Business & Finance Τετάρτη 2/12/2020, 16:14
ΧΡ. ΣΤΑΙΚΟΥΡΑΣ

«Σήμα» για μονιμοποίηση των φορολογικών και ασφαλιστικών μειώσεων

Στόχος η προσέλκυση ξένων εργαζόμενων

«Σήμα» για μονιμοποίηση των φορολογικών και ασφαλιστικών μειώσεων

Στη μείωση των φορολογικών συντελεστών και των ασφαλιστικών εισφορών αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος έδωσε το «παρών» στο 31ο συνέδριο του Ελληνο-αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου. 

Μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μονιμοποίησης ορισμένων εκ των έκτακτων παρεμβάσεων, οι οποίες έχουν αναληφθεί στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων για τον κορωνοϊό.

«Προσδοκούμε, όταν κλείσει η παρένθεση της υγειονομικής κρίσης και ανάλογα και με τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας και τις προτεραιότητες της κυβέρνησης, σε κάποιους φόρους και ασφαλιστικές εισφορές να μονιμοποιηθούν οι μειώσεις τους» τόνισε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η κυβέρνηση προχώρησε στα εξής:

  • Μείωση ή μηδενισμός της προκαταβολής φόρου εισοδήματος.
  • Κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών επί του ονομαστικού μισθού, και εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών για εργαζόμενους σε εποχικές επιχειρήσεις.
  • Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες.
  • Μείωση του ΦΠΑ στις υπηρεσίες μεταφοράς προσώπων, σε μη αλκοολούχα ποτά, στα εισιτήρια κινηματογράφων, θεατρικών παραστάσεων και συναυλιών.

Προσέλκυση ξένων εργαζόμενων

Ειδική μνεία έκανε και στα φορολογικά κίνητρα για την προσέλκυση αλλοδαπών εργαζόμενων και αυτοαπασχολούμενων, αλλά και Ελλήνων, οι οποίοι έφυγαν από τη χώρα κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης.

Στόχος είναι άλλωστε, οι παραπάνω κατηγορίες να πειστούν να μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα και να δραστηριοποιηθούν επαγγελματικά στη χώρα.

Το στοίχημα της αξιοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης

Παράλληλα, ο κ. Σταϊκούρας δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης και των 32 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η κυβέρνηση προσφάτως κατέθεσε στην Κομισιόν ένα πρώτο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το οποίο περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις για την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, την απασχόληση και κοινωνική συνοχή, καθώς και τις ιδιωτικές επενδύσεις.

«Αυτοί οι πυλώνες ενσωματώνουν τις ευρωπαϊκές συστάσεις και πολιτικές προτεραιότητες, έχουν όμως ουσιαστικά βασιστεί στις ιδιαίτερες ανάγκες της ελληνικής οικονομίας και στην κάλυψη αυτών» σχολίασε ο κ. Σταϊκούρας. 

Ειδικότερα, οι προτεραιότητες εστιάζουν στη στήριξη της επιχειρηματικότητας, στην προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων, στην προώθηση της καινοτομίας, στην ενίσχυση της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής, στην πράσινη ανάπτυξη, στον ψηφιακό μετασχηματισμό και την τεχνολογική αναβάθμιση δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, στην αναβάθμιση των υποδομών και στη στήριξη της περιφέρειας.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News