Business & Finance Τετάρτη 23/06/2021, 19:09
BUSINESS & FINANCE

Η τράπεζα που δίνει δάνεια για την αγορά εμβολίων

Σε διαπραγματεύσεις με Αργεντινή και Παναμά

Η τράπεζα που δίνει δάνεια για την αγορά εμβολίων

Δάνεια σε χώρες της αμερικανικής ηπείρου, οι οποίες πλήττονται από την πανδημία του κορωνοϊού και αναζητούν φθηνές πηγές ρευστότητας για την αγορά εμβολίων, ετοιμάζεται να παράσχει η Παναμερικανική Αναπτυξιακή Τράπεζα (IDB).

Ήδη, μάλιστα, η διοίκηση της τράπεζας βρίσκεται σε εντατικές διαπραγματεύσεις με την Αργεντινή και τον Παναμά, με στόχο την εκταμίευση από 50 έως 100 εκατ. δολαρίων για κάθε μία από τις δύο χώρες.

Εφόσον οι συζητήσεις τελεσφορήσουν, τότε θα πρόκειται για τις δύο πρώτες χώρες, οι οποίες κάνουν χρήση των χρηματοδοτικών εργαλειών της IDB για τον περιορισμό της υγειονομικής κρίσης.

Τα δάνεια, εξάλλου, αναμένεται να συμβάλλουν αποφασιστικά στην αποπληρωμή των συμβάσεων με τις διεθνείς φαρμακοβιομηχανίες, οι οποίες αφορούν την παροχή εκατομμυρίων δόσεων εμβολίων.

Η πρωτοβουλία της IDB εστιάζει κυρίως σε χώρες της αμερικανικής ηπείρου, οι οποίες δυσκολεύονται να χρηματοδοτήσουν με ίδιους πόρους την αγορά των απαραίτητων ποσότητων εμβολίων.

Η Λατινική Αμερική συγκαταλέγεται στις περιοχές του πλανήτη, οι οποίες έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία. Ενδεικτικά, αν και αποτελούν το 8% του παγκόσμιου πληθυσμού, διαθέτουν το 25% των συνολικών θανάτων από Covid-19.

Την ίδια ώρα, μέσα στο 2020, λόγω των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας, ο πλούτος των χωρών της περιοχής συρρικνώθηκε κατά 11,4% ή κατά 1,2 τρισεκατομμύρια δολάρια, διογκώνοντας τα ήδη υπάρχοντα οικονομικά προβλήματα.

Δεν είναι τυχαίο ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) εκτιμά ότι οι οικονομίες της Νότιας Αμερικής δεν πρόκειται να επιστρέψουν στα προ-πανδημίας επίπεδα πριν τουλάχιστον το 2024.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News