψει ουσιαστικών στηριγμάτων και νέων ανοδικών καταλυτών.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά το μέσο της σημερινής συνεδρίασης (14.00), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει οριακές απώλειες της τάξης του 0,09% και υποχωρεί ανεπαίσθητα στις 909,51 μονάδες, χάνοντας λιγότερο από μία μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (910,34 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε σχεδόν πέντε μονάδες -απο 908,01 έως 912,78 μονάδες- ενώ ο τζίρος των συναλλαγών παραμένει καθηλωμένος σε χαμηλά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 27 εκατ. ευρώ έως τις 2.00 το μεσημέρι. 

Κυριαρχία της στασιμότητας

Η «εικόνα» της ελληνικής αγοράς διατηρείται σταθερή το τελευταίο διάστημα και πολύ δύσκολα θα αλλάξει έως ότου εμφανιστεί κάποιος νέος καταλύτης, ο οποίος θα μπορούσε να οδηγήσει τον Γενικό Δείκτη προς τις 950 μονάδες. 

Οι επενδυτές, εξάλλου, φαίνεται ότι περιμένουν τις νέες Αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) , προκειμένου να τοποθετήσουν τα χρήματά τους, γεγονός το οποίο έχει βάλει στον «γύψο» τη συναλλαγματική δραστηριότητα, περιορίζοντας αισθητά το όποιο αγοραστικό ενδιαφέρον. 

Στην παραπάνω κατάσταση συμβάλλουν και οι «παγωμένες» τουριστικές ροές, καθώς -παρά τις υψηλές προσδοκίες για μια καλύτερη σεζόν- μέχρι στιγμής τα έσοδα παραμένουν ελάχιστα και τα ξενοδοχεία σχεδόν άδεια. 

Το ενδιαφέρον στην ΑΜΚ της Alpha Bank

H μετοχή της Alpha Bank εξακολουθεί να βρίσκεται στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος εν όψει της δρομολογούμενης ΑΜΚ των 800 εκατ. ευρώ, η οποία δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθεί σε τιμή άνω του 1 ευρώ ανά μετοχή.

Ως αποτέλεσμα αυτής της προσδοκίας, ο τίτλος κινείται σταθερά ανοδικά τις τελευταίες ημέρες, ενώ σήμερα εμφανιζει συγκρατημένα κέρδη της τάξης του 0,5% και αναρριχάται στο 1,141 ευρώ. Εντός της ημέρας, μάλιστα, συνεδριάζει και το ΤΧΣ, προκειμένου να εγκρίνει τη συμμετοχή στη διαδικασία της άντλησης κεφαλαίων.

Από εκεί και πέρα, οι υπόλοιπες τραπεζικές μετοχές διαπραγματεύονται σε ρηχά νερά, παραμένοντας σχεδόν αμετάβλητες. Εξαίρεση αποτελεί η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία ενισχύεται κατά περίπου 1% και διαμορφώνεται στο τεχνικό όριο των 2,56 ευρώ.

  • Alpha Bank 0,53% 1,141 ευρώ
  • Attica Bank -2,38% 0,164 ευρώ
  • Eurobank 0% 0,86 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα 0,95% 2,559 ευρώ
  • Πειραιώς -0,13% 1,518 ευρώ

Στο σύνολο του κλάδου, αυτή την στιγμή (14.00) ο σχετικός δείκτης κινείται σταθεροποιητικά, καθώς σημειώνει ανεπαίσθητη άνοδο της τάξης του 0,16% και καθορίζεται στις 576,73 μονάδες. 

Υπό ελεγχόμενη πίεση Aegean, Mytilineos

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι πωλητές διατηρούν ένα εύθραυστο προβάδισμα έναντι των αγοραστών, γεγονός το οποίο οδηγεί τον FTSE Large Cap στο -0,1%. Οι εντονότερες πιέσεις ασκούνται στη μετοχή της Aegean, η οποία διορθώνει κατά 1,5%, μετά τις εντυπωσιακές επιδόσεις των προηγούμενων ημερών.

Από εκεί και πέρα, στο στόχαστρο των πωλητών έχει τεθεί και η μετοχή της Mytilineos, η οποία υποχωρεί κατά 1,1% και διολισθαίνεται στο τεχνικό όριο των 15,3 ευρώ. Κι αυτό, διότι από σήμερα η μετοχή διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα για μέρισμα. 

Στον αντίποδα, στηρίγματα στον Γενικό Δείκτη προσφέρει η μετοχή της Viohalco, η οποία ενισχύεται κατά 1% και προσεγγίζει το τεχνικό όριο των 4,5 ευρώ. Κοντά στο +1% διαμορφώνεται, παράλληλα, η άνοδος για τη μετοχή του ΑΔΜΗΕ. 

Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, η μετοχή της Τεχνικής Ολυμπιακής ξεχωρίζει στο +3%, ενώ εκ του σύνεγγυς έπονται οι μετοχές των Ιντρακάτ (+2,6%) και Profile (+2,2%). Από την άλλη πλευρά, η μετοχή του Ικτίνου περιορίζεται κατά 2,25%.

Συνολικά, μέχρι αυτή την στιγμή (14.00), 46 μετοχές κινούνται ανοδικά, 48 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ 11 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 63,7 δισεκατομμύρια ευρώ, μειωμένη κατά 100 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Τετάρτη.

Δείτε ΕΔΩ την αναλυτική εικόνα της αγοράς

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News