BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήρια: Καθηλωμένος ο τζίρος, συνεχίζεται η συσσώρευση

Στις 911 μονάδες ο Γενικός Δείκτης - Στο +1% η Alpha Bank

Φωτ. Intimenews

Οριακές μεταβολές εμφανίζει σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο συνεχίζει τη συσσώρευση γύρω από το στενό εύρος των 900 – 915 μονάδων, εν αναμονή των νέων Αυξήσεων Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) σε Alpha Bank και Ελλάκτωρ. 

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης (11.00), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει μικρή άνοδο της τάξης του 0,14% και ενισχύεται ανεπαίσθητα στις 911,42 μονάδες, κερδίζοντας μόλις μία μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (910,34 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε δύο μονάδες -απο 909,66 έως 911,64 μονάδες- ενώ ο τζίρος των συναλλαγών παραμένει καθηλωμένος σε χαμηλά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 3 εκατ. ευρώ έως τις 11.00 το πρωί. 

Κυριαρχία της στασιμότητας

Η «εικόνα» της ελληνικής αγοράς διατηρείται σταθερή το τελευταίο διάστημα και πολύ δύσκολα θα αλλάξει έως ότου εμφανιστεί κάποιος νέος καταλύτης, ο οποίος θα μπορούσε να οδηγήσει τον Γενικό Δείκτη προς τις 950 μονάδες. 

Οι επενδυτές, εξάλλου, φαίνεται ότι περιμένουν τις νέες ΑΜΚ, προκειμένου να τοποθετήσουν τα χρήματά τους, γεγονός το οποίο έχει βάλει στον «γύψο» τη συναλλαγματική δραστηριότητα, περιορίζοντας αισθητά το όποιο αγοραστικό ενδιαφέρον. 

Στην παραπάνω κατάσταση συμβάλλουν και οι «παγωμένες» τουριστικές ροές, καθώς -παρά τις υψηλές προσδοκίες για μια καλύτερη σεζόν- μέχρι στιγμής τα έσοδα παραμένουν ελάχιστα και τα ξενοδοχεία σχεδόν άδεια. 

Ξεχωρίζει η Alpha Bank

H μετοχή της Alpha Bank εξακολουθεί να βρίσκεται στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος εν όψει της δρομολογούμενης ΑΜΚ των 800 εκατ. ευρώ, η οποία δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθεί σε τιμή άνω του 1 ευρώ ανά μετοχή.

Ως αποτέλεσμα αυτής της προσδοκίας, ο τίτλος κινείται σταθερά ανοδικά τις τελευταίες ημέρες, ενώ σήμερα εμφανιζει κέρδη της τάξης του 1% και αναρριχάται στο 1,146 ευρώ. Εντός της ημέρας, μάλιστα, συνεδριάζει και το ΤΧΣ, προκειμένου να εγκρίνει τη συμμετοχή στη διαδικασία της άντλησης κεφαλαίων.

Από εκεί και πέρα, οι υπόλοιπες τραπεζικές μετοχές διαπραγματεύονται σε ρηχά νερά, παραμένοντας σχεδόν αμετάβλητες. Εξαίρεση αποτελεί η μετοχή της Eurobank, η οποία υποχωρεί κατά περίπου 1% και διολισθαίνει στο τεχνικό όριο του 0,85 ευρώ.

  • Alpha Bank 0,97% 1,146 ευρώ
  • Attica Bank 0% 0,168 ευρώ
  • Eurobank -0,72% 0,8538 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα 0,28% 2,542 ευρώ
  • Πειραιώς 0% 1,52 ευρώ

Στο σύνολο του κλάδου, λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης, ο σχετικός δείκτης κινείται σταθεροποιητικά, καθώς σημειώνει ανεπαίσθητη άνοδο της τάξης του 0,1% και καθορίζεται στις 576,53 μονάδες. 

Υπό πίεση η Mytilineos

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι πωλητές φαίνεται ότι διατηρούν ένα εύθραυστο προβάδισμα έναντι των αγοραστών, κυρίως λόγω των πιέσεων στη μετοχή της Mytilineos, η οποία υποχωρεί κατά 1,8% και τα 15,2 ευρώ. Κι αυτό, διότι από σήμερα η μετοχή διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα για μέρισμα. 

Στον αντίποδα, στηρίγματα στον Γενικό Δείκτη προσφέρει η μετοχή της ΕΥΔΑΠ, η οποία ενισχύεται κατά 1,5% και προσεγγίζει το τεχνικό όριο των 8,8 ευρώ. Κοντά στο +1% διαμορφώνεται, παράλληλα, η άνοδος για τη μετοχή του ΟΠΑΠ. 

Συνολικά, μέχρι αυτή την στιγμή (11.00), 39 μετοχές κινούνται ανοδικά, 25 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ 11 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 63,9 δισεκατομμύρια ευρώ. 

Δείτε ΕΔΩ την αναλυτική εικόνα της αγοράς

moneyreview.gr

Money Review