Business & Finance Πέμπτη 24/06/2021, 11:20
BUSINESS & FINANCE

John McAfee: Γιατί πέθανε στη φυλακή ο άνθρωπος που προστατεύει τον υπολογιστή σας

Η απίστευτη ιστορία του ανθρώπου πίσω από το anti-virus λογισμικό που μέχρι και σήμερα προστατεύει 500 εκατομμύρια υπολογιστές

John McAfee: Γιατί πέθανε στη φυλακή ο άνθρωπος που προστατεύει τον υπολογιστή σας

O John McAfee ήταν πολλά πράγματα. Πρωτοπόρος της τεχνολογίας, ένας από τους πρώτους μεγιστάνες της Silicon Valley, υποψήφιος πρόεδρος  των Ηνωμένων Πολιτειών και ο άνθρωπος πίσω από το anti-virus λογισμικό που μέχρι και σήμερα προστατεύει 500 εκατομμύρια υπολογιστές σε όλο τον κόσμο. Ήταν όμως και ένας αρνητής της φορολογίας, ένας φυγάς που κρυβόταν για χρόνια από τις αστυνομικές αρχές στο megayacht του, ο κατά δήλωσή του πατέρας 47 παιδιών και σίγουρα μία εκκεντρική –κατά άλλους παρανοϊκή- προσωπικότητα. Ο 75χρονος επιχειρηματίας της τεχνολογίας βρέθηκε νεκρός την Τετάρτη στο κελί μιας φυλακής της Βαρκελώνης. Όταν τα ισπανικά δικαστήρια ενέκριναν την έκδοσή του στις ΗΠΑ, όπου αντιμετώπιζε κατηγορίες φοροδιαφυγής, και μπροστά στη σκέψη ότι θα περνούσε το υπόλοιπο της ζωής του σε μία αμερικανική φυλακή, ο McAfee αυτοκτόνησε.

Γεννημένος στην Αγγλία το 1945, ο John McAfee μετακόμισε με την οικογένειά του στην Βιρτζίνια των ΗΠΑ, όπου και πέρασε προβληματικά παιδικά χρόνια. Ο πατέρας του τον χτυπούσε ανελέητα και τελικά αυτοκτόνησε με το κυνηγετικό όπλο του John, όταν εκείνος ήταν μόλις 15 χρόνων.

Στην πορεία δούλεψε για τη NASA, την Xerox και τη Lockheed Martin, πριν να ιδρύσει την εταιρεία που έφερε το όνομά του, το 1987. Τον καιρό εκείνο, ο McAfee διαχειριζόταν ένα BBS (bulletin board system), που θεωρείται ο προάγγελος του ίντερνετ. Όταν το 1986 «χτύπησε» ο πρώτος μεγάλος ιός των υπολογιστών, με την ονομασία «Brain», αμέσως τηλεφώνησε σε έναν προγραμματιστή που ήξερε, εντοπίζοντας μία μεγάλη ευκαιρία. «Πρέπει να κάνουμε κάτι. Ξέρεις, θέλουμε να γράψουμε έναν κώδικα που να πολεμά αυτόν τον ιό», του είπε. Το πρόγραμμα ονομάστηκε VirusScan και η εταιρεία του McAfee Associates.

Εάν ο McAfee έγραψε το όνομά του στην ιστορία της βιομηχανίας του λογισμικού, ήταν γιατί δημιούργησε το πρώτο πρόγραμμα που «σκανάρει» για όλους τους ιούς. Έως τότε, τα προγράμματα αυτά έψαχναν μόνο για έναν ιό κάθε φορά, καθώς την εποχή εκείνη κυκλοφορούσαν μόλις καμιά δεκαριά ιοί. Κάπως έτσι, ο McAfee έγινε ένας πρωτοπόρος της τεχνολογίας και η εταιρεία του μία από τις πρώτες που διένειμε λογισμικό μέσω του ίντερνετ.

Το 2011 η εταιρεία του πουλήθηκε στην Intel αντί 7,68 δισ. δολαρίων και εκείνος έπαψε να έχει εμπλοκή με αυτήν. Μάλιστα, η Intel επιχείρησε σε κάποια στιγμή να πάρει αποστάσεις από τον αμφιλεγόμενο επιχειρηματία, όμως η προσπάθεια rebranding δεν κράτησε για πολύ. Τελικά, η μονάδα κυβερνοασφάλειας του ομίλου διαχωρίστηκε σε μία νέα εταιρεία, η οποία ονομαζόταν McAfee. Σήμερα, το πρόγραμμα που φέρει το όνομα αυτού του πρωτοπόρου της τεχνολογίας μετρά 500 εκατ. χρήστες παγκοσμίως.

Όμως ο ίδιος ο McAfee ζούσε μία ζωή που θα έμοιαζε εξωφρενική ακόμα και εάν ήταν σενάριο ταινίας.

Έζησε στην Μπελίζ για αρκετά χρόνια, από όπου το έσκασε το 2012, όταν η αστυνομία τον αναζήτησε για να τον ανακρίνει για τον φόνο ενός γείτονά του. Τελικά, οι αρχές έκριναν ότι δεν ήταν ύποπτος.

Όσο ζούσε ως φυγάς, γνώρισε την Τζάνις ως ιερόδουλη, την οποία και τελικά παντρεύτηκε. Το 2018 ο ίδιος δήλωσε ότι είναι ο πατέρας τουλάχιστον 47 παιδιών.

Το 2019, παραδέχθηκε ότι δεν είχε πληρώσει φόρους στις ΗΠΑ για οκτώ χρόνια, για ιδεολογικούς λόγους. Τη χρονιά εκείνη, εγκατέλειψε τις ΗΠΑ για να αποφύγει να δικαστεί, με αποτέλεσμα να ζει στο megayacht του, με τη σύζυγό του, τα 4 μεγάλα σκυλιά τους, 2 σωματοφύλακες και 7 άτομα προσωπικό.

Γνωστός υπέρμαχος των κρυπτονομισμάτων, προσφέρθηκε να βοηθήσει την Κούβα να αποφύγει το αμερικανικό εμπάργκο χρησιμοποιώντας ψηφιακά νομίσματα και επιχείρησε να κατέβει ως υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ με το Libertarian Party.

Στις 3 Οκτωβρίου συνελήφθη στο αεροδρόμιο της Βαρκελώνης, καθώς ετοιμαζόταν να ταξιδέψει για την Κωνσταντινούπολη με βρετανικό διαβατήριο. Τα ισπανικά δικαστήρια συμφώνησαν να τον εκδώσουν στις ΗΠΑ, καθώς είχε καταδικαστεί για φοροδιαφυγή στο Τενεσί και αντιμετώπιζε κατηγορίες απάτης με κρυπτονομίσματα στη Νέα Υόρκη.

«Τώρα, οι αμερικανικές αρχές είναι αποφασισμένες να κάνουν τον John να πεθάνει στη φυλακή, για να τον χρησιμοποιήσουν ως παράδειγμα, επειδή μίλησε δημόσια κατά της διαφθοράς στις κρατικές υπηρεσίες τους. Δεν υπάρχει καμία ελπίδα ότι θα έχει μία δίκαιη δίκη στην Αμερική», έγραψε η σύζυγός του στο Twitter την Κυριακή.

Ο McAfee είχε ακόμα ευκαιρίες να ασκήσει έφεση κατά της καταδικαστικής απόφασης, όμως δεν άντεχε να περάσει άλλο χρόνο στη φυλακή, λένε άτομα του περιβάλλοντός του.

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News